İlklerin kadını iddialı

İlklerin kadını iddialı Gündoğmuş Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Gündoğmuş Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı olarak ilkleri başaran İYİ Parti Gündoğmuş Belediye Başkan adayı Sulta

İlklerin kadını iddialı

Gündoğmuş Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Gündoğmuş Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı olarak ilkleri başaran İYİ Parti Gündoğmuş Belediye Başkan adayı Sultan Çetin, iddialı bir şekilde seçimlere hazırlanıyor. Çetin’in şimdiki hedefi bin 800 yıl önce yaşayan ve Antalya’nın ilk kadın Belediye Başkanı Plancia Magna'dan sonra Antalya’nın ikinci kadın belediye başkanı olmak.

31 Mart yerel seçimlerine doğru süreç hızla ilerlerken, isimleri açıklanan adaylar seçim çalışmalarını tam gaz sürdürüyor. Yerel seçimler için İYİ Parti’den Gündoğmuş Belediye Başkanlığı’na ilk kadın aday olarak ismi açıklanan Sultan Çetin, ilklerin kadını olarak ön plana çıkıyor. Çetin, www.antalyasonhaber.com sitesinden Yusuf Katrağ ve Aysel Öner’e konuştu.
2010 yılında Gündoğmuş Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı seçilerek 1966 yılında kurulan Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB)'a bağlı odaların ilk kadın başkanı olan, 2016 yılında ise Gündoğmuş Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı seçilerek yine bir ilki başaran Çetin, bin 800 yıl önce yaşanan bir ilki Antalya’ya bir kez daha yaşatmak istiyor. Bin 800 yıl önce yaşamış Antalya’nın ve dünyanın tarihteki ilk kadın Belediye Başkanı Plancia Magna'dan sonra Antalya’daki ikinci kadın belediye başkanı olmak isteyen Çetin, hazırlıklarını iddialı bir şekilde sürdürüyor.
“KADINLARIN YOLUNU AÇTIM”
İlklerin kadını olarak ve çalışkanlığıyla ön plana çıkan Çetin, “Benden önce Türkiye’de kadın olarak Esnaf ve Sanatkâr Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi başkanı yoktu. Benimle birlikte kadınların yolu açıldı. Benden sonra sayı arttı. Şimdi Antalya, İstanbul, Bilecik, Silifke gibi bazı yerlerde esnaf ve sanatkârlar odaları ile esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatiflerinde kadın başkanlar var” dedi.
“KADINLAR İNANIRSA BAŞARAMAYACAKLARI İŞ YOK”
Gündoğmuş Belediye Başkanlığı’na aday olduğu için hem oda hem de kooperatif başkanlığı görevlerini vekillere bırakan Çetin, kadın olarak ilkleri başarmasının yarattığı etki hakkında şunları söyledi:
“Benim için kadın erkek eşit, bana tuhaf gelmiyor bu durum. Olması gereken bu diye düşünüyorum. Kadın nüfusu dünya üzerinde daha çok ama nihayetinde erkek ataerkil bir oluşum var. Ne kadar çok olursan ol karar veren sen değilsin yine. Hem aday olarak hem seçmen olarak kadınları karar vermeye davet ediyorum. Kadınlar inandığı sürece başaramayacakları iş yok. Kadın eve girer girmez hayatı normalleştirmeye çalışır. Çünkü kadının hep bir yapıcı tarafı var.”
“VATANDAŞLARIN YAKLAŞIMI İYİ”
Seçim çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Çetin, “Daha çok işin teorik çalışmasındayız. Pratikte tam sahalara inemedik. Vatandaşların adaylığım için yaklaşımları çok iyi. Sandıktan çıktığımızda bizim için daha iyi olacak. Seçilirsem Antalya’da üçüncü ilkim olacak” dedi.
“GÜNDOĞMUŞ’UN AYAKLARI YERE BASACAK”
“Gündoğmuş Belediye’sine kadın eli değecek” diyen Çetin, projeleri hakkında bilgi vererek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarım ve hayvancılıkta, belediyecilik nerede olabilir bunu düşünüyoruz. Biz kırsal kesimde yaşıyoruz. Bu yüzden projelerimiz daha çok bölgenin faaliyetleri üzerine olacak. Tarım ve hayvan yetiştiriciliğinde neler koyabiliriz bunun üzerine yoğunlaşacağız. İlçemizin kiraz yetiştiriciliği çok iyi, ihracat değerinde kirazlar yetişiyor. Bunlar için hem soğuk hava deposu hem de pazarlanmasını desteklemeyi düşünüyoruz. Hayvansal ürünlerimiz de çok kaliteli. Antalya’da olmayan bu yöreye ait peynirimiz var. Bunların da üretilmesini ve pazarlanmasını düşünüyoruz. Projelerimiz arasında tarımsal ve hayvansal anlamda danışmanlık bürosu kurmak, zeytinyağı fabrikası açmak, briket taşı ve parke taşı üretimi var. Belediyenin kaynaklarını üretime aktaracağız. Okullar hayat bulsun projesiyle okulların park alanı, düğün, sünnet, kutlama gibi yeniden yapılandırılmasını ve ilçenin turizm açısından tanıtım planlarını yapacağız. Gündoğmuş’un ayakları yere bassın, hak ettiğine kavuşsun istiyoruz. İlçenin tanıtımı iyi yapılmıyor. Doğal güzellik olarak ilçemizde çok güzel mağaralarımız var ama hala tanıtımını yapamadık. Bunları Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir türlü dahil ettiremedik. Belediye olarak bunlar için uğraşacağız. Şehirde yaşayanlar burada yaşamak istemeyebilir ama gelip tatilini burada geçirmek isteyecekler. Tanıtımlarla ilgi çekicilik sağlayacağız.”
“DOĞACI OLACAĞIZ”
Doğacı düzenlemeler yapacaklarının altını çizen Çetin, “Park, bahçe ve cadde düzenlemesinde biraz daha farklılık yaratmak istiyoruz. Örneğin ağaç ürünlerinin olduğu doğal ürünlü parklar. Biz daha doğacı bir belediye olacağız” dedi.
“HES’LERE KARŞIYIZ”
Yaklaşık 4 yıldır konuşulan Gündoğmuş’taki HES projelerine de karşı olduklarını ifade eden Çetin, “Alara Çayı üzerine HES projeleri kurulmaya çalışılıyor. Biz buna itiraz ediyoruz. Bu ayın 25’inde HES yeniden keşif yapacak. Bizim bu konuda protestolarımız olacak. Belediye olarak HES’lere karşı durmaya devam edeceğiz. Bütün bunlara karşı uğraş vereceğiz” diye konuştu.
“MÜDÜR DEĞİL, YÖNETİCİ OLACAĞIM”
Mevcut Belediye Başkanı Mehmet Özeren’in ilk seçildiği dönemdeki projelerinin güzel olduğunu ama sözde kaldığını belirten Çetin, “Mehmet Bey’in projelerinin neden gerçekleştirilemediğini bilemiyorum. Şimdiye kadar yaptıkları için de teşekkür ediyorum. Kimin ne yaptığından çok bizim ne yapacağımız önemli diye düşünüyorum. Birilerini eleştirmekten çok biz ne yapabiliriz, üstüne ne koyabiliriz? ilkemiz bu bizim. Hizmet için her türlü alternatif yolları deneyeceğim. Yöneticilikle müdürlük arasındaki fark her zaman budur. Müdür bir belediye başkanı değil, yönetici olacağım” ifadelerini kullandı.