​​​​​​​ECNEBİ FEYLESOFLARIN, KUR'AN-I KERİM HAKKINDAKİ ŞEHADETLERİ (4)

​​​​​​​ECNEBİ FEYLESOFLARIN, KUR'AN-I KERİM HAKKINDAKİ ŞEHADETLERİ (4)        Geçen haftalarda başladığımız İlâhî hazine olan Kur'an-ı Kerim  hakkında batı dünyasının fikir tarlası mesabesinde olan isimlerinden mütefekkir ve hakperest düşünceli, aklı selim sahibi olanlarının beyanlarını paylaşmayı sürdürüyoruz. 

ECNEBİ FEYLESOFLARIN, KUR'AN-I KERİM HAKKINDAKİ ŞEHADETLERİ (4)

       Geçen haftalarda başladığımız İlâhî hazine olan Kur’an-ı Kerim  hakkında batı dünyasının fikir tarlası mesabesinde olan isimlerinden mütefekkir ve hakperest düşünceli, aklı selim sahibi olanlarının beyanlarını paylaşmayı sürdürüyoruz. 

       “Zaman ihtiyarlaadıkça Kur’an Gençleşiyor.” Diyor (BEDİÜZZAMAN SAİD NURSÎ). Bu hakikat dünya üzerinde hükmünü icra etmeye devam ediyor. Kur’an’-ı Kerim bütün zamanlarda hayatın bütün maddi manevi hastalık ve dertlerine çaredir. insanlığa rehberliğini sürdüyor.

       Aklı selim ve insaflı olanlar bu seslere kulak vermelidirler vesselâm. Hayatını ona göre tanzim edenlere ezel ebedi kazananlardır.  Konuyla ilgili  kaynak eser: Bediüzzaman Said Nursî’nin İŞRAT’ÜL İ’CAZ. (Yeni Asya Neşriyat. Sh: 305/316)

Bu hafta da İŞRAT’ÜL İ’CAZ eserinden Kur’an, İslâmiyet ve Hz. Muhammed hakkında görüşlerini beyan eden: TÜRK DOSTU İNGİLİZ MÜSLÜMAN: MARMADUKE PICKTAHALL (MARMADÜK PİKTOL) tespitlerine yer vereceğiz.  

JOHN DAVENPORT beyânâtında: “HÀLIKIN HUKUKUYLA MAHLÛKÀTIN HUKÙKUNU EN MÜKEMMEL SÛRETTE ANCAK MÜSLÜMANLIK TARİF ETMİŞTİR”. DİYOR. Ve şöyle devam ediyor:

“Kur'ân'ın telkin ve Hazret-i Muhammed'in tebliğ ettiği esâsâttan (esaslar) mükemmel bir ahlâk mecellesi vücud bulur. Esâsât-ı Kur'âniyenin muhtelif meınleketlerde insanlığa ettiği iyiliği ve ettikten sonra da Allah'a takarrüb (yaklaşmak)  etmek isteyen insanları Cenâb-ı Hakka rabt  (bağlamak) ettiğini inkâr etmek mümkün değildir. Hàlıkın hukùku ile mahlûkun hukùku, ancak Müslümanlık tarafından mükemmel bir sûrette tarif olunmuştur. Bunu yalnız Müslümanlar değil, Hıristiyanlar da Mûsevîler de îtiraf ediyorlar.” MARMADUKE PICKTAHALL (MARMADÜK PİKTOL)

BATILI BİR FELSEFECİ OLAN MÜSTEŞRİK SEDIO’NUN Bayanatı şöyledir.  “KUR'ÂN BÜTÜN İYİLİK VE FAZÎLET ESASLARINI MUHTEVÎDİR İNSANI HER TÜRLÜ DALÃLETLERDEN KORUR.”

“Kur'ân, insanlara Hukùkullah'ı tanıtmış, mahlûkàtın Hàlıktan ne bekleyeceğini, mahlukàtın Hàlıkla münâsebâtını en sarîh (açıkça) şekilde öğretmiştir. Kur'ân, ahlâk ve felsefenin bütün esâsâtını câmîdir. (içine alan) Fazîlet ve rezîlet, hayır ve şer, eşyanın mâhiyet-i hakîkiyesi, hulâsa her mevzû, Kur'ân'da ifade olunmuştur. Hikmet ve felsefenin esâsı olan adâlet ve müsâvâtı (eşitlik) öğreten ve başkalarına iyilik etmeyi, fazîletkâr olmayı tâlim eden esaslar; bunların hepsi Kur'ân'da vardır. Kur'ân, insanı iktisad ve îtidâle sevk eder, dalâletten korur, ahlâkî zaaflann karanlığından çıkanr, teâlî-i ahlâk (yüksek ahlâk)  nûruna ulaştırır; insanın usurlarını, hatâlarını i'tilâ (yükseltmek) ve kemâle kalbeyler. (değiştirmek)”  MÜSTEŞRİK SEDIO

İngiliz söz bilimci, Dr. JOHNSON’un Kuran hakkındaki fikirleri şöyle: “KUR'ÃN ÖYLE BİR PEYGAMBER SESİDİR Kİ, ONU BÜTÜN DÜNYA DİNLEYEBİLİR. BU SESİN AKSİ, SARAYLARDA, ÇÖLLERDE, ŞEHİRLERDE, DEVLETLERDE ÇINLAR”

Kur'ân şiir midir? Değildir. Fakat, onun şiir olup olmadığını tefrik (ayırmak) etmek müşküldür. Kur'ân, şiirden daha yüksek birşeydir. Maamâfih, Kur'ân ne tarihtir, ne tercüme-i hâldir, ne de Îsâ'nın (a.s.) dağda îrâd ettiği mev'ıza (mevzular) gibi bir mecmuâ-i eş'ârdır. (şiir mecmuası) Hattâ, Kur'ân, ne Buda'nın telkinâtı gibi bir mâbâde't-tabüye yâhut mantık kitabı, ne de Eflâtun'un herkese îrad ettiği nasihatler gibidir. Bu, bir Peygamberin sesidir; öyle bir ses ki, onu bütün dünya dinleyebilir. Bu sesin aksi, saraylarda, çöllerde, şehirlerde, devletlerde çınlar. Bu sesin tebliğ ettiği din, evvelâ nâşirlerini bulmuş, sonra teceddütperver (yenilikçiler) ve îmar edici bir kuvvet şeklinde tecellî etmiştir. Bu sâyededir ki, Yunanistan ile Asya'nın birleşen ışığı Avrupa'nın zulümatâbâd olan karanlıklannı yarmış ve bu hâdise, Hıristiyanlığın en karanlık devirlerini yaşadığı zaman vukù bulmuştur.” Dr. JOHNSON  18.06.2023  NEJAT EREN ANTALYA,GÜNDOĞMUŞ TOROS YAYLALARI.

köşe yazısı