"Kara" kışa teslim olduk

'Kara' kışa teslim olduk Son 30 yılın en yolun kar yağışlı sürecinde Gündoğmuş'ta hayat adeta durma noktasına geldi

“Kara” kışa teslim olduk

Son 30 yılın en yolun kar yağışlı sürecinde Gündoğmuş’ta hayat adeta durma noktasına geldi. 14 mahallerde yolla kapanıp, 29 mahallede elektrikler kesilirken kaymakamlık kriz masası oluşturdu.
KARANLIĞA BÜRÜNDÜ
Aralıksız yağan kar ve dondurucu soğuk ile birlikte ortaya çıkan sürecin faturası Gündoğmuş için oldukça ağır oldu. Elektrik direkleri soğuk ile büküldü. Hatlar koptu. Gündoğmuş Merkez dahil 29 Mahallenin elektrikleri gitti.
14 MAHALLENİN YOLU KAPANDI
14 Mahallenin yolunun bağlandığı ana hartel de kar kürüme işleminde oluşan kar kütleleri nedeni ile yol ancak bir aracın geçebileceği kadar daraldı. Kar yağışının durmasının ardından ulaşımın kısmi olarak sağlandığı diğer yerlerden birisi de Köprülü-Gündoğmuş ve Akyarı-Gündoğmuş yol hattı oldu.
TAŞATAN YOLU’NDA KAR KALINLIĞI 1 METREYİ BULDU
Gündoğmuş'un doğu mahallelerinin ve Alanya sakinlerinin kullandığı Taşatan yolu 1 metreyi bulan kar kalınlığı nedeniyle yol trafiğe kapandı.
BÖLGEYE AFAT GELDİ
Gündoğmuş Kaymakamlığı tarafından oluşturulan kriz masasında bölge için görev dağılımı yapılırken AFAT ekipleri de olası bir ani duruma karşı teyakkuzda bekledi.

