Karahindiba Otu (Aslan Dişi)

Karahindiba Otu (Aslan Dişi) Karahindiba otu, ülkemizde yaygın olarak ilkbahar aylarında yetişir

Karahindiba Otu (Aslan Dişi)

Karahindiba otu, ülkemizde yaygın olarak ilkbahar aylarında yetişir. Bu bitki ülkemizde Arslandişi, Radika, Gelingöbeği ve Keklik otu olmak üzere çeşitli isimlerde bilinmektedir. Nisan ve Mayıs aylarında toplanıp kurutulurak bu şifalı ottan yararlanılır. İlkbahar aylarının renk cümbüşünde yerini alan bu bitki sarı çiçekli,
çok yıllık süt taşıyan bir bitkidir.

Yaprakları rozet halinde tabanda toplanmış olup, kenarlarında derin yırtıkları olduğu için dişli bir görünüme sahiptir. Bu yapraklar bazı şehirlerde ilkbahar aylarında sebze olarak tüketilmektedir. Karahindiba otunu illa bu ayda tüketmeniz zorunlu değil. Çünkü Nisan Mayıs aylarında yetişen bu otu kökleriyle birlikte söküp köklerinin toprağını temizleyerek (yıkamayın çünkü bu bitki ıslaklığı hiç sevmez çürümesine neden olursunuz) gölge ve havadar bir yerde kurutup ince ince kıyıp hava almayan kaplarda sakladığınız takdirde ilerki aylarda da kullanmanız mümkün. Kullanılacak kısmı sadece yaprak, sap veya kökler ise yapraklar çiçeklenmeden önce, kökler ilkbaharda veya sonbaharda, çiçek sapları ise çiçeklenme esnasında toplanır. Bitkinin her kısmı ayrı ayrı şifa deposudur.

Karahindiba otu faydaları; karahindiba otu doğanın bize sunduğu bir armağandır faydaları saymakla bitmez. Bunlardan bazılarını sizler için topladık. Karahindiba otu A, B Kompleks, C ve D vitaminin yanısıra tiriterpenler, carotin, flavon, ve demir, çinko, ve bol miktarda potasyum minareli içerir. İdrar söktürücü, karaciğer güçlendirici, safra salgılarını arttırıcı, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşır.
Yapraklarının idrar söktürücü ve böbrek fonksiyonlarını destekleyici çiçeklerinin ise antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Karahindiba otu çiğ yada kurutulup çay biçimde kullanıldığında kan temizleyici, ter ve idrar söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı etkilere sahiptir.

Pankreas üzerindeki etkisi ve böbrekler üzerinde aktif rol oynaması ile bilinen karahindiba otu kanı inceltir ve kanın koyu olması durumunda aspirin görevi görür. Karahindiba otunun kan temizleyici özelliği sayesinde ergenlik sivilcelerine de iyi gelir. Güçsüz ve bitkin kişilere güç kazandırır. Karahindiba içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir. Sarılık romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir. Romatizma ve gut hastaları, ilkbahar ve sonbaharda 2-4 haftalık bir kür uygulayabilirler. Deri kaşıntılarını egzamaları ve temreyi iyileştirir. Mide sıvılarını düzene sokar ve mideyi atık maddelerden temizler. Eğer taze çiçek sapı kürü 4 hafta sürdürecek olursa, beze şişkinliklerini de iyileştirir. Her yıl ilkbaharda, karahindiba çiçeklerinden, oldukça lezzetli sağlığa yararlı pekmez yapılabilir. Bu değerli bitkinin kıymetini bilip şifalarından yararlanalım.