İYEP Gündoğmuş'ta

İYEP Gündoğmuş'ta Gündoğmuş'ta İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) İlçe Kurulu Toplantısı yapıldı

İYEP Gündoğmuş’ta

Gündoğmuş’ta İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) İlçe Kurulu Toplantısı yapıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Aydın Bal tarafından kurul üyelerine uygulama kılavuzu hakkında bilgiler verildi ve dikkat edilmesi gereken hususlar ayrıntılı olarak açıklandı. İlkokullarda 3. ve 4. sınıflarda açılacak olan Türkçe ve Matematik kurslarının detayları Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzda detaylı olarak anlatıldı.
İYEP NEDİR?
İYEP, ilkokulların 3 ve 4 üncü sınıflarına devam eden, Türkçe ve matematik derslerinden İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında belirlenen kazanımları edinemeyen öğrenciler için geliştirilen bir programdır.
İYEP’İN AMAÇLARI
Öğrencilerin beklenen öğrenme seviyesine ulaşmasına yardımcı olmak,
Öğrencilerin psikososyal açıdan desteklenmesini sağlamak,
Üst eğitim kademelerinde ortaya çıkması muhtemel uyum sorunlarını önlemek,
Akademik başarısızlıktan kaynaklanan devamsızlıkların önüne geçmek,
Sorun çözebilen, iletişime ve öğrenmeye açık, özgüven ve sorumluluk sahibi sağlıklı ve mutlu bireylerin yetişmesine imkân sağlamak programın genel amaçlarındandır.


İYEP’İN ÖZEL AMAÇLARI:
Dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmek,
İlk okuma yazma konusundaki eksiklikleri gidermek,
Okuduğunu anlama düzeyini artırmak,
Matematiksel okuryazarlık becerilerini geliştirmek,
Matematiksel kavramları anlamayı ve bu kavramları günlük hayatta kullanmayı sağlamak,
Problem çözme sürecinde kendi düşüncelerini ifade etmeyi sağlamak,
Matematiksel kavramları farklı temsil biçimleri ile ifade etmek,
Matematiğe yönelik olumlu tutum ve öz güvenli bir yaklaşım geliştirmek,
Türkçe ve Matematik öğrenme alanlarında öğrenci merkezli bir anlayışla psikososyaldestek alarak eksiklikleri gidermek amaçlamaktadır.
PROGRAMIN HEDEF KİTLESİ
İlkokulların 3 ve 4. sınıflarına devam eden, özel eğitim tanısı olmayan, Türkçe ve matematik derslerinden İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında belirlenen kazanımları edinemeyen öğrenciler hedef kitle olacak.
Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Sığınmacılar, Mevsimlik Tarım İşçisi Çocukları gibi tüm dezavantajlı öğrenciler İYEP kapsamında değerlendirilecek.


OKULLARDA İYEP KOMİSYONU
İlkokullarda Yetiştirme Programı Okul Komisyonu Okul müdürünün veya müdür yardımcısının başkanlığında, üç sınıf öğretmeni ile varsa rehberlik öğretmeninden oluşur.
İYEP Okul Komisyonunun Görevleri:
Öğrenci Belirleme Aracı ile tespit edilen öğrencilerin programa katılım durumunu karara bağlamak,
Öğrenci gruplarını oluşturmak ve haftalık çalışma çizelgesini hazırlamak,
Programda görev alacak öğretmenleri belirlemek,
Programın uygulanmasını sağlamak,
Program bitimini takip eden 2 hafta içerisinde değerlendirme raporu düzenleyerek il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderilmek üzere okul müdürlüğüne sunmak.


İYEP SAATLERİ VE UYGULANMASI
İYEP Öğrenci Belirleme Aracı (ÖBA) öğrencinin kendi sınıf öğretmeni tarafından, Öğrenci Değerlendirme Aracı (ÖDA) ise programda görev alan öğretmen tarafından öğrencilere uygulanır ve sonuçlar e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi İYEP İşlemleri Modülüne işlenir.
Program, hafta sonlarında, hafta içi ders saatleri dışında, bunların uygun olmaması durumunda okulun şartları ve personel durumu da dikkate alınarak okul yönetimince planlanacak zamanlarda uygulanır. Program süresi, hafta içi günde 2 ders saatini, hafta sonu günde 6 ders saatini haftada toplam 10 ders saatini geçemez.
ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLMESİ
Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ek Derslerine İlişkin Kararın 9. Maddesine göre öğretmen görevlendirmesi yapılır. İYEP’in uygulanmasında;
Öğrencinin kendi sınıf öğretmeni,
Okulun diğer sınıf öğretmenleri,
İlçe norm fazlası sınıf öğretmenleri,
İlçede, programda görev almak isteyen sınıf öğretmenleri,
Bunların olmaması durumunda ders ücreti karşılığında görevlendirilen sınıf öğretmenleri görevlendirilir. - Haber Merkezi