Herşey unutuldu

Herşey unutuldu Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlayan ve ardından çevre ilçelere sıçrayan yangın felaketinin üzerinden yaklaşık 1 yıllık bir süreç geçti

Herşey unutuldu

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlayan ve ardından çevre ilçelere sıçrayan yangın felaketinin üzerinden yaklaşık 1 yıllık bir süreç geçti. Ancak evi yananlara yapılacağı iddia edilen evlerle ilgili çivi bile çakılmadı.

ÖZEREN SKANDALA İMZA ATMIŞTI

Mehmet Özeren "Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımız TOKİ tarafından 20 yıl ödemeli, çok cüzi faizlerle istedikleri şekilde evleri tekrar yapılacak. Çok eski evi olan vatandaşlar 'keşke bizim de evimiz yansaydı' diyecekler diye düşünüyorum. Onlara devletin teselli hibesi çok fazla" demişti.

ÖZEREN’İN SÖYLEDİĞİ GİBİ OLMADI

Yangında evini kaybeden vatandaşlara 'Talep ve Taahhütname' ve 'Afet Borçlandırma Senedi' isimli evrakların AFAD tarafından imzalattırılmak istenildiği iddia edildi. Boş olarak imzalatılmak istenen senetlerde vatandaşlar ne kadar ödeyeceğini sorduğunda “Daha belli değil” yanıtını aldı.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlayan ve ardından çevre ilçelere sıçrayan yangın felaketinin üzerinden yaklaşık 1 yıllık bir süreç geçti. Ancak evi yananlara yapılacağı iddia edilen evlerle ilgili çivi bile çakılmadı.

Manavgat'ta 28 Temmuz 2021 günü saat 11.30'da 4 farklı noktada başlayan orman yangınları, sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya'nın bazı mahallelerine de sıçradı. 2'si ormancı 7 kişinin yaşamını yitirdi. Yangınlar Antalya'nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 21 farklı noktada günlerce sürdü, bu ilçelerdeki 59 mahalle büyük zarar gördü. 220 saat süren mücadele sonrasında 6 Ağustos 2021 günü saat 15.30'da kontrol altına alınan büyük yangında soğutma çalışmaları ise bir süre devam etmişti. Bu yangınlar afet statüsünde yer alıyordu. 75 bin hektar alan yanarken bunun 50 bin hektarı orman olarak kayıtlara geçti.

BÜYÜK TARTIŞMALAR YAŞANMIŞTI

Manavgat’ta başlayan ve çevre ilçelere sıçrayan yangınlar sırasında büyük tartışmalar da yaşanmıştı. Yangın söndürme çalışmalarının yetersiz olduğunu iddia edenler de vardı. O dönem yangınların en çok etkilediği ilçelerden olan Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren ise sözleri ile gündeme oturmuştu. Özeren "Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımız TOKİ tarafından 20 yıl ödemeli, çok cüzi faizlerle istedikleri şekilde evleri tekrar yapılacak. Çok eski evi olan vatandaşlar 'keşke bizim de evimiz yansaydı' diyecekler diye düşünüyorum. Onlara devletin teselli hibesi çok fazla" demişti.

ÖZEREN’İN SÖYLEDİĞİ GİBİ OLMADI

Yangında evleri kaybeden vatandaşlar için irtibat ofisleri kuruldu. Ancak TOKİ tarafından yapılacağı öne sürülen afet evleri ile ilgili olarak bir skandal daha ortaya çıktı. Yangında evini kaybeden vatandaşlara 'Talep ve Taahhütname' ve 'Afet Borçlandırma Senedi' isimli evrakların AFAD tarafından imzalattırılmak istenildiği iddia edildi. Boş olarak imzalatılmak istenen senetlerde vatandaşlar ne kadar ödeyeceğini sorduğunda “Daha belli değil” yanıtını aldı.

“ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI”

Bir umutla evlerinin yapılacağı günü beklerken konteynırlarda yaşamaya devam eden yangın mağdurları aradan geçen yaklaşık 1 yıllık süreçte çivi bile çakılmadığını ifade etti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İyi Parti Gündoğmuş İlçe Başkanı Emir Ali Çatalkaya, “Yangın sırasında umut tacirliği yapıldı. İnsanların acısı varken bir de yalanlar söylendi. Aradan neredeyse 1 yıl geçti ve daha çivi bile çakmadılar. İmzalatılan boş senetlerin akıbeti de belli değil.” Diye konuştu.

KIŞ TEKRAR GELİYOR, KORKUYORLAR

İyi Parti Gündoğmuş İlçe Başkanı Çatalkaya, yangın mağdurlarının kış dönemini çok zor geçirdiğini zaman zaman donma noktasına geldiğini ifade ederek, “Bakın yine yaz geldi, şurda bir kaç ay sonra tekrar kış gelecek. Henüz hiçbirşey yapılmadı. Bu insanlar bir kışı daha konteynırlarda geçirmekten korkuyor. Resmen insanların umutları ile oynadılar. Yapmayacakalrsa yapmayacağız deselerdi bari insanlar kendileri için çözüm ararlardı.” Diye konuştu.

YANAN ALANLAR ÜRETİMDEN KAYIP OLUYOR

Yangında evleri yanan mağdurların yanı sıra yanan tarımalanları ve ahırların da tarım ekonomisi için önemli olduğunun altını çizen Çatalkaya, “zeytin fidanı dağıtıyorlar. Bu da güzel bir şey ancak yeterli değil. Bu bölgelerin tarıma kazandırılması için kapsamlı çalışmalar gerekiyor.” Diye konuştu. – Mesut Uygur

F.A.: Yangınlar 28 Temmuz’da Manavgat’ta başladı.

F.A.2: Yangınlar kısa sürede Gündoğmuş başta olmak üzere çevre ilçelere yayıldı.

F.A.3: Yangınlar sırasında söndürme çalışmaları ile ilgili önemli tartışmalar yaşandı.

F.A.4: Yangın mağdurları konteynırlara yerleştirildi.

F.A.5: Emir Ali Çatalkaya

F.A 6.: Mehmet Özeren’in sözleri tepki toplamıştı.