Adalet istiyoruz

Adalet istiyoruz Bundan tam 10 yıl önce Orman Bakanlığı'ndan ceviz bahçesi yapılmak amacı ile kiralanan arazi nedeniyle, bölgede tapulu olarak bulunan 45 mahallelinin arazisine giden yolun halen kapalı olduğu belirtildi.

Adalet istiyoruz

Bundan tam 10 yıl önce Orman Bakanlığı'ndan ceviz bahçesi yapılmak amacı ile kiralanan arazi nedeniyle, bölgede tapulu olarak bulunan 45 mahallelinin arazisine giden yolun halen kapalı olduğu belirtildi.

Gündoğmuş’un Kayabükü Mahallesi’nde bulunan Uçansu Şelalesi yanında yer alan 45 bahçe sahibinin yolunun yıllar önce demir kapıyla kapatılıp halen açılmamış olması tepki topladı. Bu duruma isyan eden bahçe sahiplerinden Hasan Hüseyin Özkan, konu ile ilgili Gündoğmuş Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

'ORMAN KİRALAMASINDAN SONRA OLDU'

“Ben kendimi bildim bileli bahçe yolumuz vardı. Ne olduysa 2013 yılında bahçelerimizin üstündeki alanın ormandan kiralanmasından sonra oldu." diyen Özkan, Yaklaşık 11 dönümlük bir arazi ceviz bahçesi yapıldı. Ve bizlerin bahçelerine giden yol demir kapı ve tel örgüler ile kapatıldıktan sonra da bir daha açılmadı. Adalet istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

YOL YOK EDİLDİ

Yolun kapanmasından sonra konunun yargıya taşındığını belirten Özkan,"Ben kendimi bildim bileli buradaki bahçe sahipleri de bizler gibi bu yoldan gelip giderlerdi. Yolumuzun kapatılmasından sonra konuyu yargıya taşıdık. 1963 ve 1989 yılına ait haritalarda yol olarak görünen bahçelere ulaşım sağlanır ve şelalenin de çıkış noktasına gider. Ama bu toprak yolumuz, ceviz bahçesi için kiralama yapıldıktan sonra kullanıma kapatıldı." dedi.

YERLERİNİ EKİP DİKMEKTEN VAZGEÇTİLER

Özkan gazetemize yaptığı açıklamaya şu sözlerle devam etti: Şelale yolu olarak da bilinen bu yolun ulaşımdan devre dışı kalması ile 45 aile de yerlerini ekip dikmekten vazgeçmiş durumdalar. 2013 yılında ormandan cevizlik için kiralama yapan Yakup Aktoy adlı vatandaş, bahçesini korumak için tel örgü çekince diğer bahçelere giden yolda bu yol da kapatılmış oldu.

'5 DÖNÜM ARAZİM VAR'

Bölgede sadece benim 5 dönüm arazim var. Eskiden beri, yani çocukluğumdan beri biz buraları eker dikeriz. Ve bahçemize gitmek için  bu yolu kullanırdık. Ama ne olduysa 2013 yılında ormandan kiralanarak cevizlik yapılmasından sonra oldu. Bu tarihten sonra bahçe yolumuz kapandı. O zamandan bu yana bahçemize zorluklar içinde gelip gidiyoruz.

'10 YILDIR HUKUK SAVAŞI VERİYORUZ'

Bizler de 10 yıldır hukuk savaşı veriyoruz. Yetkili gördüğümüz her kuruma bahçelere giden yolun korunması adına müracaatlarda bulunduk. Bura da olan şu, bir kişinin menfaati uğruna, bölgesindeki tek ulaşım olan bizlerin bahçe yolu kapandı.

'MASA BAŞI İŞ YAPILDI'

Üstüne bir de özel ağaçlandırma yasasını bilmeyen yetkili bazı isimler yasayı ihlal ederek masa başı iş yapmalarından dolayı, “Özel ağaçlandırma yapılamaz” olarak bilinen yeri ihlal edip bahçelerimize giden asırlık yolu özel ağaçlandırmaya dahil etmişlerdir.

