İSLAM KARDEŞLİĞİ(BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMAK)

İSLAM KARDEŞLİĞİ(BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMAK) Böylece zulmetmemiş ve de zulmü kabullenmemiş, haksızlığa uğramamış olursunuz

İSLAM KARDEŞLİĞİ(BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMAK)

Böylece zulmetmemiş ve de zulmü kabullenmemiş, haksızlığa uğramamış olursunuz."

(Bakara 279)

Evet, mümin başkalarına zulmetmeyecek, ama başkalarının zulmüne de rıza gösterip onu sineye çekmeyecektir. Yani müminler ne zulmederler, ne de zulme uğrarlar, ne başkalarına zulmederler ne de başkalarından gelebilecek bir zulmü sineye çekerler.

2: Sıkıntı anında onu kendi haline tek etmez.

Müslüman kardeşlerine zulmetmediği gibi Müslüman kardeşini de asla kendi haline tek etmez. Hele hele kardeşi yardıma muhtaç haldeyken, sıkıntılı bir haldeyken onun yardımına koşar ve onu asla kendi başına bırakmaz. Çünkü müminler, birbirleri için bir yapının taşları veya bir vücudun azaları gibidirler.

Bakın Allah Resulü başka bir hadislerinde bu hususu anlatırken şöyle buyurur:

“Müslümanların dertleriyle ilgilenmeyenler onlardan değildir.”

Dikkat ediyor musunuz yakın veya uzak hiç fark etmez, müminlerin dertleriyle ilgilenmeyen, onların dertlerini kendi derdi bilmeyen, onların problemlerinin çözümü için kafa yorup sıkıntı çekmeyen, onların acılarını paylaşmayan, onların imdatlarına koşmayan, maddi manevi onların desteğinde olmayan kişi onlardan değildir diyor Allah’ın Resulü.

Allah’ın Resulü de yine başka bir hadislerinde şöyle buyurur:

“İster zalim isterse mazlum konumunda olsun kardeşine yardım et. Sahabe-i kiram: Ey Allah’ın Resulü, mazlumken ona yardımı anladık ama zalimken ona nasıl yardım edeceğiz? diye sorunca Allah’ın Resulü buyurdu ki: O zaman onu da zulmetmekten alıkoymak şeklinde”

(Buhâri 3/98)

Acaba bugün sıcak odalarda çayını, kahvesini, sigarasını yudumlarken izlediği bir video filminde dile getirilen Müslüman kardeşlerinin derdi üzerinde bir kaç cümle bahsedivermek, öldürülen Müslüman kardeşlerinin yerde yatan cesetlerine, akan kanlarına, kırılan kol-larına bacaklarına bakarak vah, tuh, yazık oluyor bu insanlara, deyi-vermek veya Allah yardımcıları olsun diye yarım ağızla bir dua gönderivermek acaba o kardeşlerine ne kadar yaklaştırır müslümanı? Bunu yapan bir Müslüman acaba o kardeşlerine karşı görevini yapmış sayılacak mı? Bu mu acaba onların derdiyle ilgilenmek Hadiste bizden istenen bu kadarcık mı? Bunu iyi bir düşünelim.

3: Ona yalan söyleyip aldatmaz.

Evet, Müslüman, Müslüman kardeşine yalan da söylemez, söyleyemez. Kardeşine yalan söyleyerek onu aldatamaz bir Müslüman. Zira münafık değildir o. Bu genel kaidedir. Zira insanın hayatta en zor kandıracağı varlık kendisidir. İnsanın Allah’ı kandırması zaten mümkün değildir.

O halde insanın bizzat kendisi demek olan mümin kardeşini aldatmaya çalışması eşyanı tabiatına aykırıdır. Zira biz hadisten biliyoruz ki müminler bir bütündür. Onlardan birinin diğerine yalan söyleyip kandırması aslında kendi kendini kandırmasıdır.

Müslüman’ın kardeşini bir dünya menfaati adına yalan söyleyip aldatması hiç düşünülemez. Bir Âhiret menfaati adına yalan söyleyip aldatması da mümkün değildir. Zira bir âhiret menfaati adına ona söyleyeceği yalan o menfaati siler süpürür.

4: Onu küçük görmez.

Evet, mümin mümine hakaret etmez, mümin mümine hor bakmaz' mümin mümini küçük görmez. Bunun ilk ve en büyük sebebi onun iman taşımasıdır. Mümin taşıdığı iman sebebiyle medh- ü senaya lâyıktır. Taşıdığı iman sebebiyle mümin yeryüzünün en değerli, en şerefli ve en üstün varlığıdır. Müminlerin en alttaki olanı, en değersizi, imanı en az olanı, cennete en son girecek olanı dünyanın on misli daha kıymetlidir Allah katında. Zira sahih hadislerden öğreniyoruz ki Allah cennete en son girecek imanı en zayıf mümine dünyanın on misli bir makam verecektir cennette.

Bakın sûrenin bundan sonraki ayetinde Rabbimiz müminlerin küçük görülemeyeceğini, müminlerin birbirlerini değersiz görüp asla alay edemeyeceklerini anlatırken şöyle buyurmaktadır:


    “Ey İnananlar! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın, belki de onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da başka kadınları alaya almasınlar, belki de onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın; birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın; inandıktan sonra yoldan çıkmış olmak ne kötü bir addır. Tövbe etmeyenler, işte onlar zalimlerdir.”(Hucurat,11)


 

Kıymetli Okuyucularımız!

Rabbim İslam dünyasına dirlik ve düzen versin.Gerçek İslam kardeşliğini gerçekleştirebilmeyi Rabbim cümlemize nasip eylesin.Müslümanları köşeye sıkıştırarak onlara dünyayı dar edenlere fırsat vermesin.Başka bir sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.