RAMAZANDA KAZANDIĞIMIZ ''CÖMERTLİK'' ÖZELLİĞİNİ DEVAM ETTİRME

RAMAZANDA KAZANDIĞIMIZ ''CÖMERTLİK'' ÖZELLİĞİNİ DEVAM ETTİRME Kıymetli Okuyucularımız!  Ramazan ayının bize kazandırdığı en önemli özelliklerden birisi  ''Cömertlik'' idi

RAMAZANDA KAZANDIĞIMIZ ‘’CÖMERTLİK’’ ÖZELLİĞİNİ DEVAM ETTİRME

Kıymetli Okuyucularımız!

 Ramazan ayının bize kazandırdığı en önemli özelliklerden birisi  ‘’Cömertlik’’ idi.Peki Ramazanın sonuna geldik artık bu özelliğimizi gelecek seneki Ramazana mı saklayalım?elbette hayır!.Bu güzel dinimiz bu günlere hep canından ve malından fedakarlıkta bulunan yiğitler sayesinde gelmiştir.Günümüzde Müslümanların halini hep birlikte görüyoruz.Kardeşlerimiz her zamankinden daha çok yardıma muhtaç.Biz millet olarak tarih boyunca mazlumlara,mağdurlara,ezilmişlere kucak açan,onlara milliyetlerini ve dinini sormadan kapısını açan bir neslin torunlarıyız.Dünya Müslümanları bize atalarımızın emanetidir.Biz farkında olsak ta olmasak ta bu durum böyledir.Dünya Müslümanlarının umudu Türkiye’mizdir.Sahip çıkma sözde değil aynen Efendimiz ve ashabının yaptığı gibi mallarımızı bu uğurda harcama ve elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.Bu ay bitti diye kazandığımız bu güzel özellikten vazgeçmeyelim.Şimdide  ‘’Cömertlik’’kavramına değinmek istiyoruz.

Allah Teâla”nın bir sıfatıda “Cevad”dır. Yani cömerttir. Kulları istesede verir, istemesede verir. İteat edenede verir, isyan edenede verir. Vermek; ne güzel bir kelime, kulak vermek, gönül vermek, karşılıksız vermek, Allah yoluna hayatını vermek, ne veriyorsak onun adına vermek. Verirken güzelleşiyor, seviniyor, mümin olduğunu anlıyor insan. Vermemek, elindeki nimeti kendinden bilmek, kendine ait olduğunu zannetmek cimriliktir. Efendimiz(sav),cömertliğin zirvesinde bir insandı. Onun hayatını dikkatlice okursak bunu çok iyi anlarız. Kutlu nesil Sahabede onun yolunu takip ettiler ve cömertlikte destan yazdılar.

Değerli Okuyucularımız!

Cömertlik; insanın sahip olduğu imkânlardan, muhtaçlara meşru ölçüler dairesinde ve Allah rızası dışında bir gaye gütmeden iyilik ve yardımda bulunmasıdır. Cömertlik yalnızca varlıklı kimselerin özelliği değildir. Çünkü sevaplar verenin gücüyle orantılıdır. Verilen şeyin miktarından çok, kişinin fedakârlık derecesi önemlidir. Cömertlik, imandan gelen bir merhametin mahsulüdür. Merhamet ise başkalarının mahrumiyetini telafi için onların yardımına koşmadır. Müminler, Cenab-ı Hak`kın cömetliğinden ilham alarak, merhametli ve zengin gönüllü olmalıdırlar. Cimri olanı ne Allah nede kullar sever. Cömertlik insanı güzelleştirir. Rabbimiz bize cömert olmamızı emrederek şöyle buyuruyor:” Ey iman edenler! ne alışveriş ne de bir dostluk bulunan kıyamet günü gelip çatmadan önce size verdiğimiz nimetlerden cömertce infak edin..(Bakara,254) )Diğer bir ayette de:``Siz hayır için ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir” buyurmaktadır.(Sebe,39)Efendimiz(sav)`de:``Malını infak et,sayıp durma,Allah`da sana karşı nimetini sayıp esirger.Paranı çömlekte saklama,Allah`da senden saklar”,buyurarak ümmetini cömertliğe teşvik etmiştir.(Müslim,Zekat,88)

Cömertlik, bazen muhtaç kimseye uzanan yardım eli, bazen kırık bir gönüle ferahlık veren tesellidir. Kimi zaman bilgilendirme, kimi zaman hastaya sunulan bir ilaç, bazen affetme, bazende içten gelen bir tebessümdür. Kendi ihtiyacımız varken cömert davranabilmek çok önemlidir. Rahmet elçisinin, yardımlaşma ve paylaşma konusundaki tutumu ortadayken,ihtiyaç sahiplerini görmezlikten gelmek,malın mülkün esiri olmak üzücü bir durum değilmidir?Bu anlayışın sonucu olarak dünya,kendisiyle ahiretin kazanılacağı bir imtihan yeri değil,sadece mal ve menfaat elde etme yeri olarak görülür.Günümüzde cömertliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır.İslam dünyasındaki kardeşlerimizin halini görüyoruz.Elimizden gelen tek şey onlar için dua ve maddi yardımlardır.Gün hamasi nutuk atma zamanı değildir.Gün icraat günüdür.Bu kardeşlerimize yardım ulaştıran kurumları bulup onlara yardım ulaştırma zamadır.Şu an bizim dudak büktüğümüz nimetler onlar için lüks sayılmaktadır.Bizim ihtiyacımızın sınırı yoktur.Rabbimizden gönlümüze cömertlik duygusunu vermesini dileyerek O`nun şu güzel sözleriyle hutbeme son veriyorum.”Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz”.(Al-i İmran,92)

Çok Kıymetli Okuyucularımız!

Mübarek mevsimin sonuna geldik. Rabbimizden temennimiz, daha nice Ramazanlara sıhhat ve afiyet içerisinde ulaşma ve bu ayda kazandığımız manevi özellikleri ömrümüzün sonuna kadar devam ettirelim. Bu duygu ve düşüncelerle Bayramınızı tebrik ediyorum. Başka bir sayıda buluşmak dileği ile Allah’a emanet olunuz.