Kara teslim olduk

Son 30 yılın en yılın kar yağışlı sürecinde Gündoğmuş’ta hayat adeta durma noktasına geldi. 14 mahallede yolla kapanıp, 29 mahallede elektrikler kesilirken kaymakamlık kriz masası oluşturdu.
Ülkeyi bir anda etkisi altına alan soğuk hava dalgasının beraberinde getirdiği kar yağışı yurdun bir çok bölgesinde hayatı adeta felç etti. Gündoğmuş’ta da son 30 yılın en yoğun kar yağışlı döneminin yaşandığı süreç 25 Ocak Salı günü etkisini gösteren ve 2 gün aralıksız yağan kar ile başladı. Tüm ülkede olduğu gibi Gündoğmuş’ta yaşam adeta durma noktasına gelirken maddi hasarlar meydana geldi, bazı vatandaşlar mahsur kaldı. Yazın yangın felaketi ile sarsılan ilçe bu defa da donma tehlikesi atlattı. Gündoğmuş Kaymakamlığı tarafından oluşturulan kriz masası, Gündoğmuş merkez dahil 29 mahallede aksamaların önüne geçmeye çalıştı.
KARANLIĞA BÜRÜNDÜ
Aralıksız yağan kar ve dondurucu soğuk ile birlikte ortaya çıkan sürecin faturası Gündoğmuş için oldukça ağır oldu. Elektrik direkleri soğuk ile büküldü. Hatlar koptu. Gündoğmuş Merkez dahil 29 Mahallenin elektrikleri gitti. İlçeye geçici Jenerötör ile elektrik verilirken 26 Mahalle karanlıkta kaldı. Telefonlar kesildi. Haberleşme ve ulaşım bir süreliğine durdu. Gündoğmuş'un doğu mahalleri ise yağan kar ile beraber bir haftadır tamamiyle karanlığa büründü. Telefonla iletişim ise güçlükle sağlanırken, Köprülü de bulunan verici istasyonuna Jenerötör ile elektrik sağlandı. Bölgeye tekrar elektrik verilebilmesi için Tedaş ekipleri yıkılan direklerin ve kopan teller için çalışma başlattı.
ULAŞIM FELÇ OLDU
Gündoğmuş'un batı güzergahı Manavgat yolu yoğun yağan kara rağmen ekiplerin uzun süre uğraşları gece geç saatlere kadar çalışmaları ile yol kısa süreliğine kapansada sürekli açık tutulması için yoğun mesai harcandı. Yine Gündoğmuş'un diğer bir ulaşım ağı olan ve komşu ile Alanya'ya bağlanan yol hattı Gündoğmuş-Güzelbağ hattında bulunan Ümütlü, Ortakonuş yolu kontrollü olarak sürekli açık tutulurken, kar küreme işleri devam ediyor. Bu hattaki en büyük sorunlardan biri ise gece oluşan buzlanmalar ve kesim sahasından kaynaklı oluşabilecek heyelan ve kopmalar büyük risk oluşturuyor. Bu yolu kullanacak olan sürücülerin çok dikkatli olması konusunda yetkililerin uyarıları var.
14 MAHALLENİN YOLU KAPANDI
14 Mahallenin yolunun bağlandığı ana hartel de kar kürüme işleminde oluşan kar kütleleri nedeni ile yol ancak bir aracın geçebileceği kadar daraldı. Kar yağışının durmasının ardından ulaşımın kısmi olarak sağlandığı diğer yerlerden birisi de Köprülü-Gündoğmuş ve Akyarı-Gündoğmuş yol hattı oldu. Gündoğmuş'un doğu mahallerine bağlantısını sağlayan ve Güzle, Çayırözü, Ortaköy, Kayabükü, Akyarı, Köprülü, Çaltı, Semet, Eskibağ, Yeniköy, Çamlıalan, Karaköy ve Bedan'a ulaşım zorlukla sağlanıyor. Bölgede konuşlandırılan ekipler çalışmalarını zorlukla sürdürüyor. Köprülü ve Bedan arasındaki kalan ana hartel yolu yoğun buzlanma ve tipi nedeniyle tamamiyle durdu. Zorunlu evden çıkmak isteyenler ancak kepçenin önden kürüdüğü yolu zincirleri ile geçebildiler.
RÜZGAR “TİPİ” GETİRDİ
Gündoğmuş'a en uzak Mahallelerden biri olan Yeniköy, Çamlıalan, Karaköy ve Bedan yol hattı ise bölgede hazır bulundurulan kepçenin her ne kadar yolu açsa da rüzgarın oluşturduğu yoğun tipi ve tekrar yağan kar nedeniyle sürekli yolun kapandığı belirtildi.
TAŞATAN YOLU’NDA KAR KALINLIĞI 1 METREYİ BULDU
Güdoğmuş'un doğu mahallelerinin ve Alanya sakinlerinin kullandığı Taşatan yolu 1 metreyi bulan kar kalınlığı nedeniyle yol trafiğe kapandı. Taşatan Gedevet yol kavşağından itibaren araç trafiğine kapatıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Alanya ekipleri bölgede tuzlama çalışması yaptı. Yoğun çalışma sonucunda yolun Balık Çiftliğine kadar olan kısmının açıldığı bildirildi.
VATANDAŞLAR MAHSUR KALDI
Yoğun kar yağışı sırasında yolda olan sürücüler saatlerce kapanan yollarda beklemek zorunda kaldı. yoğun kar yağışına hazırlıksız yakalanan hayvancılar ise bulundukları mezralarda mahsur kaldı. İmdadlarına ekipler yetişti.
TOPLU TAŞIMA İPTAL OLDU
Güzle, Çayırözü, Pembelik, Narağaçı, Ortaköy, Akyarı, Kayabükü, Köprülü, Çaltı, Eskibağ, Semet, Yeniköy, Çamlıalan, Karaköy ve Bedan yolu Salı ve Çarşamba günü yollar kapalı kaldı. Bu güzergahtaki otobüs seferleri iptal edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesine ait araçlar yolları açsa da kar yine yolları kapattı. Ekipler açılan yolları tuzlama çalışması yapsa da yetersiz kalındı. Bu güzergahtaki en büyük tehlike ise yine zincirsiz yola çıkacak olan araçlar için buzlanma oldu.
BÖLGEYE AFAT GELDİ
Gündoğmuş Kaymakamlığı tarafından oluşturulan kriz masasında bölge için görev dağılımı yapılırken AFAT ekipleri de olası bir ani duruma karşı teyakkuzda bekledi. Bölgeye diğer ilçelerden yardım istendi. – Mesut Uygur
f.a.: Yoğun kar yağışı yolları kapattı.
f.a.2: Son 30 yılın en yoğun kar yağışı yaşandı.
f.a.3: Kapanan yollar açılmaya çalışıldı.
f.a.4:Elektriksiz kalan vatandaş eski usuller ile aydınlanmaya çalıştı.
f.a.5: Elektrik direkleri buz tuttu.
f.a.6: Taşatan Yolu’nda kar 1 metrete ulaştı.
f.a.7: Vatandaşlar kendi imkanları ile kar küremesi yapmaya çalıştı.