Arsenik tartışması büyüyor

Arsenik tartışması büyüyor CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, 'Antalya halkına arsenikli su içiriliyor' iddiaları ile Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT'ı laboratuvar sonuçlarını açıklamaya

Arsenik tartışması büyüyor

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, “Antalya halkına arsenikli su içiriliyor” iddiaları ile Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT’ı laboratuvar sonuçlarını açıklamaya davet etmişti. Kara’nın iddiaların ardından Gündoğmuş’taki suların durumu da merak konusu olmuştu. Bu konuda Gündoğmuş ASAT Müdürlüğü’nden bir açıklama gelmezken arsenik tehdidi ile ilgili yeni tartışmalar gündeme geldi.
Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ali Keleş, şok bir iddiada bulunarak Antalya’daki çok sayıda ilkokulun içme suyunda kanserojen etkileri bulunan arsenik miktarının, yüzde 30 oranında yüksek olduğunun saptandığını açıkladı. Başkan Ali Keleş, “Bu oranlar halktan gizleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel halkın sağlığıyla oynuyor” dedi. Ali Keleş, verdikleri oranların, bir kamu kurumunun yaptığı analizlerle saptandığını söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin 22 Mart Dünya Su Günü’nde içme suyundaki arsenik miktarının fazla olduğuna dair yaptığı açıklamanın ardından başlayan tartışma sürüyor. ASAT’ın ‘sularımız temiz’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Jeoloji Mühendisleri Şube Başkanı Ali Keleş, “ASAT tarafından yapılan açıklamada, ‘Halk Sağlığı Kurumu tarafından şebeke izleme noktalarından alınan numunelerde de bugüne kadar herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmamıştır’ denilmiştir. Açıklayacağım sonuçlar Halk Sağlığı Kurumu’nun çocuklarımızın okullarda su içtiği çeşmelerden-musluklardan akan sudan aldıkları analizlerin sonuçlarıdır” diyerek 22 okuldan alınan suların analizlerini paylaştı. Verilerde arsenik oranlarının yüksek olduğu görüldü.

Arsenik nedir?



Arsenik, endüstriyel açıdan faydalı bir element olmasına rağmen insanlar için oldukça tehlikeli bir maddedir. Kanserojen özelliği sebebiyle birçok kanserin oluşumunda etkin olduğu belirtiliyor. Vücutta olması gereken miktardan fazla alınan arsenik; karın ağrısı, kusma, bulantı ve boğazda yanma hissi gibi hastalıklar ortaya çıkar. Yüksek miktarda alınan arsenik kalp yetmezliğine, dolaşım bozukluğuna ve sonunda ölüme neden olmaktadır. Kronik zehirlenme, ciltte kansere benzeyen oluşumlar, sinir sisteminin işlevinin bozulması, ilerleyici halsizlik ve yorgunluk, bilinçte bozulma, boşaltım sistemi sorunları, tırnak çizgilenmeleri ve hatta ardından ölümle sonuçlanabilir.