"Şahinkaya ya Dokunmayın"

"Şahinkaya ya Dokunmayın" Daha önce Alara Çayı üzerinde bir çok noktada HES yapmak isteyen özel firmalar ile mücadele verip mahkemeyi kazanan Gündoğmuş ve köyleri, şimdi de Eskibağ köyünün içinde bulu

"Şahinkaya ya Dokunmayın"

Daha önce Alara Çayı üzerinde bir çok noktada HES yapmak isteyen özel firmalar ile mücadele verip mahkemeyi kazanan Gündoğmuş ve köyleri, şimdi de Eskibağ köyünün içinde bulunan Şahinkayası ve ören yerinde mermer ocağı açmak için harekete geçen özel bir firma ile karşı karşıya kaldılar.
Eski adıyla Malan Vadisi olarak bilinen ve Maden Ocağı yapılmak istenen yer olarak belirlenen Eskibağ Mahallesi çevresinde tam 7 Mahallesinin daha bulunuyor. Bütün bu mahallelerde yaşayan insanların yaşamlarını, doğal ortamlarını etkileyecek olan Maden Ocağına karşı köylüler birleşti.
7 MAHALLEYİ ETKİLEYECEK
Özellikle Eskibağ merkezde olmak üzere yaşam alanı içerisinde kalan, meyve zebze bahçelerini ve bölge havzasını tamamen etkileyecek olan mermer ve maden ocaklarının tozları olumsuz bir etki yaratacak. Bölgede yapılan arıcılık içinde sorun teşkil edecek olan ocak, yaban hayatına da olumsuz etkiler getirecek. Bölge halkı bu tür çalışmaların yaşam alanı dışında yapılması görüşünde. Vatandaşlar, “Buraya teşebbüs edenler buralardan vaz geçsinler. Maden ocağı 5-6 yıl sonra bitecektir ama tarım insanlık boyunca sürecektir.” Diyerek görüşlerini ifade ettiler.
'HES' İSTETEMİYORUZ
Gündoğmuş Gönüllüsü Yeminli Mali Müşavir Mevlüt Güven in organize ettiği basın açıklaması yapıldı. Gündoğmuş a bağlı 23 köyün ortak noktası olan doğal Uçansu Şelalesi yakınında, Çündere köyü, Alara Çayı üzerinde bulunan Kocaköprü de toplanan köy muhtarları ve vatandaşlar, " Gündoğmuş da HES istemiyoruz, taş ocağı, mermer ocağı istemiyoruz, Eskibağ köyünden, tarihi Antik dönem kalıntıları ile dolu Şahin Kayasından çekin ellerinizi, doğamıza dokunmayın" dediler.
'GÜVEN' HERKES DUYARLI OLMALI
Basın toplantısını organize eden Gündoğmuş Gönüllüsü Mevlüt Güven yaptığı açıklamada, bölgenin, bitkisel, üretim, doğa, coğrafi, üretim, tarihi değerlerinden, bölgede üretilen kiraz, incir, üzüm, elma, nar, şeftali, ceviz, gibi meyve çeşitlerinin öneminden bahsedip, doğal adaçayı, doğal salep, kardelen, nergiz üretiminin bölgede bol miktarda yapıldığına dikkat çekti. Güven, balık, küçük baş hayvan, arıcılık üretimine de dikkat çekip kooperatifleşmeyi önerdi. Gündoğmuş topraklarında taş ocağı, maden ocağı istemediklerini, bu tür yatırımların bölgesel tahribatlarının çok büyük olduğuna dikkat çekti. Gündoğmuş dışında yaşayan Gündoğmuş'lu bürokratlar, işadamları, bilim insanları yerel yöneticiler, bölge önderleri ve muhtarlara çağrı yapan Güven, herkesden bu konuda duyarlı olmalarını talep etti.
MUHTARLAR DERNEĞİNİ KURUN
