NAMAZ(DÎVÂN-I İLAHÎ'DE DURMAK) (2)

NAMAZ(DÎVÂN-I İLAHÎ'DE DURMAK) (2) Abdullah b

NAMAZ(DÎVÂN-I İLAHÎ'DE DURMAK) (2)

Abdullah b. Abbâs der ki: Namazda huşûun ölçüsü sağında ve solunda bulunanla ilgilenmemek, onların kim olduğunun bile farkında olmamaktır.

Muâz b. Cebel der ki: Namazda sağında ve solunda kimin bulunduğunu anlamaya çalışan namaz kılmamış sayılır.

Namazdaki huşû ve gaflet konusuna dikkat çeken pek çok hadis-i şerîf vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

“Nice namaz kılanlar vardır ki onların namazdan nasîbi yorgunluk ve zahmetten başkası değildir.” ( Mevsûa etrâfi’l-hadîs, VI, 469)

“Kul namaz kılar da ona kıldığının altıda biri, onda biri bile ecir olarak yazılmaz. Kulun ecir hak edeceği namazı ancak aklı başında huzur ve huşû halinde kıldığıdır.” ( a.e. III, 108)

“En kötü hırsız namazından çalandır.” (Dârimî, Salât, 78; Muvatta; Sefer, 72; İbn Hanbel, III, 56; V, 210)

Kul iftitâh tekbiri ile(Başlangıç tekbiri) namaza girip divân-ı ilâhîye durduğu zaman Allah’ın kendisine nazar buyurduğunu ve içinden geçeni bildiğini düşünmelidir. Namaz kılarken Cenneti sağ yanında, Cehennemi sol yanında farz etmelidir. Bu sâyede kalb âhiretle meşgul olmaya başlar. Kalbin âhiretle meşguliyeti vesveselerin ardını keser.

Olaya bir de günümüz açısından baktığımızda dünya ilgisinin zamanımızı kuşattığı, gönüllerimizi ve kafalarımızı işgal ettiği; televizyon gürültüsü ve konuşmaların gönlümüzü dağıttığı ortamda divâna nasıl duralım? Huşûa nasıl varalım? Bizler için en güzel tarif herhalde Hâtim-i Esam hazretlerinin söylediği. Bakınız o namaza nasıl başlıyor ve nasıl bitiriyormuş:

-“Namaza hazırlığımı tamamladıktan sonra heybetle namaza girer, tekbirimle Allah’ın yüceliğini ikrâr ederim. Tertil( Kuran-ı tane tane okuma) üzere okuyuşumu tamamlar, huşû ile rükûa varır, tevâzu ile secdeye kapanırım. Tam anlamıyla teşehhüde(Namazda ara oturuş yada son oturuş) oturur, sünnet üzere selâm veririm. Namazı Rabbime takdim ederim. Hayatım boyunca günlerimi bu hâl üzere geçirmeye çalışırım.”

İşte bütün mesele günlerini bu hal üzere geçirebilme kaygısı taşımakta...

Değerli Okurlarımız!

Rabbim tüm gönlümüzü vererek namazlarımızı kılabilmeyi ve bu kıldığımız namazların bizleri kötülüklerden alıkoymasını nasip eylesin. Çoluk çocuğumuzu da namaz kılanlardan eylesin. Başka bir sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.