EMROLUNDUĞUMUZ GİBİ İSTİKAMET: İLÂHÎ DENGEDE BİR HAYAT (2)

EMROLUNDUĞUMUZ GİBİ İSTİKAMET: İLÂHÎ DENGEDE BİR HAYAT (2) İstikamet meselesi o kadar mühimdir ki tasavvuf, bunu kulluğun yegâne kuralı hâline getirmiştir

EMROLUNDUĞUMUZ GİBİ İSTİKAMET: İLÂHÎ DENGEDE BİR HAYAT (2)

İstikamet meselesi o kadar mühimdir ki tasavvuf, bunu kulluğun yegâne kuralı hâline getirmiştir. Allah dostları der ki:
“Bir kimseyi havada uçarken de görsen, su üstünde yürüyorken de görsen itibar etme. Ancak istikametine bak! Eğer müstakim ise itibar et!”
Yani;
İLLE İSTİKAMET…
Çünkü rıza-ı ilâhînin yegâne ve tek yolu bu. Sağa-sola sapmaksızın doğru yolda itidal üzere devamlılık. Her türlü eğrilikten uzak bir doğruluk.
Bir müminin yaşayışı, her bakımdan denge ve istikrar içerisinde olmalıdır. Aile hayatı da, eğitim hayatı da, ticarî hayatı da, içtimai hayatı da daima ilâhî bir denge etrafında şekillenmelidir. Zira ayetteki;
«Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!» emri, yalnızca bir husus ile alâkalı değildir.
O, hayatın bütün safha ve alanlarına geçerli bir ilâhî fermandır.
Bugün o kadar mesuliyetlerimiz var ki! İmanımızın ayrı bir mesuliyeti var, sıhhatimizin ayrı bir mesuliyeti var, ilmimizin de malımızın da mevkiimizin de ayrı ayrı mesuliyetleri var. Bir de Türkiye gibi cennet bir vatanda yaşıyor olmamızın ayrı bir mesuliyeti var.Çünkü diğer İslam memleketlerinin hali ortadadır.Açlık,kıtlık ve savaşla boğuşan mümin kardeşlerimiz var.
MÛTEDİL OLMAK ŞART
Unutmamalı ki günümüzdeki oburluk, lüks alış-veriş ve marka kullanma gibi israflar, sahâbe-i kiramın asla tanımadığı bir hayat tarzıydı. Maalesef bugün itidalsizlik ve dengesizlik aldı başını yürüdü. En dindar olanımız bile zaman zaman aşırılıklara ve israfa kaçmaktadır.
NE GEVŞEKLİK NE TELÂŞ!
İstikamet üzere devam ederken dikkat etmemiz gerekir,ölçüyü kaçırmamak gerekiyor.
Cenabı Hakk’ın sevdiği güzel hasletlerden biri de «teenni»dir. Yani ihtiyatlı, düşünceli, acele etmeden ve temkinli bir şekilde davranabilmek…
Fahr-i Kâinât Efendimiz buyurur:
“Teenni Allah Teâlâ’dan, acele ise şeytandandır.”(Tirmizî, Birr 66/2012)
Bu bakımdan İslâm, tedbir ve teenniye çok ehemmiyet vermiştir. Zira ilk bakışta mühim görülmeyen şeyler, neticede hiç de küçümsenmeyecek hâdiselere sebep olabilir. Mevlana Hazretleri der ki:
“Taneyi gören kuşcağız tuzak var mı diye önden, arkadan, sağdan, soldan yüz defa kontrol eder. Kuşun canı daima aksi şeyleri düşündüğünden, ondaki can korkusu yem aşkından ziyadedir.”
Bu;
Bir iş yaparken acele etmemek, yapılacak işin önünü-sonunu düşünmek demektir. İhtiyatlı davranma da diyebileceğimiz teenni, hata etme ihtimalini asgarîye indiren, insanı pişmanlığa düşmekten koruyan bir haslettir. Yani teenni, testi kırılmadan önce alınması gereken tedbirdir.
Kıymetli Okuyucularımız!
Rabbim şu hayat yolculuğumuzda bizleri istikametten ayırmasın. Hesabını veremeyeceğimiz yanlışlara ve başımızı önümüze eğecek yüz kızartıcı hallere düşmekten bizleri muhafaza buyursun. Başka bir sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.