Narenciye üreticisi büyük sıkıntı yaşıyor

Narenciye üreticisi büyük sıkıntı yaşıyor Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya'da narenciye üretimi konusunda maliyetlerin altında kalmayacak şekilde taban ve tavan fiyat belirlemesi yapılmasını gerektiğini söyledi.

Narenciye üreticisi büyük sıkıntı yaşıyor

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya’da narenciye üretimi konusunda maliyetlerin altında kalmayacak şekilde taban ve tavan fiyat belirlemesi yapılmasını gerektiğini söyledi.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, yaptığı açıklamada, Alanya’da bulunan narenciye bahçelerinde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Göktepe, 1600 dekar portakal, 920 dekar limon ve 500 dekar mandalina bahçesine sahip olduklarını belirterek, bu yıl narenciye üreticilerinin rekoltenin fazla olması, pazarın oturmamış olması ve ihracatın açık olmaması gibi nedenlerle sıkıntı yaşadığını ifade etti. Narenciye üreticilerinin maliyetleri karşılayamaz hale geldiğini dile getiren Göktepe, “Geçtiğimiz yıllarda narenciye üretimi kendi masraflarını korur durumda değildi. Bu sene durum daha da kötüleşti. Rekoltenin fazla olması, pazarın oturmamış olması ve şu anda ihracatın açık olmaması gibi sebeplerle üreticilerimiz ciddi sıkıntılar yaşıyor. Hatta maliyetleri karşılayamaz duruma geldiler” dedi.

TARIM PLANLAMASI VE FİYAT FARKLARINA İLİŞKİN ÇAĞRILAR

Üretici ve tüketicilerin korunması için taban ve tavan fiyat uygulamasının önemine vurgu yapan Göktepe, tarımsal planlamanın ve pazar sorunlarının çözülmesinin narenciye sektörü için hayati önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, marketlerle üretici fiyatları arasındaki yüzde 400’lük fiyat farkına dikkat çekerek, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Göktepe, özellikle Çukurova ve Mersin bölgesindeki üreticilerin daha fazla mağdur olduğunu belirterek, devlet yetkililerinden öncelikle pazarı garanti altına almalarını istedi. Türkiye’nin güvenilir gıda üretimi yapabilen bir ülke olduğunu vurgulayan Göktepe, yetkililerden pazar sorununu çözmeleri ve üreticiyi koruyacak bir taban fiyat uygulaması getirmelerini talep etti. Göktepe, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Tarım sektörü milli bir güvenlik meselesidir. Tarım yapanlar liyakatli kişilerdir. Devlet, pozitif ayrımcılık yaparak bazı gider kalemlerinde destek olabilir. Örneğin, elektrik noktasında makul değerlere çekilebilir. Şu anda tanzim satışlar noktasında yardımcı olabilirler.” – Özlem Kaygusuz

Narenciye üreticisi büyük sıkıntı yaşıyor