İSLAM KARDEŞLİĞİ(BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMAK)

İSLAM KARDEŞLİĞİ(BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMAK) Kıymetli Okurlarımız! Bu haftaki makalemizde Peygamberimizin eskimez sözlerinden birisi olan ve bugün İslam dünyası olarak uygulamaya en çok ihtiyaç duyduğum

İSLAM KARDEŞLİĞİ(BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMAK)

Kıymetli Okurlarımız!
Bu haftaki makalemizde Peygamberimizin eskimez sözlerinden birisi olan ve bugün İslam dünyası olarak uygulamaya en çok ihtiyaç duyduğumuz sözlerinden bahsedelim istedik. Kardeşlik dendiğinde hep sözde kalan genellikle uygulamaya koymadığımız bir yaşam tarzımız var. İslam dünyasındaki gelişmeler ve sıkıntılar bizi fazla ilgilendirmiyor ve uykumuzu kaçırmıyor maalesef. Bu gün onların başına gelen yarında bizim başımıza gelebilir. Yaşadığımız sıkıntıların en büyük sebebi ben merkezli bir yaşantıyı tercih edip, diğer kardeşlerimizi saf dışı bırakmamızdır. Hâlbuki tek vücut olabilsek dev bir güç olacağız dünya bizden çekinecektir ama maalesef olmuyor. Bir buçuk milyarı aşan bir İslam dünyasından bahsediyoruz. Geliniz hep birlikte Efendimiz(sav)’in şu sözlerine kulak verelim:

‘’ Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Ona zulmetmez, sıkıntı anında onu kendi haline terk etmez. Ona yalan söyleyip aldatmaz. Onu küçük görmez. (Üç defa göksüne vurarak) Takva işte buradadır. Bir kimse Müslüman kardeşine hor baktı mı işte şerrin bu kadarı ona yeter artar bile. Müslüman’ın her şeyi; canı, malı, ırzı Müslüman’a haramdır’’.(Tirmizi,Birr,18)
İşte İslâm kardeşliğinin ölçülerini en güzel bir şekilde özetleyen bir peygamber uyarısı. Bakın buyuruyor ki Allah’ın Resulü; ey Allah’ın kulları kardeş olun. Kardeşliğinizin farkına varın. İşte çare budur. Müslümanlar kardeş olunca, herkes birbirini kardeş bilince iş bitecektir. Evet, mümin müminin kardeşidir. Müslüman tarifinin damgası Allah Resulünün dilinde net, açık bir şekilde Müslüman tarifi budur. Müslüman müslümanın kardeşidir. Rasûlullah Müslüman müslümanın kardeşidir buyurduktan sonra, işte bu kardeşliğin icabı şunlardır der. Yani bu kardeşliğin gereği olarak şunlar yapılmalıdır buyurur:
1: Ona zulmetmez,
İslâm kardeşliğinin gereği olarak mümin, mümin kardeşine asla zulmetmemelidir. Müslüman, Müslüman kardeşine asla zulmetmez. Genel manada Müslüman zulmetmez. Genel anlamda müminin zulümle uzaktan ve yakından asla bir ilgisi olmaz olamaz.
Peki, acaba müslümanın çevresin-deki Müslüman kardeşlerine zulmünü nasıl anlayacağız?
Çevresindeki insanlara karşı yapılmaması gereken şeyleri yapmak, yapılması gerekenleri de yapmamak zulümdür. Müslüman çevresindeki Müslüman kardeşlerine zulmetmekten şiddetle kaçınmalıdır. Meselâ Müslüman müslümanın komşusu olabilir. Komşu olarak Müslüman, Müslüman kardeşine karşı Allah’ın üzerindeki hakkını icra etmediği zaman ona zulmediyor demektir.
Müslüman müslümanın arkadaşı olabilir. Arkadaşının İslâm dı-şı hayatına göz yumarak onu uyarmayan ona karşı ciddi bir tavır koy-mayan arkadaşı ona zulmediyor demektir. Mümin müminin amiri ola-bilir. Müdürü olabilir, patronu olabilir. Eğer bu durumda emri altındaki Müslümanlardan hak istemiyorsa, onların hakkı icra etmelerine, Allah’a kul olmalarına yardımcı olmuyorsa, onların iyi birer Müslüman olmalarını sağlamaya çalışmıyorsa, bu konuda onlara destek olmamak şöyle dursun bigane kalıyorsa, ilgisiz davranıyorsa onlara zulme-diyor demektir.
Veya meselâ kendisini dinleyen Müslümanlara onların muhtaç oldukları İslâm’ı anlatmayarak hikâyelerle onları oyalayan hoca da çevresindekilere zulmediyor demektir. Veya zalimin zulmü karşısında susan, zalimin zulmünü kabullenip onu sineye çeken, onu susturma, onu değiştirme adına harekete geçmeyen mazlum da zalimdir.
O halde Müslüman asla Müslüman kardeşine zulmetmez. Kendisi zulmetmediği gibi, bir başkasının kardeşine zulmetmesine de razı olmaz. Bakın Bakara sûresinde Rabbimiz bu hususu anlatırken şöyle buyurur: (devamı haftaya)