MİLLİ PARK OLSUN

MİLLİ PARK OLSUN Milli Park Koordinasyon Kurulu, dünyanın yaşanabilir 17'nci havzası olan Alara Vadisi ve civarındaki Alara-Geyik Dağı alanının milli park ilan edilmesi için resmi başvuru yaptı


MİLLİ PARK OLSUN


Milli Park Koordinasyon Kurulu, dünyanın yaşanabilir 17’nci havzası olan Alara Vadisi ve civarındaki Alara-Geyik Dağı alanının milli park ilan edilmesi için resmi başvuru yaptı.


BAŞVURU YAPILDI


Gündoğmuş, Alanya, Manavgat ve Akseki sınırları içinde yer alan, 3 bine yakın canlı barındıran ve 90 milyon yıllık fosiller bulunan Alara-Geyik Dağı alanının milli park olması için hazırlanan proje çalışmaları tamamlanarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürlüğü'ne başvuru yaptı.


82 SAYFALIK PROJE


Milli Park Koordinasyon Kurulu proje danışmanı Mevlüt Güven, bu bölgede çok sayıda göl, akarsu, mağaralar, şelalelerin olduğunu ve turizme kazandırılması için önemli olduğunu ifade etti. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Güven, 82 sayfalık bilimsel bir proje hazırlayıp sunduklarını belirtti.


Alara-Geyik Dağı'nın milli park olması için başvuru


Alanya, Gündoğmuş, Manavgat ve Akseki sınırları içinde yer alan, 3 bine yakın canlı barındıran ve 90 milyon yıllık fosiller bulunan ‘Alara-Geyik Dağı Milli Parkı’ projesinde çalışmalar tamamlanarak başvuru yapıldı.


Alanya’yı da içerisine alan milli park alanı oluşturulması için rapor hazırlayıp sunduklarını açıklayan kurul danışmanı Mevlüt Güven, önerdikleri bölgenin mağaraları, antik yolları ve doğal güzellikleriyle turizme çok önemli katkılar sağlayacağını söyledi.


Alara-Geyik Dağı Milli Parkı oluşturulması için rapor hazırlanarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Antalya Şubesi’ne sunuldu. Geyik Dağı, Gündoğmuş ve Alanya ilçeleri, Akseki’nin doğusu ile Manavgat’ın kuzeydoğusunu kapsayan alanda geçtiğimiz yıl Milli Park Koordinasyon Kurulu tarafından arazi gözlemleri ile envanter çalışması yapıldı. Çalışmalarla bölgede 110 milyon yıl öncesine kadar uzanan fosiller ile dünyada sadece bir tane kalan yılan türü olan Vipera anotolica senliki’nin varlığı tespit edildi.


“GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMAMIŞ ÇOK SAYIDA TARİHİ KALINTILAR VAR”


Yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Milli Park Koordinasyon Kurulu Danışmanı Mevlüt Güven, 150 bin hektar yüzölçümüne sahip olan koruma alanı ile ilgili kurul tarafından hazırlanan raporun 2 Mart’ta Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Antalya Şubesi’ne sunulduğunu söyledi. Raporun Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ulaşacağını kaydeden Güven, “Bakanlık bu raporumuza olur verirse alan olarak önerdiğimiz sınırların haritalarını, içindeki özel yerlerin işaretlenmesini tespit edecek. Bu alanın içerisinde Dim Vadisi Yaban Hayatı Koruma Alanı ile Gündoğmuş Yaban Hayatı Koruma Alanı bulunuyor. Bölgenin tarihsel gelişimi Milattan Önce’ye dayanıyor. Alan içerisinde gün yüzüne çıkarılmamış çok sayıda tarihi kalıntılar var. Bölgede çok çeşitli endemik bitki yapıları, ormanlar, şelaleler, mağaralar, tarihi yollar, harabeler, yerleşim alanları, yaylalar bulunuyor. Ormanlık alanlarda bütün bitki çeşitleri var. 13 bin endemik bitki türünün 11 bin 707’si bu bölgede yaşıyor. Burada eğrelti otu türünde bir bitki var ki sadece Alanya’nın kuzeyinde ve Gündoğmuş’un yüksek yerlerinde yetişiyor. Bunun çeşitleri de mevcut” dedi.


DÜNYADA BİR TANE KALAN YILAN TÜRÜ BULUNDU


Bölgenin hayvan varlığı bakımından da zengin olduğunu dile getiren Güven, milli park olarak önerdikleri alanda birkaç vaşak yaşadığını açıkladı. Güven, “Gündoğmuş Gelesandra’da Çadır Dağı’nda bir mermer ocağına arkadaşlarımız fotoğraf çekmeye gitmiş. Fotoğraf çekerken bir yılana rastlamış. Bu yılanın Latince adı Vipera anatolica senliki. Bu yılandan dünyada bir tane kalmış. O da Türkiye’de. Maden ocağını 2 gün içinde kapattılar. Yılan geçen yıl tespit edildi. Yılanı hemen korumaya aldılar. Sanırım yılanın çoğalmasını sağlayacaklar. Dünyada yaşayan tek canlının bile bu milli park alanının içerisinde olması çok önem arz ediyor” diye konuştu.


“TURİZME ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK”


Bölgede 90-110 milyon yıl önce yaşayan canlıların fosillerini bulunduğunu aktaran Güven, bunun Geyik Dağı’nın tepesinin sığ bir deniz olduğu anlamına geldiğini söyledi. Bölgede çok sayıda mağara, şelale, göl, kanyon, vadinin yer aldığını paylaşan Güven, “50’nin üzerinde yayla bulunuyor. Milli park projemizin içinde yaylaları eski güzel haline getirmek de var. Yeniler korunacak ama yeni bir şey yapılacaksa taş veya ağaçtan yapılacak. Doğal yaşam neyse onu yaratacağız. Herkes doğal ürünlerle beslenmek istiyor. Bunun için zirai peyzajı da geliştireceğiz. Yetişmesi gereken bütün ürünlerin doğal ortamında yetiştirilmesini sağlayacağız. Köylerden şehirlere göç dalgası yaşandıysa, önümüzdeki on yıllarda şehirlerden köylere göç dalgası yaşanacak. Bu coğrafi alan onun için önemli. Alanya turizmi burada 3 kilometrelik bir bantta hapsedilmiş. Belki Alanya turizminin en önemli destinasyonlarından birisi bu milli park olacak. Mağaraları, antik yolları, doğal güzellikleri, doğal yaşam alanları, kültürel ve tarihsel kalıntıları, jeolojik şekilleriyle turizme çok önemli katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı. – Erkan Uysal


F.A.1. Projenin detayları basınla paylaşıldı.


F.A.2. Mevlüt Güven hazırladıkları raporu gösterdi.