Kuraklık tehlikesi

Kuraklık tehlikesi Son yıllarda kış mevsimindeki yağış azlığı ve kuraklık beklentisi sık sık gündem oluyor. Uçansu Şelalesi'nin görüntüsü ise kuraklığı tesciller nitelikte oldu. Uzmanlar ise kuraklık nedeniyle tarımsal tarihlerin dahi değişikliğe uğradığının altını çizdi.

Kuraklık tehlikesi

Son yıllarda kış mevsimindeki yağış azlığı ve kuraklık beklentisi sık sık gündem oluyor. Uçansu Şelalesi’nin görüntüsü ise kuraklığı tesciller nitelikte oldu. Uzmanlar ise kuraklık nedeniyle tarımsal tarihlerin dahi değişikliğe uğradığının altını çizdi.

Tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen küresel ısınma ve mevsim değişiklikleri gün geçtikçe etkisini göstermeye başladı. Özellikle kış dönemindeki yağış miktarının her geçen yıl azalması bölgedeki doğal hayatı da etkileyen boyutlara taşındı. Kuraklığın etkisi ise en net şekilde Uçansu Şelalesi’nden anlaşıldı. Geçtiğimiz yıllarda aynı dönemlerde kış boyunca biriktirdiği yağmur ve kar suyunu coşkuyla akıtan Uçansu Şelalesi her yıl azalan debisiyle dikkat çeker hale geldi. Bu yıl da şelalenin “Patlama” adı verilen döneminde debi beklenenin altında kaldı.

GÖRSEL ŞÖLEN

Her yıl bu dönemde “Patlama” ile birlikte görsel bir şova imza atan Gündoğmuş Uçansu Şelalesi’nin debisinin bu yıl daha düşük olması göze çarparken, görsel şov su miktarı azalsa da ilgi çekmeye devam ediyor. Şelalenin akışını izlemek için insanlar bölgeye akın ediyor.

UZMANLAR TARIMSAL TARİHLERİND DEĞİŞTİĞİNİ AÇIKLADI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nin yaptığı ekimler, kuraklık nedeniyle 1 ay ertelendi. 2021'nin Kasım ayı ortalarında gerçekleştirilen buğday ve mısır ekimi, 2022'de ancak Aralık ayı ortalarında yapılabildi. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, "Son birkaç yılda beklediğimiz toprak nemi olmadığı için aralık ayının ortasına kadar kaydı" dedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre; 2022'nin Aralık ayı, son 52 yılın 'en sıcak aralık ayı' olarak kayıtlara geçti. İklim değişikliği rakamlara yansırken, buna bağlı kuraklık, tarımsal ürünleri de etkiledi. Toprağın ekime uygun hale gelmemesi nedeniyle tarımsal ürünlerin ekim tarihleri ötelendi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin, Antalya'nın Aksu ilçesinde ekim yaptığı 1084 dekar alandaki tarımsal faaliyetler, 2021'e göre 1 ay gecikti. 2021'nin Kasım ayı ortalarında gerçekleştirilen buğday ve mısır ekimi, 2022'de ancak Aralık ortalarında yapılabildi.

“SUYUN ALTERNATİFİ YOK”
AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, iklim değişikliği ve kuraklığın etkilerinin tarımda olumsuzluklar yaşatmaya başladığını söyledi. Erkan, "Tarım için toprak, su ve ışık, diye 3 temel öğe vardır. Hem toprağın hem ışığın alternatifleri bulunabildi ancak suyun alternatifi yok. Uzun zamandır dile getirdiğimiz konular, günümüzde hissedilir hale gelmeye başladı. İklim değişiklikleri sadece kuraklık anlamında sıkıntı yaratmayacak. Zamanında üretimin yapılamaması, üretim döneminin kaymaları neticesinde tarımsal üretimde yaşanabilecek olumsuzluklar da olacaktır. Gelecekte de tarımsal üretim, bilgi ve bilim kullanarak yapılabilecek bir üretim şekli olacaktır" dedi.

“100 LİTRE SUYUN 51'İ BOŞA GİDİYOR”
Kuraklık eylem planlarının hazırlanıp, acilen devreye sokulması gerektiğini belirten AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Büyüktaş "Kuraklığa dayanaklı, suyu daha az tüketen bitkilerin geliştirilmesi gerekecek. Suyu çok kullanan bitkiler için ekim deseninde bir değişiklikler olabilir. Mevcut suyu daha verimli kullanmamız lazım. Sulamaların yüzde 85'i vahşi şekilde yapılıyor. Bu şekilde yapılan sulamada 100 litre suyun 51 litresi, hiçbir katkısı olmadan boşa gidiyor. Şu an 6,8 milyon hektar alan sulanıyor. Bunun 1,3 milyon hektarı eski tesislerle sulanıyor. Bu tesislerin rehabilite edilmesi gerekiyor. Çiftçinin bu süreçte desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu. – Mesut Uygur

şelale kuraklık su