Orman yangını korkuttu

KRİTİK DÖNEM Gündoğmuş'ta çıkan orman yangını ekiplerin mücadelesi sonucu fazla yayılmadan kısa sürede söndürüldü

KRİTİK DÖNEM

Gündoğmuş’ta çıkan orman yangını ekiplerin mücadelesi sonucu fazla yayılmadan kısa sürede söndürüldü. Ancak büyük bir bölümü ormanlık olan ilçede çıkabilecek orman yangını büyük felaketlere yol açabilir. Yetkililer, orman yangınları bakımından en kritik dönemde olunduğunu belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Gündoğmuş Merkez Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 10 Ağustos Cuma günü saat 09.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine harekete geçen Antalya Orman Müdürlüğü ekipleri 5 helikopter, 20 arazöz, 1 dozer ve çok sayıda orman işçisiyle yangına müdahale etti. Yangın, ekiplerin yoğun çalışmasıyla 1 saatte kontrol altına alındı. Orman yangının fazla yayılmadan söndürülmesi ilçede derin bir nefes aldırdı.
Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, nemin yüzde 40'ın altına düşmesi ve hava sıcaklığının 35 dereceyi geçmesinin orman yangınları açısından büyük risk oluşturduğunu bildirdi. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında herkesin çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dikici, orman yangınları açısından en kritik dönemde olunduğuna işaret etti.

Orman yangını korkuttu

Gündoğmuş’ta çıkan orman yangını, 1 saatte kontrol altına alındı. Gündoğmuş Merkez Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 10 Ağustos Cuma günü saat 09.30 sıralarında yangın çıktı. Yükselen dumanları gören mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine Antalya Orman Müdürlüğü ekipleri bölgeye sevk edildi. 5 helikopter, 20 arazöz, 1 dozer ve çok sayıda orman işçisiyle yangına müdahale edildi. Yangın, ekiplerin yoğun çalışmasıyla 1 saatte kontrol altına alındı.



Orman yangınları
açısından kritik dönem

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, nemin yüzde 40'ın altına düşmesi ve hava sıcaklığının 35 dereceyi geçmesinin orman yangınları açısından büyük risk oluşturduğunu bildirdi. Dikici, yaz döneminde Antalya ve bölgesinin sık sık orman yangınları ile gündeme geldiğine işaret etti. Zaman zaman yangınların büyük çapta olduğunu ve elverişsiz hava şartları nedeniyle de kontrol altına almada zorluk yaşandığını ifade eden Dikici, “Nem yüzde 40'ın altına düşünce, hava sıcaklığı 35 dereceyi geçince biz de alarma geçiyoruz, tüm işlerimizi bırakıp teyakkuzda bekliyoruz” dedi.
Özellikle temmuz ve ağustos aylarında herkesin çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dikici, orman yangınları açısından en kritik dönemde olunduğuna işaret etti.
Nem oranının yangınlarda etkin rol oynadığını, insanları bunaltan nemin ormancıları sevindirdiğini söyleyen Dikici, “Nem düştüğü zaman ormancılar bunalır. Nem yüksek olduğu müddetçe rahat nefes alabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Kentteki 110 farklı noktada konuşlanarak orman yangınlarıyla özveriyle mücadele ettiklerini belirten Dikici, 179 kara aracı, 3 helikopter, bir uçak, 14 dozer ve bin 71 işçiyle teyakkuzda olduklarını dile getirdi.
Yangını hızlı söndürmek için ormanlık alanlar içinde 210 farklı noktada havuz yaptıklarını, uçak ve helikopterlerin bu havuzlar sayesinde kısa sürelerle yangına müdahalede bulunduğunu anlatan Dikici, orman yangınları açısından riskli dönemin mayıs ayında başladığını ve 15 Eylül'e kadar devam ettiğini kaydetti.
Orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklığı olduğunu aktaran Dikici, vatandaşlara son derece dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.
Özellikle ormanlık alanlarda piknik ateşi yakılmaması, ateş çıkaracak işlemlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Dikici, şunları söyledi:
“Seralarda kaynak yaparken rüzgarlı havanın da etkisiyle yangın çıkabiliyor. Vatandaşların bu konuda da dikkatli olmalarını, gerekli tedbirleri almalarını istiyoruz. Orada başlayan küçük bir yangın, büyük zararlara neden olabiliyor. En küçük hata telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabiliyor. Unutmayalım, sebep olduğumuz yangın nedeniyle binlerce canlı zarar görüyor. Canlılarımıza, ağaçlarımıza, oksijenimize sahip çıkalım, değerlerimizi koruyalım." – Haber Merkezi