ALLAH'IN İPİ (DİNİMİZE) SIMSIKI SARILMA VE BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLMA, DOST SEÇİMİNE DİKKAT ETME. (2)

ALLAH'IN İPİ (DİNİMİZE) SIMSIKI SARILMA VE BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLMA, DOST SEÇİMİNE DİKKAT ETME

ALLAH’IN İPİ (DİNİMİZE) SIMSIKI SARILMA VE BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLMA, DOST SEÇİMİNE DİKKAT ETME. (2)

Kıymetli Okurlarımız!

 “Kalbini bizi zikretmekten gaflete düşürdüğümüz, kendi 'istek ve tutkularına (hevasına)' uyan ve işinde aşırılığa gidene itaat etme.” (Kehf Suresi, 28)

Müminler, dünya üzerinde sadece Allah'ın rızasını gözeterek yaşayan tek insan grubudur. Allah, hoşnut olacağı tavır olarak bizden adaletli olmayı, şefkatli ve merhametli davranmayı, fedakârlıkta bulunmayı, iyiliği tavsiye etmemizi ve bunlar gibi onlarca güzel ahlak özelliğini göstermemizi ister. Bu gibi güzel ahlak özelliklerini müminler hayatlarının her anında yaşarlar.

Hiçbir samimi mümin, kendisi gibi olmayan, yani Allah'ın ölçüleriyle hareket etmeyen, Kuran ahlakını benimsememiş, dolayısıyla etrafındakilerin de kendisi gibi gafil olmasını isteyen, hatta bunun için çaba harcayan kimselerle dost olmak istemez, hayatını onlarla birlikte geçirmez. Üstelik inançlarına saygı duymayan, müminleri sadece Allah'a inanmaları ve dinini yaşamalarından dolayı kınayan, toplumdan koparmak isteyen ve düşmanca davrananlara karşı sevgi hisleri de beslemez. Allah Teala Ayet-i Kerimelerinde şöyle buyurmaktadır:

Ey iman edenler! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olanları veliler edinmeyin. Siz onlara karşı sevgi yöneltiyorsunuz; oysa onlar haktan size geleni inkâr etmişler, Rabbiniz olan Allah'a inanmanızdan dolayı elçiyi de, sizi de (yurtlarınızdan) sürüp-çıkarmışlardır. Eğer siz, Benim yolumda gayret etmek ve Benim rızamı aramak amacıyla çıkmışsanız (nasıl) onlara karşı hâlâ sevgi gizliyorsunuz? Ben, sizin gizlediklerinizi ve açığa vurduklarınızı bilirim. Kim sizden bunu yaparsa, artık o, elbette yolun ortasından şaşırıp-sapmış olur. Eğer sizi ele geçirecek olurlarsa, size düşman kesilirler, ellerini ve dillerini kötülükle size uzatırlar. Onlar sizin inkâr etmenizi içten arzu etmişlerdir.’’ (Mümtehine Suresi, 1-2)

Allah; böyle insanlara sevgi beslenemeyeceğini, onlarla dost olunmaması gerektiğini ve doğru olanlarla, yani müminlerle birlikte olunmasını ayetlerinde bildirmektedir:

Ey iman edenler, Allah'tan sakının ve doğru (sadık)larla birlikte olun.” (Tevbe Suresi, 119)

Elbette mümin, inkârcılar dâhil herkese dostça ve ılımlı bir üslupla yaklaşacak, her insana adil bir biçimde davranacaktır. Ancak inkâr eden insanlara sıcak ve adil davranmakla onları gerçek anlamda dost edinmek çok farklıdır. Mümin, ancak kendisi gibi mümin olanları gerçek anlamda dost edinir. Bu, Allah'ın bir hükmüdür:

Sizin dostunuz (veliniz), ancak Allah, O'nun elçisi, rüku' ediciler olarak namaz kılan ve zekatı veren müminlerdir.” (Maide Suresi, 55)

Kıymetli Okuyucularımız!

Zor süreçten geçtiğimiz şu günlerde birlik ve beraberliğe güzel dinimize, Kuran’a sarılmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Bizi daha güzele sevk edecek görüldüğünde Allah’ı hatırlatacak dostlar bulmaya çalışalım. Yaklaşan üç ayları Rabbimiz hakkımızda hayırlara vesile eylesin. Kandiliniz mübarek olsun. Başka bir sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.