MUHASEBE, KONTROL VE SORGULAMAK

'GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER

“GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER.”  ,  

MUHASEBE, KONTROL VE SORGULAMAK

Sorgulamak, nefis muhasebesi, Kontrol etmek. Sınırda ve çizgide kalmak.  Hayat ve insanlık için  önemli bir ifade ve kavram.

Asıl olan, işe kendinden, yani enfüsi daireden başlayıp, afaka, yani çevre ve dış dünyayla alâkadar olmak.

İslâm inancında: “nefis muhasebesi” Günlük hayatta; “Özeleştiri, otokritik, empati… Vb.” gibi kavramların hazmedilmesi ve tatbikatı büyük öneme haizdir.

Akıllı, inançlı bir insan, neyi, ne zaman, niçin, kime, nasıl ve neden yaptığını ve muhakemeli sorgulaması hayatı iyi okuduğunun ve yaratanıyla iyi bağı kurmuş olmasının tezahürüdür.

Sorgulamak aslında; dengenin, saygının, haddini aşmamanın, adaleti anlayıp tatbik etmenin, hukuku yerine oturtmanın, meşru sınırlar içerisinde kalmanın adıdır. Haddini bilmek, hakka razı olmak bir nevi teslimiyettir. Sorgulamanın zirve noktası ve hayati faydası, kişinin kendi iç dünyasında ve vicdanındaki rahatlamadır. Kusurlarını hem “Hakka” hem de “halka” karşı itiraf etmek büyük bir fazilettir. 

Kendi sınırlarını idrak edemeyip herkesi suçlayan bir “ruh hali” iç ve dış çevre için ciddi bir problemdir. Bilerek veya bilmeyerek, cahilce, sınırları ve kaderi çizgiyi zorlama bir fecaate dönüşebilir.  Maalesef bu tip örneklere toplumumuz yabancı değildir.  

Doğru çözüm; doğru kaynak, doğru bilgi, tarz ve yol ile mümkündür. İtimat edilebilir bir rehberle yolculuk, güven ve netice demektir. Problem çözmede, Kur’an ve sünneti bu asra taşıyan, asrın “manevi noteri ve sigortası” Risalei Nur Külliyatı ve müellifi Bediüzzaman güvenilir bir kaynak ve rehberdir. Risalei Nurlar,  musibet ve felâketlerin “kalın gaflet perdelerini” yıktığını yazar.

“İkinci Dünya Savaşının neticesinin sebeb olduğu şiddetli zulüm, istibdat, merhametsiz ve tahribata dikkat çeker. Büyük tahribatları tamir edememeden meydana gelen dehşetli vicdan azabı sahnelerini nazara verir. Dünya hayatının faniliği, medeniyet fantaziyelerinin aldatıcı ve uyuşturucu hallerini ortaya koyar.

Risalei Nurlar, insanın yaratılıştan sahip olduğu yüksek istidat ve mahiyetin dehşetli bir şekilde yaralanma acılarının kaynağını gösterir, tespit edip gösterir. Bütün gaflet tabloları ve sağır tabiatın Kur'an'ın elmas kılıncıyla ancak parçalanacağını ortaya koyar. Gaflet ve dalaletin en boğucu aldatıcı en geniş perdesi olan siyasetin yeryüzünde pek çirkin, pek gaddarane hakiki suretine dikkat çeker.

Neticede, insanlık için dünya hayatının çirkin ve geçici olmasını izah edip, insanlığın fıtraten hakiki sevip aradığı baki hayatın varlığına işaret eder.” (S. TASD. GAYBİ SH:9)

En büyük manyetik uyuşturuculardan olan televizyonlar ve bir kısım medya, bu menfiliğin en büyük sebebidir.  Ekranların kara haber kaynağı gibi çalışması ruh ve vicdanları tahrip ediyor.

Çocuklarımız, gençlerimiz, kaybolan insanlar, kurbanlar! Olmaktan bir şuurlu muhasebe ve geri dönüşe kurtulabilir. Haneleri tahrip eden, bunca mağduriyetlere sebeb olan! Acı kayıpların durdurulması İman ve İslamiyet inancının akıl, kalp, ruh ve his dünyasına nakşedilmesiyle olur. Bunca kara tabloların asıl nedenlerine inmek önemli bir sorgulama ve çözüme odaklanmakla mümkündür. İç dünyalarımız bu muhasebe ve değerlendirmeyi odaklanırsa kurtuluş yolu açılır. 

Cenabı Hakkın- lâyık olmadığımız halde- ihsan ettiği bu kadar nimetlerle hemhal olurken, aynı vatanı paylaştığımız binlerce insanın mağduriyetleri, İslâm âlemindeki yürek paralayan sahneler iç dünyamızda bir burukluk ve ciddi sorgulamayı kaçınılmaz kılıyor!

Bu asrın dehşetiyle herkesi saran derin “gafletin” farkındalığıyla bir kendini kontrol, sorgulama ve hataları anlayıp, sorgulamaya dönmek aklın gereğidir. Sorgulama, muhasebe, kontrol vazgeçilmezler listemiz olmalı.  

Mazi, geleceğin aynasıdır. Tarih cisimleşmiş ibret tablosunun adıdır. Gerçek sorgulama; öze dönmek, tahdittir. kendini ve haddini bilmektir. Toplumun en küçüğünden en büyüğüne bütün heyetler ve kurumlar bunu yapmalıdır. Ana balar, büyükler, siyasetçi, haberci, idareci, bürokratlar, herkes bunu vazife bilmeli ve sorumluluğunu yerine getirmelidir. 

İnsanları, hadiseleri, sebeb ve neticeleri doğru olarak “sorgulamak!” çözüme atılan ilk adımdır.  Objektif, ilmi, dini, insani açıdan yapılan sorgulama toplumda huzur ve rahatlamanın anahtarıdır. 

Cenabı Hak milletimizi ve İnsanlığı her türlü felâketlerden korusun. Kendinden başlayan bir nefis muhasebesini yapmayı bize yakın etsin. Amin. Başta idareciler ve tüm sorumlu kişi ve kuruluş erbabına basiret ve feraset versin. Bizlere, gerçek insan ve kul olmanın gereğini icra ettirsin. Dengemizi kaybettirmesin. Sağlıklı düşünmek ve istikametli fikir üretip, yürütmek nasip etsin. (Âmin)    GÜNDOĞMUŞ/ GÜZLE NEJAT EREN