NANENİN FAYDALARI NELERDİR?(2)

NANENİN FAYDALARI NELERDİR?(2) ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ NANE ÇAYI! Ateş düşürücü, grip, nezleye karşı kullanılmak üzere 50 gr

NANENİN FAYDALARI NELERDİR?(2)

ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ NANE ÇAYI!
Ateş düşürücü, grip, nezleye karşı kullanılmak üzere 50 gr. bitki, 1 lt. kaynar suda 15 dk. demlenir ve sıcak olarak içilir.

ÇARPINTIYA KARŞI NANE NASIL KULLANILIR?
Çarpıntı tedavisinde 2 bardak kaynak suya, 1 çorba kaşığı bu şifalı bitkiden konur. 20 dk. bekletilip, süzülür. Çarpıntı hallerinde, 1 çay bardağı içilir.

HIÇKIRIKTAN KURTULMANIN YOLU!
Hıçkırık için 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı bitkinin kurusu atılıp 5 dk. sonra içmek hemen etkisini gösterecektir.
MİDE BULANTISI VE KUSMA İÇİN NANE FORMÜLÜ!
Kusma ve mide bulantısı durumlarında 1 bardak kaynar suya 8-10 gr kuru yaprak konur, 10 dk. kaynatılır, süzülür. İçine limon sıkılarak içilir.

İşte bu şekilde taze tüketim ile yada kuru tüketim ile birçok şekilde bu şifalı bitkiden yararlanmak mümkündür. Ayrıca çay şeklinde de tüketilebilen bir bitki olması çok yönlülüğe sebep olur. Bu durumda birçok hastalığın önlenmesinde kullanılabilir ve birçok hastalığa fayda sağlar.

NANE NEDİR? İÇİNDEKİ ETKEN MADDELER NELERDİR?
Mentha piperita latince adıyla bilinir. Temmuz ağustos aylarında pembe veya mor renkli çiçekler açar. 1 metreye varabilen, koyu yeşil yapraklı, üzerinde küçük tüyleri olan, güzel kokulu, genellikle bahçelerde yetişen otsu bir bitkidir. Sulak, nemli ve gölgelik yerleri sever. Birçok bölgede kolaylıkla yetiştirilebilir. Soğuk havalara dayanıklılığı yüksek olduğundan soğuk bölgelerde de yetiştirilebilir. Esansı günümüzde sakız, şeker, diş macunu, parfüm gibi birçok maddeye güzel bir tat ve koku vermek amacıyla katılır.

A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini gibi çeşitli vitaminlerin yanı sıra karbonhidrat, yağ, protein içerir. Ayrıca yağında cineol, pinenler, cadinen, menthol ve menthon bulunur. Yaprağı ise şekerler, tanen, acı madde, reçine, uçucu yağ bulundurur.

NANE NASIL KULLANILIR?
Bu şifalı bitki taze tüketildiği gibi kuru olarak da tüketilebilir. Taze olarak özellikle yemeklerin yanında yada kahvaltılarda oldukça faydalıdır. Fakat çok dayanıklı değildir, bu yüzden kısa süre içinde tüketilmesi gerekir. Kuru olan ise taze kısımdaki yapraklar kurutulup ufalanarak elde edilebilir. Yemeklerin üzerine yada cacık gibi yiyeceklere eklenerek kullanılabilir. Ayrıca çay olarak da tüketilebilir. Ayrıca bu şifalı bitkiyi ayran ile tüketmediyseniz, mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Ayrana ayrı bir ferahlık katıyor. Aynı zamanda limonata içerisinde de tüketilebilen bir bitkidir.

NANE ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Bu şifalı bitki, kullanılmak ve bundan faydalanmak için yaprakları toplanarak kurutulur. 2 bardak su 15 dk. kadar kaynatıldıktan sonra suyun üzerine 2 tatlı kaşığı kurutulmuş olarak ilave edilerek 10 dk. daha çayı bu şekilde demlenir. Daha sonra bu şifalı bitkinin çayı ocaktan alınarak biraz soğuması beklendikten sonra servis edilir.

NANENİN ZARARLARI VEYA YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Ülser ve gastrit rahatsızlıkları olan kişilerin fazla tüketmemesi önerilir. Hamile bayanlar ve hamile kalmak isteyen bayanlar nane çayını daha az tüketmelidir. Hamilelik döneminde bu bitkinin çayı rahmi incelterek düşük riskini arttırır. Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin de çok fazla tüketmesi önerilmez.