'YOLU YOK SAYDILAR'

Mahallemizdeki bahçelere giden bu yolu ilçe nazarında hiçbir kurum korumakla üstlenmediği gibi bir de üstüne yolu yok saydılar. Mahallemizdeki bu yolun koruyucusu hangi yetkili kurumdur merak ediyoruz. 1989 memleket haritasında yolun varlığı devlet kayıtlarında mevcutken, Gündoğmuş Orman İşletmesi'ndeki dönemin sorumlu müdürü ve işletme şefi yanıltıcı beyan ile özel ağaçlandırmaya izin vermiştir. Halbuki özel ağaçlandırma kanununda şu ifadeler yer alıyor. “Kadimden beri kullanılan yazlak ve kışlaklara geçiş yolları, belde ve köylerin taplu yerleşik alan sınırından veya gelişim planları sınırından itibaren 500 metrelik mesafe içerisinde kalan alanlar” diye geçer.

'ADALET NE ZAMAN TECELLİ EDECEK?'

Yine bana gelen 12.04.2016 yılındaki tebligatta aynen şöyle yazıyor. “Koordinat değerlendirmemizin idaremizce tespit edilerek ve tüm özel şartlarında belirtilen bir tutanağın taraflara tebliğ edilmesi suretiyle mevcut tesislere ve fidanlara zarar vermeyen bir geçiş izninin verilmesi uygun mütalaa edilmiştir” denilmektedir. Lakin tarafımıza tebliğ edilen bu yazıya rağmen halen yolumuz kapalıdır. Adalet ne zaman tecelli edecek merak ediyoruz.

'KİM DUR DİYECEK?'

Ulaşım yolumuzun açılması ve korunması için 27.12,2022’de vermiş olduğumuz dilekçe sonrası bahçelerin olduğu yere Gündoğmuş Orman İşletmesi’nden geldiler. Özel ağaçlandırma yasasına ve tutulan rapora rağmen Gündoğmuş Orman İşletmesi’ndeki yetkililer kamunun kullanımındaki yolu korumayıp üstüne bir de yasaya aykırı hareket edildiği açık şekilde gözükmektedir.

2013’DE DE TUTANAK VAR

02.04.2013’de Gündoğmuş Orman İşletme bir rapor tutuyor. Bu raporda da hem kaymakamlığı hem de bu günkü mağduriyeti olan vatandaşları yanıltan bir durum oluşuyor. Tutanakta yol kullanıma açılmış gözüküyor. “Özel ağaçlandırma sahasının içinden belirtilen koordinatlarda 4 (dört) m genişliğinde yol yapılacağı ve kullanmasına taraflarca karar verilmiş, mütabakata varılmıştır” denilmektedir. Bu tutanakta özel ağaçlandırma sahibi Yakup Aktoy, Gündoğmuş Orman İşletme Şefi, bahçe mağdurları ve talep sahibi olarak benim ile birlikte 8 kişinin imzası ile tutanak tutulmuştu.

'MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Bizlerin hakkını ve adaleti kim sağlayacak merak etmekteyiz. Yanlışların düzeltilmesi kimin görevidir? Talebimiz bizlerin buradaki bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Tam 10 yıldır bahçe yolumuz kapalı ve kullanamıyoruz.

HARİTADA YOL GÖRÜNÜYOR

Orman İşletmesi 2008 yıllarında “amenajman” harita çalışması yapmış ve bu harita üzerinde sarı bölge ziraat alanı, gri ve numaralı alanlarda zemindeki orman bitki türü sınıflandırılmış. Aynı haritada bahçelere giden yol da kesik kesik çizgiler ile gösterilmiştir. Orman İşletmesi’nin özel ağaçlandırma yasasına uymadığını belge ve harita göreselleri ile yetkili kuruma sunmamıza rağmen, söz konusu yolun varlığı kabul edilmeyerek yol ulaşıma halen açılmamaktadır.

'PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Yolumuz ulaşıma açılıncaya kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Sorunu oluşturan orman işletmenin yasaya uygun şekilde çözüme kavuşturmasını bekliyoruz. Masa başı değil, yerinde gerçekleri görerek ve bahçe sahiplerini dinleyerek bir kanıya varmasının en doğru olacağını düşünüyoruz. Ben bu yolun açılmasını sadece kendi adıma değil, aynı zamanda 45 tane arazi sahipleri adına, bölgeye turistik amaçlı gelen tüm insanlık adına talep ediyorum. Buradan şunu da soruyorum. Özel ağaçlandırma yasası ne amaçla yazılmıştır?Burada neden uygulanmıyor? - Mesut Uygur

kayabükü yer adalet