Şalgamın Faydaları

Şalgamın Faydaları Şalgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir

Şalgamın Faydaları

Şalgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir. Kökü ve yaprakları çok yüksek değerde besin ve bileşenler içerir.

Şalgam ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artar, yemeklerin özellikle balıkların yanında tüketimi tercih edilir. Şalgam ayrıca salatalarda ve turşularda kullanılır. Kışın soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara iyi geldiğine inanılır.

Şalgam bol miktarda A vitamini içermektedir. Bunun yanında C, E, K, B6 vitaminleri ve başta kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum olmak üzere birçok mineral ve bileşen içermektedir.

Şalgamın Faydaları
Şalgamın içerdiği birçok vitamin, mineral ve bileşenler sağlık açısından önemli katkılar sağlar. Bu özelliği sayesinde şalgam, kalp sağlığını korumaktan kanserle mücadeleye, cilt sağlığından damar sağlığına kadar birçok açıdan sağlığımıza hizmet etmektedir.

İçerdiği Omega-6 yağları ve diyet lifleri sağlığımıza olan faydaların alanını daha da genişletmektedir. Diyet lifleri genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korumaya yardımcı olurken Omega-6 yağları saç ve cilt sağlığından iltihaplara kadar birçok alanda sağlığımıza hizmet eder.

Şalgam Kanseri Önler: Şalgam kanser hastalığı ile mücadele eden sebzeler arasındadır. Şalgam diğer sebzelerde olduğu gibi kanser hastalığı ile mücadele edecek doğal besinler ve antioksidanlar açısından zengindir. Şalgamın içerdiği glukozinolat seviyesi çok fazladır. Laboratuvar araştırmaları glukozinolat bileşeninin karaciğerdeki toksinler ve kanserojen maddelerle etkileyici bir şekilde mücadele ettiğini ortaya koymaktadır. Hatta bu maddenin tümörlerin büyümesini önlediği söylenmektedir. Bunun dışında şalgamın etkili bir antioksidan olması kansere neden olan serbest radikallere karşı bünyeyi koruduğunu söyleyebiliriz. Antioksidan özelliği sayesinde şalgam serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar.

Şalgam Kalp Sağlığını Korur: Şalgam, kalp krizi ve kalp hastalığının önlenmesinde önemli rol oynadığı düşünülen çok önemli bir anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde kolesterolü sağlıklı seviyede tutmayı başarır, bunda folatlar da önemli rol oynarlar. Ayrıca kalp damar sağlığı için çok önemli olan B vitaminini fazla miktarda içermektedir.

Şalgam Bağışıklık Sistemini Korur: Şalgam C, A, E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Bunun yanında manganez ve beta-karoten de dahil olmak üzere çok sağlam bir antioksidan özelliğinin olması bağışıklık sistemine inanılmaz katkı sağlar. Şalgamın kökleri C vitamini daha fazla içerir ve özellikle yaprakları antioksidan özelliği daha fazladır. Çok etkili bir antioksidan olması serbest radikalleri ortadan kaldırmasının yanında hücrelerin yenilenmesi, hasarlı hücrelerin onarılması, hücrelerin sayısının artması, DNA hasarlarının giderilmesinde bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu besinlerin sağlanması gibi birçok açıdan katkı sağlar. Bütün bu katkıları ile şalgam çelik gibi bir bağışıklık sisteminin temellerini atmaya yardımcı olur.

Bağırsak Hastalıklarına İyi Gelir: K vitamini ve omega-3 yağ asitleri: şalgam bu iki mükemmel anti-enflamatuvar maddelerin kaynağıdır. K vitamini, vücudun enflamatuvar sisteminin güçlü bir düzenleyicisidir. Yapılan birçok bilimsel araştırma, omega-3 yağ asitlerinin, vücudun enflamasyon sistemini ciddi anlamda desteklediğini ve kronik enflamasyonun sonucu olabilecek kalp, artrit ve diğer hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında bağırsak hastalıklarına karşı tedavi amaçlı olarak kullanılacağı gibi bağırsakları hastalıklara karşı koruma özelliği vardır.

Şalgam Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Şalgam vücudun sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olan lifi yüksek miktarda içermektedir. Bu konuda yapılan bazı bilimsel araştırmalar, şalgamın içerdiği element ve bileşenlerin sindirim sistemini enfeksiyonlardan ve bazı zararlı bakterilerden koruduğunu ortaya koymuştur.

Şalgam Kemik Sağlığını Korur: Şalgamın bol miktarda içerdiği kalsiyum ve potasyum, sağlıklı kemik gelişimi ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarını önlemek için yardımcı olur. Özellikle çocukların sağlıklı iskelet sahibi olmalarına ciddi katkıda bulunabilir.


Şalgam Kilo Vermeye Yardımcı Olur: Yüksek miktarda diyet lifi içermesi bağırsakların sürekli hareket halinde olmasını sağlar. Bunu ise bünyenin gereksiz maddeleri daha hızlı dışarı atmasına yardımcı olur. Bütün bunların yanında iyi miktarda su içerdiği için kabızlık sorununa da alternatif çözümler sunabilir.