KURAN'DA ANLATILAN OLUMSUZ İNSAN KARAKTERLERİ (1)

KURAN'DA ANLATILAN OLUMSUZ İNSAN KARAKTERLERİ (1) Kıymetli Okuyucularımız! Bu haftaki makalemizde hayat kitabımız Kuran-ı Kerim'de geçen, Rabbimizin tarif ettiği bir takım olumsuz karakter sahiplerini

KURAN’DA ANLATILAN OLUMSUZ İNSAN KARAKTERLERİ (1)

Kıymetli Okuyucularımız!

Bu haftaki makalemizde hayat kitabımız Kuran-ı Kerim’de geçen, Rabbimizin tarif ettiği bir takım olumsuz karakter sahiplerinin tahlilini yapacağız.

 “Kuran” insanın dünya hayatındaki macerasını yönlendirmek üzere Yaratıcıdan insana gönderilen yol işaretlerinin derlendiği Rabbani kılavuzun adıdır

Onun için Kitap bir iman mevzuudur. “İslam Amentüsü”nün ana rükünlerinden biridir. Yaratıcıya imandan kaynaklanan ve insanı alıp Yaratıcıya imana götüren, insanı Yaratıcının “rıza”sı ekseninde bir hayata sevk eden mesajlar bütünüdür.

İşin içine iman girince, imtihan da giriyor ve insanoğlunun tavırları farklılaşıyor.

Kuran’da imandan inkâra uzanan yelpaze içinde çeşitlilikler arz eden insan karakterleri çiziliyor. Bunlar, bir bakıma dünya sahnesinde imtihana soyunan insanın Hak katındaki görünüşleri oluyor. İnsan bir davranış sergiliyor, acaba bu Yaratıcı nezdinde nasıl görünüyor, işte bu, Kuran’da resmedilen “insan karakterleri” tarzında karşımıza çıkıyor.

Birinci karakter:

Kuran’da “Allah'ın ayetlerini az bir bedel karşılığında satanlardan’’ (Bakara, 41) söz edildiğinde bir karakter canlanıyor gözümüzde. “Kitap”la ilgili bilgisini bedel karşılığı satan ya da “Kitaba olan inancını bedel karşılığında kaybeden bir tip bu. İnançla bedelin yer değiştirmesi, Hak katında menfi bir insan karakteri olarak görülüyor.

İkinci Karakter:

“Kitaptan bir kısmını gizleyenler...” (Bakara, 174) Kitap'la ilişkisi problemli insanın bir başka menfi özelliği olarak sunuluyor. Kitap, insana gönderilmiş bir ilahi bilgi ise, O'nu gönderen Kudret, insana ulaşmasını da dilemiş demektir. “Gizlemek” insanı hayati bir bilgiden mahrum bırakmak demektir.  Demek ki bilgi risk de getiriyor ve bilgiyi en net biçimiyle izhar etmek, Kitaba sadakatin ölçüsü haline geliyor.

Üçüncü Karakter:

“Kitabın bir bölümüne inanıp bir bölümünü inkâr edenler...” (Bakara, 85) Bütün zamanlarda bu karakterin örneklerine rastlanır. Adeta Allah'ın ayetlerini ayıklayan, kendi durduğu noktadan kimini kabule şayan bulup, kimini reddedenler, içine sindiremeyenler bulunur

(devamı haftaya)