ÇOCUĞUNU SEVEN CİPS YEDİRMESİN!

ÇOCUĞUNU SEVEN CİPS YEDİRMESİN! İnsan vücudunda yağ miktarının gereğinden fazla artmasına "OBEZİTE" denir

ÇOCUĞUNU SEVEN CİPS YEDİRMESİN!

İnsan vücudunda yağ miktarının gereğinden fazla artmasına "OBEZİTE" denir. Vücut yağı normal olarak erkeklerde ağırlığının %15-18'ini  kadınlarda ise %20-25'ini oluşturur. Erkeklerde bu oran %25'i  , kadınlarda ise %35'i geçer ise "OBEZİTE"  oluşur.

Günde iki paket cips yiyen bir çocuğun obezite olma riski %80, kalp hastalıklarına yakalanma riski %60, damar tıkanıklıkları ise  iki kat artmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre  yetişkin bir insanın günde 6 gr. tuz ve 65 gram yağ alması gerekmektedir. Çocuklarda ise bu oranın yarı yarıya olması gerekir. Yani 3 gram tuz, 32,5 gram yağ olması idealdir.

Oysa 100 gramlık bir paket cips ,3 gram tuz, 32 gram yağ içermektedir. Yani günde 2 paket cips yemek bir çocuğun hayatını karartmaya yeterlidir.

Uzmanların belirttiklerine göre doymuş yağ miktarının günde  20 gr. bile olması çocukta  obezite, kanser, felç ve kalp hastalıkları riskini artırmaktadır.

Çağın  en tehlikeli hastalığı olarak kabul edilen obezite bu gün büyüyen bir sorundur  ve ömrü de kısaltmaktadır.

Bu gün 6-17 yaş gurubundaki her beş çocuktan bir tanesinin kilolu olduğu gerçeğini ve obezite denilen  bu hastalığın çocuk hastalıkları  içerisinde  en hızlı artış gösteren hastalık olduğu  akıldan çıkarılmamalıdır.

Dünya da her yıl otuz beş milyar paket patates cipsi satıldığını da burada vurgulamak isterim.

Azaltmak için şunlar yapılabilir;

-İngiltere'de çocukların televizyon izleme zamanında bu tür yiyeceklerin reklamları yasaklanmıştır. Bizim ülkemizde de bu yasağa geçilmesi uygun olacaktır.Çünkü  ünlü oyuncu Beren Saat'in cips reklamında oynadıktan sonra cips  satışlarının %35 arttığı söylenmektedir. Bunun yanı sıra  bu günlerde televizyon reklamlarında yine  Huysuz Virjin adı ile tanınan  "Seyfi Dursunoğlu" ve Meyan Foks'un oynadığı cips reklamları yapılmaktadır.İster istemez ünlülerin oynadığı bu reklamlar satışları artırmaktadır.

- 18 yaşından küçüklere cips satışı yapılmayabilir.

- Cips reklamları çocuklar yattıktan sonra saat 22:00 'den sonra yapılabilir.

.

Ömrünüz Uzun Olsun.

Haftaya görüşmek dileği ile ......

 

Ahmet YAMAN

                                                                                                                                      ayaman0732@gmail.com