Güven, "Gündoğmuş a dokunma, Şahinkayasına dokunma, taş ocağına, mermer ocağına hayır" basın açıklamasına katılan Köprülü, Eskibağ, Balkaya, Bedan, Karaköy, Akyar, Çündere, Senir, Ortaköy, Narağacı köyü muhtarlarına da seslenen Mevlüt Güven, birlik içinde olup muhtarlar derneğini kurmalarını ve Gündoğmuş'un haklarını savunmalarını önerdi.
MUHTARLAR ORTAK SES YÜKSELTTİ
Köprülü Mahalle Muhtarı Ayhan Yılmaz, 'Mücadeleye kaldığımız yerden devam edeceğiz. Narağacı Mahalle Muhtarı Niyazi Yiğit, "Temiz havamıza, Alara Vadisine, Gündoğmuş'umuza halkımız sahip çıksın. Duyarlı olsun." Yeniköy Mahalle Muhtarı Celal Tokaç, "Bu memlekette taş ocağı istemiyoruz." Eskibağ Muhtarı Mehmet Er, "Biz burada Mermer ocağı, Taş ocağı istemiyoruz." Balkaya Mahalle Muhtarı Ahmet Hamdi Doğan, "Doğamızın bozulmaması için bölgemizde Mermer ocağı, Taş ocağı istemiyoruz." Akyarı Mahalle Muhtarı Mehmet Önal, "Bölgemizde Mermer ve Taş ocağı istemiyoruz." Bedan Mahalle Muhtarı Hüseyin Özsoy," Mahallemizde veya komşu köylerimizde doğayı bozacak şekilde Taş ocakları veyahut Mermer ocakları gibi doğayı bozacak şeyler istemiyoruz." Kayabükü Mahalle Muhtarı İbrahim Taşer, "Bölgemizde biz doğamıza dokunulmasını istemiyoruz. Temiz hava almak istiyoruz." Ortaköy Mahalle Muhtarı, "Çevremizde, köylerimizde herhangi bir maden ocağı istemiyoruz." Senir Mahalle Muhtarı Durmuş Ali Yıldız, "Bu mermer ocakları bugün burada yarın da bizde. El birliği olalım. Mermer ocağının yapılmasına karşıyız. Karşı olmaya devam edeceğiz. "Gündoğmuş Belediye Başkan yardımcısı Ali Gülen, "Konuyla ilgili halkımız ve muhtarlarımızdan farklı bir şey düşünmemiz mümkün değil. Belediye olarak bize ne düşerse bu konuda yasal yönden halkımızın ve muhtarlarımızın hakkını arayacağız" dediler.
VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ
Bölgeye yapılmak istenen Mermer ocağına karşı hep birlikte ses yükselten ve karşı duran vatandaşlar, Mermer ocakları ve taş ocaklarından zarar göreceklerini söylediler. Bölge halkından Nihat Ateş, "Bu memleketimizde Mermer ocağı, Taş ocağı hiç bir şey istemiyoruz. Bizim doğamıza, suyumuza, toprağımıza, taşlarımıza, ormanımıza kimse dokunmasın." Akyarı köyünden Hüseyin İnal, "Biz kesinlikle köylerimize Mermer ocağı yada Taş ocağının yapılmasını istemiyoruz. Karşıyız. Yurdumuza, milletimize, toprağımıza sahip çıkalım." Köprülüden Nedret Uygur, "Malan Koyağı olarak bilinen bu memlekette Mermer ocağı, Taş ocağı istemiyoruz. Bunu yaptırmamak için çalışacağız, mücadele vereceğiz." İyi Parti İlçe Başkanı Emir Ali Çatalkaya, "Vatandaş olarak bölgemizde bizler sağlımızdan, sularımızdan, doğadan olmak istemiyoruz" dediler. – Mesut Uygur
F.A.1: Mevlüt Güven

F.A.2: Netret Uygur
F.A.3: Nihat Ateş
F.A.4: Hüseyin İnal
F.A.5: Emir Ali Çatalkaya
f.a.6: Bölge halkı mermer ocağına karşı toplantı düzenledi.
f.a.7: Üzerinde sloganlar yazan dövizlerle proje protesto edildi.