BAKARA SURESİ 207-208 AYETLERİN TEFSİRİ (2)

BAKARA SURESİ 207-208 AYETLERİN TEFSİRİ (2) 208:"Ey iman edenler hepiniz (barışa) İslâm'a gi­rin ve şeytanın adımlarını takip etmeyin

BAKARA SURESİ 207-208 AYETLERİN TEFSİRİ (2)

208:"Ey iman edenler hepiniz (barışa) İslâm’a gi­rin ve şeytanın adımlarını takip etmeyin. Şüphesiz ki o şeytan size apaçık bir düşmandır."

Bir tarafta günahıyla böbürlenen, günahta izzet ve şeref ara­yan, ekini ve nesli bozan ve işi gücü yeryüzünde bozgunculuk yap­mak olan, ekinlere de insanlara da hayat hakkı tanımayan, onların dengesini ve düzenini darmadağın eden ve de kendisine Allah’tan kork denildiği zaman da günahıyla şereflenip cehen­neme giden bir insan tipinden bahsedildi. Öbür tarafta her şeyini ve tüm dünyasını Allah için yaşayan ve Allah’ın rızasını kazan­mak üzere her şeyini fedaya hazır olan bir Müslüman tipten söz edildi. İşte yeryüzünde belir­gin bu iki tip özellikten sonra:

Ey iman edenler, silme, selâmete, İslâm’a bütünüyle girin. Ha­yatınızı tamamıyla Allah’a teslim edin. Hayatınızın tümünde Al­lah’ı söz sahibi bilin. Allah’ın kulu olduğu­nuzu unutmayın. Hayatınızın tü­münde Müslüman olun. Hayatı parçalamayın. Yani hayatınızın bazı bölümlerinde Allah’ın kulu, bazı bölümlerinde de başkalarının kulu olmayın. Bazen Allah’ı, bazen de başkalarını razı etmeye çalışmayın. Hayatınızın ibadet bölümlerine Allah’ı karıştırıp öteki bölümlerinde başkalarına söz hakkı vererek hataya düşmeyin. Hayatı parçalamadan yana olma­yın. İslâm’ı bir bütün olarak kabul edin. İslâm’ı parçalamaya kalk­mayın.

Ya da inandık dediğimiz konunun amelini de gündeme ge­tir­mek zorundayız. Değilse sadece inandık demek yetmeyecektir.

Hem Allah yo­lunda hem şeytan yolunda yü­rüyerek, hayatınızın bir bölümünde Al­lah’ın kulu, öteki bölümle­rinde de başkalarının kulu ve kölesi olarak bir çatışma içine düş­meyin diyor.

Allah buyuruyor ki:

"Ey Müslümanlar (dikkat edin!) Hepiniz toptan İslâm’a girin ve de sakın şeytanın adımla­rına uymayın. Çünkü o size apaçık bir düşmandır."

Sadece şeytana değil, şeytan adına hareket eden yeryüzü şey­tanlarına da dikkat çekiyor Rabbimiz. Belki de şeytanların, ya da yeryüzü şeytanlarının bugün en büyük başarılarından birisi de bir mümini diğer bir mümin kardeşiyle iman adına savaştırması­dır. Yer­yüzü şeytanları bugün müminleri müminlerle savaştır­maktadırlar. Hem de din adına. Devletler planında böyledir, fertler planında da böyledir. Şeytanlar Müslümanları bölmüşler, gruplara, hiziplere ayır­mışlar, tıpkı Firavun taktiğiyle birbirleriyle savaştır­maktadırlar.

Kıymetli Okuyucularımız!

Rabbim bizleri canıyla malıyla yolunda olanlardan eylesin. Bizi şeytanın ve şeytanlaşmış insanların yolundan uzak eylesin. Bir başka sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.