KÂİNATTAKİ MÜKEMMEL NİZAM VE TEFEKKÜR DÜNYAMIZ

GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER

GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER.” 

Yaşadığımız modern dünya hayatı zamanın gereği bütün insanlarda bir vurdumduymazlık ve boşluk meydana getirmiştir!

Fakat kâinatta ilâhî nizamın varlığı ve bir kısmının haksız yere “Doğa Kanunu” dediği  Fıtrat kanunlarının hükmünü icra etmeye devam ediyor. Kâinatta tesadüf ve abesiyet yok!

Dünyanın pek çok köşesinde okunan Risalei Nurlar bu İlâhi nizamı nazara verir. Kâinatta cari olan “fıtrat kanunlarına” ciddi atıfta bulunarak onların hikmete bakan manevi derinlik ve kalitesini anlatmaya çalışır. Böyle değerli Risalei Nur külliyatı gibi bir hazineyi tanımak ve onun ilmiyle ilimlenmek en büyük mutluluktur.

Müspet ilimlerin gayelerini açıklayan, insan akıl, his, ruh ve duygularını tatmin eden Kur’an! Ve onun mu’cizevi bir tefsiri olan, Kur’anı referans alıp çok hoş, güzel terim, tanım ve tasvirlerle insanlığa sunan bir Bediüzzaman gerçeği!

Ve ona telif ettirilen muhteşem Kur’an tefsiri, Risalei Nur.

Müslümanlara karşı, tuzak kuran Asya Münafıkları ve Avrupa zalim kâfirlerinin hile, tuzak ve oyunlarıyla uğraşan bir İslâm Coğrafyasında bunca derdin dermanı olacak, insanlığa rehber olan İlâhî bir zırh hükmündeki külliyattır, Risalei Nur.

“Batı felsefesinin” yaptığı tahribata karşı, manevî bir kalkandır, Risalei Nur.

Medrese, zaviye, tekke, mektep ve üniversitenin mahiyetini üstlenmiş ilmi bir rehberdir, Risalei Nur.

Eğitime maneviyat gerçeğini getirip, materyalist felsefenin yanlışına karşı bir mürşiddir,  Risalei Nur.

Ortadan kaldırılamayınca “şekilci ve resmi”  kisve giydirilmeye çalışılan dini asliyetiyle buluşturma aşısı ve iksirinin adıdır, Risalei Nur.

Medeniyet denen “deniyetin” insanlığa kurduğu tuzakları ve zincirleri ilim ve irfanla kıran kılıçtır Risalei Nur.

Ağır baskılar karşısında boşlukta kalan masum insanlara karşı; beyin yıkama; yalan, seviyesiz ve maddeci mantalite çizen gaddarlara en güzel cevaptır Risalei Nur.

Hayatın ve kâinatın sırlarını en mükemmel bakış açısı ile izah eden Kur’an’ı Kerimdir. Risalei Nur külliyatı da o mu’cizeli ifade ve hükümlerini bu asrın anlayışına göre en güzel şekilde izah eden kudsi bir tefsirdir.

İfade etmeye çalıştığımız fikir ve görüşlere birkaç orijinal güzel örnek sunalım.

Risalei Nur, “denizleri” “dünyanın acip buhar kazanları” diye tarif eder. (age;,SH.49)

“Kâinatı”: “mânidar, muntazam, mücessem bir kitab-ı Sübhânî, cismânî bir Kur'ân-ı Rabbânî, müzeyyen bir Saray-ı Samedânî ve muntazam bir şehr-i Rahmânîdir.” Der.  (age;  SH.129)

Güneşle aya: “bu kâinatın sobası, lâmbası” Der. (age; SH.31)

Bütün annelerin memelerini; “erzak paketleri, süt konserveleri, validelerin şefkatli sinelerinde asılan şekerli süt tulumbacıkları “ diye tarif eder. 

Bitki, hayvan gibi her bir canlı varlığı; mânidar, İlâhî, manzum bir kasidecik olarak izah eder. (age; SH:19)

Bulutları, “dağvarî pamukmisâl ve dolu ve kar ve su tulumbası” hükmünde görür.

Garabetli vaziyetlerin gafil insanın başına tokmak gibi vurduğunu, kendisini bilen bir insanın; "Başını kaldırıp, kendini tanıttırmak isteyen kudretli bir Zâtın hârika işlerine baktırır. İnsanın başıboş olmadığın gibi, bu hadiselerin de başıboş olamayacaklarını.” İzah eder.  (age;, SH.101)

İnsanların fıtraten Hâlıkını pek ciddî sevdiklerini, Hâlıklarının da onları hem sevdiğini, hem de kendini onlara sevdirdiğini beyan eder.

Bütün kâinatta, zerrelerden tâ yıldızlara kadar her şeyde kusursuz bir intizam, noksansız bir insicam, zulümsüz bir adalet ve mizan bulunduğunu anlatır. Okuyup, ders alıp, uygulayanlardan olmak ümit ve temennisiyle.     ANTALYA. 01.02.18 NEJAT EREN