GÜNAH VE TÖVBEYE DUYULAN İHTİYAÇ (2)

GÜNAH VE TÖVBEYE DUYULAN İHTİYAÇ (2)   Tövbe, Allah Teala'nın, günah işleyen insanla­rın, işledikleri günahlardan kurtulmaları için onla­ra tanıdığı bir imkandır

GÜNAH VE TÖVBEYE DUYULAN İHTİYAÇ (2)

 

Tövbe, Allah Teala'nın, günah işleyen insanla­rın, işledikleri günahlardan kurtulmaları için onla­ra tanıdığı bir imkandır. İnsan ne kadar çok günah işlerse işlesin ümitsizliğe düşmemeli, Allah Teâla’nın ona tanıdığı bu imkândan yararlanmalıdır. İnanan insan Allah 'tan ümit kesmez. Allah'ın rah­metinden ancak inanmayanlar ümit keserler.


    Tövbenin Mana ve Mahiyeti:


Tövbe, dönmek, vazgeçmek ve pişman olmak mana­larına gelir.

Tövbe, kişinin o zamana kadar yapmış olduğu kötü­lüklerden vazgeçmesi, onlara son vermesi, onları işlediğine üzülmesi ve bir daha işlememeye kesin karar vermesidir.

Tövbe, insanın nefis ve şeytanın şerrinden ve aldatma­sından kaçıp, Yüce Allah'ın himayesine girmesidir.

Tövbe İslam rükünlerinden birisi olup, Allah'ın azabın­dan kaçmayı, ama yine Allah'ın rahmetine sığınmayı ifade eder.

Tövbe, insanın maddi-manevi kirlerden, yani günah­lardan tiksinip rahatsız olması ve onlardan temizlenme ça­relerini araştırması demektir.

Tövbe, müminin bütün insanlığın akıbetini düşünüp cemiyetin istikbalini tehlikeye atacak işlerden vazgeçmesi ve akıbeti müspet manada ve huzurlu olacak bir şekilde onu teminat altına alacak olan iyi işlere ve salih amellere koyulması demektir…

    Hangi Tövbe geçerli olur,sadece diliyle pişmanlığını dile getirmesi yeterlimi dir?


Allah'ın kabul edeceği tövbe ile ilgili olarak şöyle buyruluyor:

"Allah'ın kabul edeceği tövbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra te­z elden tövbe edenlerin tövbeleridir, İşte Allah bunların tövbesini kabul eder. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir. Yoksa kötülükleri yapıp yapıp da içlerinden birine ölüm gelince, 'Ben şimdi tövbe ettim', diyen ve kâfir olarak ölenler için (kabul edilecek) tövbe yoktur. On­lar için acı bir azap hazırlanmıştır." (Nisa, 4/17-18)

Ancak yeis haline gelinceye kadar yani yaşa­maktan ümidi kesinceye kadar tövbeyi geciktir­memeye de dikkatimiz çekilmektedir. Bu noktaya geldikten yani yaşama ümidini kaybettikten sonra yapılan tövbe kabul olmaz.

    Nasuh Tövbe(Bir daha yapmamak üzere içtenlikle yapılan tövbe)


Tövbeden tövbeye fark vardır. Tövbenin en yüce mertebesi Nasuh olanıdır. Yani pak, tertemiz ve halis olan tövbedir ki onun şartı üçtür:

    Yapılan tövbenin bütün günahları içine almasıdır, yani bütün günahlardan vazgeçmek.

    En küçük bir tereddüt kalmaksızın günah işlememeye kesin karar vermek.

    Tövbeyi ihlası zedeleyici herhangi bir şaibeden veya herhangi bir illetten uzak olarak sadece Allah için yap­mak.


Hadis-i Şeriflerde Günahkârlar İçin Umutsuzluk Yoktur ifadesi geçmektedir.

(4144)- Hz. Enes (r.a) anlatıyor: "Rasulullah (a.s) buyurdular ki: "Allah Teâlâ Hazretleri diyor ki: "Ey âdemoğlu! Sen bana dua edip, (affımı) ümid ettikçe ben senden her ne sâdır olsa, aldırmam, ben seni affederim. Ey âdemoğlu! Senin günahın semanın bulutları kadar bile olsa, sonra bana dönüp istiğfar etsen, çok oluşuna bakmam, seni affederim. Ey âdemoğlu! Bana arz dolusu hata ile gelsen, sonunda hiç bir şirk koşmaksızın bana kavuşursan, seni arz dolusu mağfiretimle karşılarım." (Tirmizî, Daavât, 106/3534)

Evet, her türlü günahtan tövbe ve istiğfar edip Yüce Mevla'ya teveccüh etmek, O'nun rahmetine ve mağfiretine sığınmak ve göz yaşlarıyla günah kirlerini yıkamak çaresi, hem ümitsizliğe düşmekten hem kendini tahrip etmekten hem de bunalıma düşmekten ve perişan olmaktan kurtul­manın yegane çaresidir.

 

Rabbimizde bize umutsuzluğu yasaklayarak pişman olup tövbeye davet etmektedir:

‘’De ki: "Ey haddi aşarak nefislerine karşı israf etmiş olan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümid kesmeyin. Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir." (Zümer, 39/53)

 

Kıymetli Okuyucularımız!

Görüldüğü üzere her kul günah işleyebilir. Ama ümitsizliğe düşmeden Rabbimizin çağrısına kulak verelim. Pişmanlığımız bu dünyada olsun ahirette pişmanlık perişanlıktır. Rabbim bizleri ve neslimizi gönül dünyamızı karartan günahlardan uzak eylesin. Başka bir sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.