ÖZLEDİĞİMİZ RAMAZAN

ÖZLEDİĞİMİZ RAMAZAN "Geldi, geliyor" derken, misafirimizi karşılamaya günler kaldı. Çok uzaklardan gelen heyecanını telaşesini birlikte getiren ve yılda bir kez ziyaret edip gidince de  ardında özlemini, hüznünü bırakan o tatlı misafir gelmek üzere. Peki hazırlıklar ne alemde?

ÖZLEDİĞİMİZ RAMAZAN

"Geldi, geliyor" derken, misafirimizi karşılamaya günler kaldı. Çok uzaklardan gelen heyecanını telaşesini birlikte getiren ve yılda bir kez ziyaret edip gidince de  ardında özlemini, hüznünü bırakan o tatlı misafir gelmek üzere. Peki hazırlıklar ne alemde?
Evlerimize sultanlar gibi gelen en vakarlı, en kıdemlı, en değerli ve en anlamlı misafir için hazırlıklar üç ay öncesinde Regaip Kandiliyle başladı. Miraç Kandili ile şaha kalktı ve Beraat Kandili ile iyice hız kazandı.
Uzaklardan gelen sevdiklerimize tüm kapıları ve imkânları sonuna kadar açarız bizler. Memnun olsun ve evimize tekrar isteriz. Bereketle dolsun evimiz isteriz. Ramazanı karsılarken de bolca sadakalar verir, yetimi, öksüzü daha bir sahiplenir, fakire fukaraya paket paket yardımlar gönderir, yüzlerini güldürürüz. Sadakalar, fitreler, zekatlar havada uçuşur. Hayırda yarışın der ya Rabbimiz, gelen misafiri hayırda yarışarak karşılarız. Misafir umduğuyla değil bulduğuyla nasiplenir.  Biliriz ki bulduklarını asla yadırgamaz bizim misafirimiz.

Gelen de boş değildir hani? Cennetin kapılarını ardına kadar açıldığını, cehennemin kapılarını sonuna kadar kapatıldığını bildirir. Kuran'ın indiği bir ay olduğu için Ramazan, karakter inşası kazandırır. İmanımızı güçlendirir. İhlası öğretir, ihsanı gösterir. İbadeti yalnız Allah için yapmayı, Rabbimizin bize şah damarımızdan yakın olduğunu, zikrin ve şükrün önemini öğretir. Yokluğunda düştüğümüz gafletten alıp çıkartır temızler. Aklar paklar ümidin ve umudun affın kapılarınının kapanmadığını, nefsin zindanından kurtulabileceğimizi öğretir.
İnsanız en nihayetınde ve kulağımızla duyduğumuza gözümüzle delil ararız. Bir insan ben cok varlıklıyım dediğinde kulağımız işitir, gözümüzle onun servet emarelerini ararız. Üzerine bakarız, kıyafetlerinin kalitesine, markasına, arabasına, evine bakar ve bir kanaat oluştururuz. Aynı şekilde Rabbimiz bize rahman ismi gereği sürekli veriyor ve biz bunu bildiğimiz halde farkına varamıyoruz. Gün boyu aç kalıp helal olan rızıkları bile yiyemeyince Rabbimizin ne çok ihsanda bulunduğunu ancak iftar zamanı idrak edebiliyoruz ve farkına varabiliyoruz. 
Önemli durumlarda yaptığımız toplu organizasyonlar da katılımın çok olmasını umursarız. Katılım ne kadar fazla ise o kadar çok uğraşır, çaba gösteririz. Aynı şekilde Rabbimiz bizi, toplu halde cem olmuş vaziyette görmek istiyor. Birlikte yapılan dualar hürmetine günahlarımızı bagıslayacagını bildiriyor. Aynı açılan iftarlar, aynı anda kılınan teravıhlar ve gece kalkılan sahurlar... Rabbimin mesajını, bu Ramazan en iyi idrak edenlerden olma şuuruna ermek duasıyla…

sevgiyle kalın (Ülkü Yiğit)

ÖZLEDİĞİMİZ RAMAZAN