DİN İSTİSMARI

DİN İSTİSMARI Kıymetli Okurlarımız! Bu haftaki makalemizde dini kendi çıkarlarına alet etmek ve bir sömürü aracı haline getirmek demek olan ''Din İstismarından'' bahsetmek istiyoruz

DİN İSTİSMARI

Kıymetli Okurlarımız!

Bu haftaki makalemizde dini kendi çıkarlarına alet etmek ve bir sömürü aracı haline getirmek demek olan ‘’Din İstismarından’’ bahsetmek istiyoruz.

Tarih boyunca şahıslar ya da guruplar tarafından kendi çıkarlarına meşruiyet kazandırmak için güzel dinimizin alet edildiğini ve dinimizin bir sömürü aracı haline getirildiğini şahit olduk. Yakın zamanımızda da dinimize en büyük darbeyi vuran ve ‘’Sureti Haktan’’görünerek dinimize ve dindarlara büyük darbe vuran ihanet şebekesine şahit olduk.

Dini dünyalık menfaat için kullanmaya, kimi gizli emellerin üzerini dinle örtmeye din istismarı denir.
Biz bu gün din istismarını sadece yerini İslâm’ın karşısında seçenlerden görmedik. Ne yazık ki kimi dost ve kardeş bildiklerimiz de bu günahı işlediler. Kimileri cehalet ve gafleti yüzünden, kimileri de iman zafiyetiyle yakasını nefsine ve dünyaya kaptırdığı için. Daha çok dünyalık makam ve mevki elde etmek için.
İstismar dinin ve dindarlığın en büyük düşmanlarından biridir ve buna karşı ferasetli ve dikkatli olmak gerekir.
İstismar, sömürü, değersizleştirme
 İstismarın kelime anlamı yeterince açık. Kötüye kullanma, sömürme gibi son derece olumsuz manalar bunlar. İngilizcede ise istismar için kullanılan kelimelerden birisi “abuse”. İngilizce-Türkçe bir sözlükten bu kelimenin anlamını okumak, istismardaki tehlikenin dehşetini yeterince anlatıyor. Abuse, kötüye kullanmak, taciz etmek, suiistimal etmek, kötü emellerine alet etmek, kötü davranmak, tecavüz etmek demek. Bu anlam çerçevesinden bakınca mesele dinin temel yapısına zarar vermeye kadar uzanıyor.
Peygamber s.a.v. Efendimiz birçok hadis-i şerifinde dinin çıkar amaçlı kullanımı konusunda bizleri uyarmışlardır. Mesela, “Ahir zamanda dünya menfaati için dini alet eden riyakârlar çıkar. Sözleri baldan tatlıdır. Bunlar kuzu postuna bürünmüş birer kurttur.” (Tirmizî,Zühd,60) buyururlar.
Dini dünyevî menfaate alet etmek, sömürü unsuru olarak kullanmak, sadece böyle yapanların manevi iflasına sebep olmakla kalmaz, başka insanların dinle irtibatlarına da zarar verir. Zira bu kişi bilerek ya da bilmeyerek dindarlığın içini boşaltmaktadır.
‘Din samimiyettir’
Dini ‘birileri’ her zaman bir istismar aracı olarak görmüştür. Hâlâ da öyle görürler. Fakat Müslümanlar arasında olabilecek en küçük bir istismar bizi rahatsız etmeli. Çünkü bu hem dindarlara atfedilebilecek bir lekedir, hem de doğrudan İslâmı zedelemeye yönelir.
Allah rızasını kuşanarak bir işe kalkmışsak, her adımda giriştiğimiz işin ve usulün sıhhatini dikkatlice ölçmeliyiz ki küçük bir hata büyük bir felakete sebep olmasın.
Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz bir hadis-i şerifte “Din samimiyettir.” buyururlar. “Kime ya Rasulallah?” diye sorulunca da buyuruyor ki: “Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün Müslümanlara.” (Müslim, İman, 95)
Kıymetli Okuyucularımız!
Bu vesileyle 15 Temmuz gecesi göğsünü tanklara ve kahpe kurşunlara siper ederek vatanımızı büyük beladan kurtaran şehitlerimizi Rabbim cenneti ile taltif eylesin. Yaralanan gazilerimize uzun ömür sıhhat ve afiyet versin. Başka bir sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.