ÇKS çilesi

ÇKS çilesi Gündoğmuş'un Köprülü Mahallesi ile Yeniköy Mahalle sınırında kalan ve 45 dönümlük arazi sahibi olan Hilmi Solakoğlu, CKS'sini imzalatamadığını idda etti

ÇKS çilesi

Gündoğmuş’un Köprülü Mahallesi ile Yeniköy Mahalle sınırında kalan ve 45 dönümlük arazi sahibi olan Hilmi Solakoğlu, CKS’sini imzalatamadığını idda etti.
“CKS’Mİ İMZALAMADI”
Solakoğlu, “Benim yerim iki mahalle sınırında. Yerimin bir kısmı Köprülü Mahallesi bölümde kalıyor ve buranın CKS’sini Muhtar Ayhan Yılmaz’ın yanına gidip imzalattım. Yerimin diğer bölümü Yeniköy Mahalle sınırında kaldığı için, buranın CKS’sini de Yeniköy Mahalle Muhtarı Celal Tokaç’ın yanına gittiğimde Muhtar CKS’mi imzalamıyacağını söyledi” dedi.
“ŞİKAYETÇİ OLDUM”
Solakoğlu, “Evrağımı imzalamadığı için bende Gündoğmuş Kaymakamlığına gittim. Kaymakama Yeniköy Mahalle Muhtarının CKS’mi imzalamadığı ve bu konuda bana yardımcı olmasını söyledim. Kaymakam bende bana ben Muhtarla konuşacağım ve bana daha sonra bilgi vereceklerini söyledi. Bende oradan ayrıldım.” Diye konuştu.

