Kürekle mücadele

Kürekle mücadele Çaltı Mahallesi Muhtarı Ramazan Ateş,'in 'Kardan kapan mahalle yollarının açılmadığını ve kendisi mahallelinin imece usulü eski sistem kürekler ile kar mücadelesi yaptı. Mahalleli kendi çabaları ile ulaşım için açık tutmaya çalıştı.'

Kürekle mücadele

Çaltı Mahallesi Muhtarı Ramazan Ateş,’in “Kardan kapan mahalle yollarının açılmadığını ve kendisi mahallelinin imece usulü eski sistem kürekler ile kar mücadelesi yaptı. Mahalleli kendi çabaları ile ulaşım için açık tutmaya çalıştı.”

Geçen hafta bölgeye yağan kar ile Gündoğmuş’a bağlı doğu mahalleleri karla kaplanmıştı. Bölgeye beklenen kar yüzleri güldürürken, bazı mahallerin yollarının açılmadığı görüldü. Gündoğmuş’un Çaltı Mahallesi’nin ana artel yolu açılırken mahalleye inen ara yolun açılmadığı belirtildi.

MAHALLE YOLU KAPALI KALDI

Bölgeye yağan son karların ardından karla mücadele kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Çaltı Mahallesi’nin üst ana artel yolunun açıldığını, ancak Gündoğmuş Belediyesi sorumluluğunda olan Mahalle yolunun açılmadığı idda edildi.

GELİP GİDEN OLMADI

İddaya göre, Çaltı Mahalle Muhtarı’ Ramazan Ateş, “Mahallemizin ana yolunu telefonla arayarak Antalya Büyükşehir Belediyesine iletmiştim. Hemen ardından bölgeye karla mücadele aracı geldi. Bölgeye gelen karla mücadele aracı ana yolumuzu temizledi ve tuzlamasını yaptı. Mahalleleri biri birine bağlayan ana yolda sorunumuz kalmadı. Ancak mahalle içi yollarımız için Gündoğmuş Belediyesi’ni aramama rağmen gelip giden olmadı.”

DON OLUŞTURDU

Mahalle yollarının açılmadığını söyleyen Ateş, “Mahallemizin tam ortasından geçen yolumuz kardan dolayı halen kapalı. Havaların soğuması ile de yol kürünmediği zaman kar yollarda don oluşturdu. Buzlandı. Şimdi insan gücü ile bile zor açılır. Burası Gündoğmuş Belediyesi’ne ait bir yol. İlk kar yağdığı günlerde gelip yolu küreselerdi, hiç böyle bir sorun olmayacaktı.”

GÜLEN’E VE EMRE BEY’E İLETTİM

Ateş, kapanan ve donan mahalle yollarının açılmamasından ve mahalleye inen yolun tehlike oluşturduğunu söyledi. “Ben bu Mahalle’nin muhtarıyım. Buradaki sorunları aktarmak mahallemdeki insanlar adına görevim. Bu kış zaten doğru düzgün kar yağmadı. En fazla kar gecen hafta yağdı. Onda da mahalleli olarak mağdur olduk. Mahallemizin arasından geçen yolu Gündoğmuş Belediye Başkan yardımcısı Ali Gülen’e ve zabıta memuru Emre bey’e telefon açarak ilettim. Bana dedikleri Belediye Başkanı’na ileteceklerini söylediler. Ama o gün bu gündür, belediyeden gelip giden olmadı. Karla kaplı yolda dondu.”

İMECE USULU YAPTIK

Ateş, “Baktık ki gelip giden yok, biz de kendimiz köylüler olarak imece usulü buzlu yerlere toprak, kum atarak yolumuzu açık tutmaya çalışıyoruz. Bunu köylüler olarak imece usulü yaptık. Kendi köyümüzden Gündoğmuş belediyesinde çalışan işçilerimiz olduğu halde durumumuz bu.”

KESİNLİKLE SAPMAYACAKSINIZ

Çaltı Mahallemizden Gündoğmuş Belediyesi’nde çalışan insanları Serinyaka Mahallesi’ne çalışmaya gönderiyor. Orada kar yok. Bende belediyede çalışan işçilere sordum. “Köyümüzün yolu kapalı iken neden başka yere çalışmaya gidiyorsunuz dedim.” Belediye işçileri bana “Başkan gönderiyor bizi” dediler. “Kepçe operatörüne kesinlikle Çaltı’ya sapmayacaksınız demiş.” Bunu bana işçiler kendileri söyledi. Ben söylemedim.

YOLUMUZUN BİR TARAFI KAPALI

Mahallemize inen yol kar ve buzdan dolayı kapalı. Araçlar inip çıkamıyor. İnmek isteyen olursa diye kazaya sebebiyet vermemek için yolun bir tarafını kapatmak zorunda kaldık. Zaten mahallemizin içine inen bu yol dik ve rampalı. Ayrıca yolda kilit taşı döşeli olduğu için de tuzlama şart. Yoksa bu yol nasıl açılacak. Geçen yıl da Gündoğmuş Belediyesine mahalle yolumuzu iletmeme rağmen gelip giden olmamıştı. Yolumuzu Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait ASAT ekipleri açmışlardı. Mesut Uygur

R.A: Belediyeye ait greyderin ilçede çekili olduğu görülüyor

R.A: Görüntülerde Çaltı mahalle muhtarı Ramazan Ateş, buzlu yolları açmak için kürekle kum atıyor

R.A: Çaltı Mahalle Muhtarı Ramazan Ateş

kar çaltı mahallesi muhtar