GEÇİNMEK İMKANSIZ!

GEÇİNMEK İMKANSIZ! Korona virüs nedeniyle yolcu kapasitesi yarı yarıya azaltılan ulaşım esnafı AESOB'ta yapılan toplantıda taleplerini sıraladı


GEÇİNMEK İMKANSIZ!


Korona virüs nedeniyle yolcu kapasitesi yarı yarıya azaltılan ulaşım esnafı AESOB’ta yapılan toplantıda taleplerini sıraladı. Talepler arasında 16 kişilik olan Gündoğmuş araçlarının 8 kişiye düştüğü ve 8 kişi taşıyıp 150 bin km yol yaparak geçimi sağlamanın mümkün olmadığı vurgulandı.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde, Covid19 tedbirleri kapsamında kapasiteleri yarı yarıya düşürülen toplu ulaşım esnafına mazot desteği sağlanması ve fiyat tarifelerinde artış yapılması hakkında toplantı gerçekleştirildi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Toplu taşıma esnafımıza da yeni bir ücret tarifesi uygulanması zorunluluk haline geldi. Ulaşım esnafımızın bu şartlarda ayakta kalması, evine ekmek götürmesi maalesef mümkün değil” dedi.


TALEPLERDE GÜNDOĞMUŞ ÖRNEĞİ


Oda başkanlarının söz alarak görüşlerini dile getirdiği toplantıda talepler de sıralandı. Talepler arasında “Gündoğmuş araçları 16 kişi kapasiteli, %50 uygulaması nedeniyle 8 kişiye düştü. 8 kişi taşıyarak, 150160 km yol yaparak geçimi sağlaması mümkün değildir” denildi. Toplantı sonunda konuşan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, toplantı kapsamındaki tüm taleplerin birer tutanak haline getirilerek ilgili makamlara ulaştırılacağını aktardı. 


AESOB’da ulaşım esnafının talepleri sıralandı.


Gündoğmuş'ta toplu taşımacılık yapan Asım Deniz Akıncı, gazetemizin 4 Mayıs sayısında korona virüs nedeniyle zor durumda olan taşıma esnafının da sorunlarına bir çözüm bulunmasını istemişti. 


Ulaşım esnafı


talepleri sıraladı


 


Korona virüs nedeniyle yolcu kapasitesi yarı yarıya azaltılan ulaşım esnafı Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde yapılan toplantıda taleplerini sıraladı. Talepler arasında 16 kişilik olan Gündoğmuş araçlarının 8 kişiye düştüğü ve 8 kişi taşıyarak 150 bin km yol yaparak geçimi sağlamasının mümkün olmadığı vurgulandı.


 


Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde, Covid19 tedbirleri kapsamında kapasiteleri yarı yarıya düşürülen toplu ulaşım esnafına mazot desteği sağlanması ve fiyat tarifelerinde artış yapılması hakkında toplantı gerçekleştirildi. AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Toplu taşıma esnafımıza da yeni bir ücret tarifesi uygulanması zorunluluk haline geldi. Ulaşım esnafımızın bu şartlarda ayakta kalması, evine ekmek götürmesi maalesef mümkün değil” dedi.


 TALEPLER 8 MADDE HALİNDE SIRALANDI
Oda başkanlarının söz alarak görüşlerini dile getirdiği toplantıda talepler şu şekilde sıralandı: “ Toplu taşıma esnafımız hem çalışıyor hem de zarar ediyor. Hükümetin uyguladığı tavan taban ücret uygulamasının büyükşehir belediyesi tarafından da yapılması şarttır. Bu durum böyle devam ettiği sürece bize zam verilmeli. Aksi takdir de kontak kapatmalıyız. Kısa mesafe taşıma o kadar zarar etmese de uzun mesafe toplu taşımacılık yapan esnaf bitme noktasına gelmiştir. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Üç aydır esnafımız dayanmaya çalışıyor. %50 kapasite azaltma uygulaması devam ettiği sürece bizimde %50 zam talebimiz vardır. Taksicilerimiz ise çok zorda. Kişi ailesi ile 4 kişi binmek istiyor alamıyoruz. Gerekirse şoför kısmına kabin yaptıralım ama 4 kişi yolcu alımını gerçekleştirelim. İçişleri Bakanlığımızın aldığı karar gereği %50 kapasite uygulaması ile otobüsçü esnafı olarak şu an 70 bin yolcu kapasitesine düştük. Eskiden bu rakamlar 380 bin seviyesindeydi. Hükümet tarafından alınan mevcut önlemler borcun kaldırılması yönünde değil ötelenmesi konusunda. Bu da bizi rahatlatmayacak. Bu nedenle toplu taşım ücretleri zaten arttırılması gerekiyordu. Bu artırım bu durumdan dolayı biraz daha fazla olmalıdır. Bunun yanında diğer illerde uygulanan aktarma uygulamasının Antalya içinde uygulanmasını istiyoruz. İl içerisinde SRC Belgesi aranması uygulaması kaldırılmalı. Çünkü 65 yaş üstü esnafımız var ve bu kişiler dışarı çıkamıyor. Bununla beraber hız limitleri ile ilgili müjdeli bir haber bekliyoruz. Güzergâh ücretlerinin iptal edilmesini isteniyor. Normal zam için %10 zam veriliyorsa, virüs içinde %30 zam verilmeli.


Gündoğmuş araçları 16 kişi kapasiteli, %50 uygulaması nedeniyle 8 kişiye düştü. 8 kişi taşıyarak, 150160 km yol yaparak geçimi sağlaması mümkün değildir. D2 belgeleri araçların personel taşımacılığı yapması sorunu devam ediyor. Belediyelerimiz UKOME Daire Başkanlıklarınca bu konu ile alakalı olarak bir yönetmelik hazırlanarak, il sınırları içerisinde D2 belgeli araçlara da müdahale edebilir. Çıkarılacak yönetmelik ile eğitim kurumları ve AVM’lere gerekli bildirimler yapılarak, personel taşımacılığının C plakalı araçlarla yapılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu durum çok kötü yerlere gidecek. Okul servislerinde çalıştırılacak rehber personelin lise mezunu olma şartının kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü şoförler rehber personel olarak eşini veya kızını çalıştırmak istiyor.”
Toplantı sonunda konuşan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, toplantı kapsamındaki tüm taleplerin birer tutanak haline getirilerek ilgili makamlara ulaştırılacağını aktardı. – Haber Merkezi