KAZIM KARABEKİR PAŞA DA LATİN HARFLERİNE MUHALİFTİ

KAZIM KARABEKİR PAŞA DA LATİN HARFLERİNE MUHALİFTİ   İstiklâl Harbi'nin Türk milletinin zaferiyle neticelenmesinin akabinde ilk olarak 17 Şubat 1923'te toplanan İzmir İktisat Kongresi'nde işçi de

KAZIM KARABEKİR PAŞA DA LATİN HARFLERİNE MUHALİFTİ

 

İstiklâl Harbi’nin Türk milletinin zaferiyle neticelenmesinin akabinde ilk olarak 17 Şubat 1923’te toplanan İzmir İktisat Kongresi’nde işçi delegelerinden İzmirli Nazmi ile iki arkadaşının ortaya attığı önerge ile harflerin değişimi konusu gündeme geldi. Ancak kongre başkanı Kazım Karabekir Türk  harflerinin(eski değil eskimez yazı)  kaldırılarak yerine Latin harflerinin kabul edilmesine “Türk dilini ifade edecek hiçbir Latin harfi yoktur. Yabancıların propagandalarından etkilenerek bu fikri ortaya atanlar ülkeye zararlı bir fikir sokmaya çalışmaktadırlar. Bu fikirler Türk toplumunu etkilerse bütün İslam âlemi üzerimize hücum eder ve birbirimizi yeriz” diyerek karşı çıkmıştır. Günümüzde Latin Harfleri aleyhinde konuşmayı nerdeyse vatan hainliği ile eş tutanlar Kazım Karabekir Paşa’dan daha mı vatanseverler diye sormak lazım. İstiklâl Harbi’nin muzaffer komutanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın ölünceye kadar Latin harfleriyle sadece “Fevzi” diye adını yazdığı rivayet edilir. Eyüp mezarlığında şeyhinin ayağının ucunda gömülü olan Mareşal Çakmak, bütün yazılarını Kur’an  harfleriyle yazmıştır.Karabekir ve Çakmak Paşaların tırnağı olamayacak kişilerin Latin harfleri aleyhtarlığını vatan hainliği ile bir tutması densizlikten başka bir şey değildir.

 

Halbuki‘Bu milleti adam etmek için Batı'dan damızlık erkek getirmek gerek’diyecek kadar hain olan Abdullah Cevdet gibi biri Latin harflerine geçişin en ateşli taraftarıdır.“Arap harfleri Türkçenin gelişmesine engel olmuştur...On beş sene evvel : Bu harfleri atmadıkça Türk için gerçek kurtuluş yolu açılmayacaktır demiştim.”diyen Abdullah Cevdet'in İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin kuruluşunda rol oynadığını, Kürt Teali Cemiyeti’nde çalıştığını ve Çanakkale Zaferi’ne üzülerek ‘’Türkler Çanakkale’de medeniyete direndi’’ dediğini hatırlarsak bütün Latin harfi taraftarlarının da Türk milletinin  leyhine hareket edecek kimseler olmadığını anlarız.Cenazesi sahipsiz kalan Abdullah Cevdet’in  Latin harflerine geçelim derken Türk milletinin menfaatini düşünmediği gayet açıktır ama Kazım Karabekir ve Fevzi Çakmak Paşaların Türk milletinin aleyhine olacak bir şeyi istemeyeceği de açıktır.

Kaldı ki, hristiyan takvimine göre 1 Kasım 1928 tarihinde Latin harflerine geçildiği zaman sanıldığının aksine Türk milletinin kâhir ekseriyeti Latin harflerine geçişe taraftar değildi.Latin harflerine geçiş tepeden inmeci,jakoben bir uygulamadır.Bunun en büyük delili , 28 Mart 1926’da Akşam gazetesinin açtığı “Latin Harflerini Kabul Etmeli mi, Etmemeli mi?” serlevhalı tartışmaya katılan devrin 16 aydınından üçü (Dr. Abdullah Cevdet, Mustafa Hâmit, Refet Avni) Latin harflerini müdafaa ederken, geri kalan on üçünün (Avram Galanti, İbrahim Necmi (Dilmen), Halil Nimetullah (Öztürk) ve diğerleri) Latin haflerine geçişe karşı olmasıdır.Hatta İsmet Paşa(İnönü) dahi harf inkılabına hevesli değildi, fakat inkılaptan sonra taraftar oldu.Bu durum harf inkılabının çok dar bir kadronun işi olduğunu göstermektedir. Bu yüzden denilebilir ki, harf inkılabı aleyhtarlığına vatan hainliği damgası vurmak ihanet değilse bile gaflettir.