Mürdüm Eriği Nedir? Neye İyi Gelir?

Mürdüm Eriği Nedir? Neye İyi Gelir? Mürdüm eriğinin bilimsel adı Prunus domestica subsp

Mürdüm Eriği Nedir? Neye İyi Gelir?

Mürdüm eriğinin bilimsel adı Prunus domestica subsp. insititia’dır ve meyvenin anavatanı Anadolu’dur. Dünyanın geri kalanında çok popüler olmayan bir meyvedir ancak İngiltere ve Amerika’da doğal olarak yetişen mürdüm erikleri görülmekle beraber, sevilen de bir meyvedir. Bu kültürlerde özellikle reçel ve jöleleri için yetiştirilmesi her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Ayrıca son yıllarda mürdüm eriği şarabı da popülerleşmeye başlamıştır.

Diğer erik türlerine kıyasla daha şekerli olan meyvenin vücuda çeşitli ve farklı faydaları bulunmaktadır. Bu faydalardan ilk akla gelenleri; sindirim sistemini güçlendirmesi, kolesterolü düşürmesi, kalp hastalıklarına karşı koruması, kemikleri güçlendirmesi, düzenli uykuya fayda sağlaması, kanser riskini düşürmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi olarak sayabiliriz. Detaylar ve diğer faydaları için aşağıdaki başlığı okuyabilirsiniz.

Mürdüm Eriğinin Faydaları Nelerdir?
1- Sindirime Yardımcı Olur: Meyvelerin çoğunluğunda olduğu gibi mürdüm eriğinde de bol miktarda lif bulunur. İçerdiği lif sayesinde sindirim yolu boyunca besinlerin daha rahat hareket etmesine fayda sağlar; kabızlık, mide bulantısı, kramp ve kolorektal kanser ve gastrik ülserler gibi daha ciddi sorunları önler. (1) Lif ayrıca besin emilimini artırır ve zayıflamaya yardımcı olur.

2- Kalp Sağlığını Artırır: İçerdiği lif aşırı kolesterolü düşürmede ve vücudun kolesterol dengesinin sağlanmasında etkilidir. Meyve yüksek potasyum içeriğiyle damar genişletici etkisi yapar ve kardiovasküler sistem üzerindeki gerginliği azaltır. (2)
3- Enerji Verir: Yüksek demir ve bakır içeriğiyle dolaşım sisteminin daha iyi faaliyet göstermesinde ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önem taşır. (3) Kansızlık sorunu ortadan kalktığında ve vücuda daha iyi kan akımı sağlandığında vücut ihtiyaç duyduğu oksijeni organlara iletebilir ve bu sayede enerji seviyeleri artar ve halsizlik, yorgunluk gibi sorunlar daha az görülür.

4- Kanseri Önler: Belirli bilimsel araştırmalara göre mürdüm eriğinin kabuğunda bulunan ve meyveye rengini veren fitobesinler göğüs kanseri hücrelerinin oluşmasını önleyebilir ve hatta süreci tersine çevirebilir. (4) Her cinsiyet ve yaştan kişi için diyetlerine biraz mürdüm eriği eklemek önemli faydalar sağlayabilir.

5- Uyumaya ve Düzenli Uykuya Fayda Sağlar: Bu meyvenin geçmişten gelen kullanımlarına ilişkin bilgiler, mürdüm eriğinin dinlendirici ve kesintisiz uykuya olan faydalarından bahsetmektedir. Bunun sebebi muhtemelen yüksek oranlarda magnezyum ve C vitamini içermesidir. Günümüzde hala çok sayıda kişi yeterince dinlenemediklerinde iyi bir uyku için mürdüm eriği tüketir. (5)

6- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini etkili biçimde güçlendirir, beyaz kan hücrelerinin üretimini tetikler. (6)

7- Kemik Sağlığını Artırır: İçerisindeki manganez, bakır, demir ve fosfor gibi minerallerin optimal dağılımı sayesinde kemik sağlığını artırır. Kemik yoğunluğuna olumlu katkı sağlayarak kemik erimesi gibi hastalıkları uzak tutar. (7)

8- İyi Bir Antioksidan Kaynağıdır: Bu meyveler C vitamininin yanı sıra lutein, kriptoksantin, zeaksantin, neoklorojenik ve klorojenik asit içerir. (8) Bu bileşenler etkili antioksidanlardır ve süperoksit anyon radikalleri denen oksijen radikalleri kaynaklı hasara karşı vücudu korurlar. (9) Ayrıca eriklerde bulunan fenoller nöronlarda ve hücre membranlarında bulunan temel yağları oksidatif stresden koruyabilirler. (10)

9- Sinir Sistemi Sağlığını Artırır: Mürdüm eriği sinir sistemi sinyallerinin iletimini ve sinir sisteminin faaliyetlerini kolaylaştırır. Ayrıca beynin normal gelişimine ve hormonların oluşumuna fayda sağlar. İçerisinde bulunan bir amino asit olan tryptophan, serotonin hormonu üretiminde rol oynar.
10- Obeziteyi Tedavi Eder: Erik özleri obezite ve obezite ile ilgili sorunların tedavisinde etkilidir. Araştırmalara göre erik tüketimi içerdiği bioaktif bileşenler sayesinde metabolik sendrom ile savaşmada faydalıdır. (11) İçerdiği fitobesinler antiobezite ve antienflamatuar etkiler gösterir. Obezite kaynaklı sorunlardan ilk akla gelenler olarak kolesterol düzensizliği, diyabet ve kardiovasküler hastalıkları sayabiliriz.

11- Gribi Önler: Bir çok erik çeşidi influenza A virüsüne karşı etkilidir. Araştırmalara göre konsantre erik suları lektin benzeri moleküller içerir ve influenza A virüsüne karşı etkili olabilir. (12) Sonbaharda ve kışın grip sorunu yaşamak istemeyenlere bol bol erik tüketmeleri tavsiye edilir.

Mürdüm Eriği Besin Değerleri
Pek iyi bir özellik olarak görülmeyen yüksek oranlarda şeker içermesine rağmen, meyve içerdiği geniş yelpazedeki vitamin, mineral ve fitobesinlerle ilgiyi hak eder. Mürdüm eriği C vitamini, riboflavin ve diyet lifi açısından oldukça zengindir ancak en iyi olduğu alan içerdiği minerallerdir. İçerisinde önemli miktarda potasyum, fosfor, bakır, manganez ve magnezyum bulunur. (13) Ayrıca sağlığa etkileri önemli olan belirli antioksidanlar içerir.