ÇANAKKALE ZAFERİ

ÇANAKKALE ZAFERİ ' Bir kahraman takım ve de Hahya Çavuş'tular,    Tam üç alayla burada gönülden vuruştular,    Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri,    Allah'ı arzu ettiler akşama kavuştular'        

ÇANAKKALE ZAFERİ

“ Bir kahraman takım ve de Hahya Çavuş’tular,

   Tam üç alayla burada gönülden vuruştular,

   Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri,

   Allah’ı arzu ettiler akşama kavuştular”

                                                                Nail MEMİK

Bün 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıl dönümü.

Avrupa kıtasını Asya’ya bağlayan dünyanın en önemli geçitlerinden biri olan Çanakkale 5000 yıldır Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya geçmek isteyen kavimlerin uğrak noktası olmuştur ve yurt olarak tutulmak istenmiştir.

Tarih boyunca sürekli savaşlara sahne olan Çanakkale Bölgesi 106 yıl önce bugün dünyanın en güçlü donanmasına geçit vermedi.

Mehmetçik (İngiltere, Fransa, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda) gibi 18 Mart 1915 de dostlarına ve ileri teknolojilerine güvene devletlerin donanmasını 253000 şehit vererek boğazın derin sularına gömdü.

Temmuz 1914 de başlayan ve ekim 1918 de sona eren 1. Dünya Savaşı’nın en kanlı sayfasının yazıldığı Çanakkale Savaşları 8 ay 14 gün sürmüştür.

İngiliz askerlerinin attığı bir mermi Seddülbahir Cephaneliğine isabet ederek tonlarca barut ve mermiyi havaya uçurmuştur.Bu olay savaşın başlama sebebidir.

6-7 Ağustos 1915 günleri Büyük ve Küçük Kemikli Sahillerinde yoğunlaşan harekât, Anafartalar Grup Komutanı Albayı Mustafa Kemal’in birliklerine “süngü tak “ emriyle doruk noktasına ulaşmıştır.

Askerin cephanesi bitmiştir. Çok sayıda şehit verilmiştir. Azalan birliklerin yeni birliklerle takviye edilmesi zaman alacaktır.

İşte böyle bir ortamda Mustafa Kemal’den Mehmetçiği dünya tarihine altın harflerle yazdıran emir gelmiştir.

Mustafa Kemal cephanesi kalmayan erlerine tarihi emrini verir. “ Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Siz şahadete ulaşıncaya kadar yerinize takviye birlikler yetişir.”

Bu emir Mehmetçiği harekete geçirir. Süngü takan Mehmetçik çıkarma yapan Anzaklara “ALLAH ALLAH” nidalarıyla karşı koyar.

Mustafa Kemal savaşı Conk Bayırı’ndan yönetmektedir. kalbine çatışmalar sırasında bir kurşun isabet eder. Cep saati onun kurtuluşuna vesile olur. Kurşun saatine değer.

Savaş 1915 yılının Aralık ayına kadar sürer. 250000 kayıp veren, donanmasını kaybeden düşman Çanakkale’nin geçilemeyeceğini anlayarak geri çekilir. Batılılar Çanakkale Boğazı’nı geçemediler.

Çanakkale dünyayı 4 yıl kan, ateş ve ölüme boğan ve adına 1. Dünya Savaşı’ndan sonra en önemli kara ve deniz savaşıdır.

Çanakkale Türk Milleti’nin kahramanlık destanıdır.

Çanakkale Türk’ün ateş ile imtihanıdır.

Çanakkale çoğunun yaşları 19-25 arası 253000 insanımızın şehit olduğu ve Türkiye’nin geleceğine damgasını vurduğu savaştır.

Çanakkale 19-25 yaş arasındaki Mehmetçiklerin dünyanın en güçlü donanmasını topla, tüfekle, inanç ve vatan sevgisiyle Çanakkale Boğazı’nın karanlık sularına gömdüğü yerdir.

Çanakkale, üzerinde güneş batmayan İngiliz İmparatorluğu’nu tavsiye eden savaştır.

Çanakkale imanın, azmin birlik ve beraberliğin neleri yendiğini ispatlayan bir zaferdir.

Çanakkale savaşları Mehmet Akif Ersoy’un “Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın, Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın.” Dizeleriyle anlattığı büyük bir zaferdir.

Çanakkale Necmettin Halil Onan’ın ifadesiyle

“ Düşün ki ,haşr olan kan,kemik,etin

   Yaptığı bu tümsek, amansız çetin,

   Bir harbin sonunda bütün milletin,

   Hürriyet zevkini tattığı yerdir.”

Bir söz vardır “ Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başka milletler çizer.” Bunun için her Türk genci tarihini çok iyi bilmeli, Çanakkale Savaşları’nın yapıldığı bölgeyi bilerek gezmeli, atalarının ne olmazları başardığını gururla görmeli, iftiharla öğrenmelidir.

Çanakkale Osmanlı Devleti’nin sonsözü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önsözüdür.

“Yoktu ekmeği aşı,

Yoktu toprağı taşı,

Çanakkale ‘ yi taşımıştı sırtında,

Mangal yürekli bir onbaşı.”

Çanakkale şehitlerinin ve tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun.

Ömrünüz Uzun Olsun.

Haftaya görüşmek dileğiyle.

 Ahmet YAMAN

                                                                                                                                      ayaman0732@gmail.com