Gündoğmuş’un Köprülü Mahallesi ile Yeniköy Mahalle sınırında kalan ve 45 dönümlük arazi sahibi olan Hilmi Solakoğlu, CKS’sini imzalatamadığını idda etti.
Alanya nüfusuna kayıtlı olan ve 2003 yılında bölgeye gelerek boş araziyi satın aldığını ve arazisinin bir bölümüne o yıllarda kiraz, elma, armut vb. gibi meyve ağaçları ektiğini söyleyen yer sahibi Hilmi Solakoğlu, yıllar geçtikçe ağaçlarının büyüdüğünü ve ticarete dönük çalışma başlatmak için geri kalan arazisini geçtiğimiz yıl olan 2020 yılın da yaklaşık 200 bin tl. civarında masraf ederek açtırdığını söyledi.
“15 YILDIR KİRAZCILIK YAPIYORUM”
Köprülü ve Yeniköy sınırda kalan tarlasından 15 yıldır yetiştirdiği kirazlardan hem kazanç sağlayan hem de tüketimde kendilerinin yediğini ifade eden Hilmi Solakoğlu, “Ben bu kiraz ağaçlarını 2003’te ekmiştim satın aldığım tarlama. 2007’den bu yana da yetişen kirazlarımı hem satıyorum, hem de ailecek yiyoruz. “ dedi.
“BENİM DE HAKKIM VAR”
Solakoğlu, Bölgede 45 dönüm arazisi olan ve bu tarlanın sadece yaklaşık olarak 5 dönüm kadarını ekip biçtiğini ve yıllar içinde tarımını geliştirmek için geri kalan arazisinin 40 dönümünün 27 dönümünü de geçtiğimiz yıl olan 2020 yılında kepçe ile söktürdüğünü ve buraya da Cenır cinsi ceviz fidanı diktiğini söyledi. Bu yıl söktürdüğü arazisinden sonra Yeniköy Mahalle Muhtarına gittiğin de bir süprizle karşılaştı. Söktürdüğü tarlasını gören Yeniköy Mahalle Muhtarı Celal Tokaç’ın kendisini aradığını söyleyen arazi sahibi Hilmi Solakoğlu şunları söyledi. “2020 yılı yazında yer sökülürken Yeniköy Muhtarı Celal Tokaç beni aradı ve evine çağırdı. Bende gittim. Azaları ile birlikteydi. Bana söktürdüğün yeri ne yapacaksın diye sordu. Bende ceviz ekeceğimi söyledim. Muhtar bana bura ceviz ekersen suyun yetmiyeceğini bunun içinde susuz tarım (zeytin gibi) yapmamı ve ekmememi söyledi. Bende ekeceğimi ve DSİ’den hazineye ait dereden su alabileceğime dair izin aldığımı söyledim. Ve 2003’den aynı dereden mevcuttaki kiraz ağaçlarımı suladığımı söyledim. Ve onlarda bana köy olarak toplanıp dereden su almamam için beni mahkemeye vereceklerini söylediler. Bende hazine ait dereden herkesin su hakkı olduğu gibi benim de hakkım olduğunu ve bunu engelleyemeyeceklerini söyledim ve oradan ayrıldım. “
“CKS’Mİ İMZALAMADI”
2020 yılında tarlasını açtırdıktan sonra aynı yılın Kasım ayında Devlet teşvikli Cenır cinsi 700 adet ceviz fidanını tarlasına diken ve 2020-2021 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) zamanı geldiğinde evraklarını imzalatmak için Muhtarın yanına gittiğinde bir süprizle karşılaşan Hilmi Solakoğlu, “Benim yerim iki mahalle sınırında. Yerimin bir kısmı Köprülü Mahallesi bölümde kalıyor ve buranın CKS’sini Muhtar Ayhan Yılmaz’ın yanına gidip imzalattım. Yerimin diğer bölümü Yeniköy Mahalle sınırında kaldığı için, buranın CKS’sini de Yeniköy Mahalle Muhtarı Celal Tokaç’ın yanına gittiğimde Muhtar CKS’mi imzalamıyacağını söyledi ve evrağımı imzalamadı. Bende asli görevini terk ettiğini bunun için de Gündoğmuş Kaymakamlığına suç duyurusunda bulunacağımı söyledim. Ve oradan ayırıldım.” İfadelerini kullandı.
“ŞİKAYETÇİ OLDUM”
CKS evrağı imzalanmadığı için devletten alacağı destekten mahrum kaldığını ve sorunun çözülmesi için Gündoğmuş Kaymakamlığına ğittiğini ifade eden Solakoğlu, “Evrağımı imzalamadığı için bende Gündoğmuş Kaymakamlığına gittim. Kaymakama Yeniköy Mahalle Muhtarının CKS’mi imzalamadığı ve bu konuda bana yardımcı olmasını söyledim. Kaymakam bende bana ben Muhtarla konuşacağım ve bana daha sonra bilgi vereceklerini söyledi. Bende ordan ayrıldım.” Diye konuştu.
“SENİ GÖREVİNDEN ALIRIM DEDİ”
Hilmi Solakoğlu, “2021-2022 yılı CKS’zamanı gelince tekrar Yeniköy Mahalle Muhtarına gittim. Yine imzalamadı. Bende ordan tekrar Gündoğmuş Kaymakamlığına gittim. Yine Gündoğmuş Kaymakamı ile görüştüm. Kaymakam yanımda Yeniköy Mahalle Muhtarı Celal Tokaç’ı aradı. Muhtarda kaymakamlığa geldi ve vatandaşın CKS’sini niye imzlamıyorsun diye yanımda Muhtara sordu. Muhtarda 21 kişinin suyu kullanmam için elinde imza olduğunu söyledi. Kaymakam beyde öyle şey olmaz. Devletin suyunu her vatandaşın kullanmaya hakkı olduğunu söyledi. CKS’yi imzalamazsan seni görevinden alırım dedi. Ama o gün bu gündür benim işim çözülmedi. Kaymakamın seni görevinden alırım dediği Muhtar da halen daha orda duruyor. CKS’de halen imzalanmadı.” Şeklinde konuştu.
MAHKEMEYE VERDİM
İmzalanmayan CKS’si yüzünden Mahalle Muhtarını mahkemeye verdiğini söyleyen yer sahibi Solakoğlu şunları söyledi. “25 Ekim 2021’de bir dilekçe yazarak hem kaymakamlık kalemine hem de savcılığa, asli görevini terk etmesinden dolayı Yeniköy Mahalle Muhtarı’ndan şikâyetçi oldum. Halen daha mahkememiz devam ediyor.”
MAĞDURUM
Çiftçi Solakoğlu son olarak “45 dönümlük arazimin ekili olarak bulunan 27 dönümlük arazimin CKS’si yapılmadığı için devletten destek alamadığımdan dolayı mağdurum. Yetkililerden bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyorum. Yetkilileri ve sorumluları göreve davet ediyorum.” dedi. – Mesut Uygur
f.a.: Hilmi Solakoğlu