SATILIK TARİH

SATILIK TARİH Gündoğmuş Belediyesi ilçede bulunan tarihi Han ve arazisini satmak üzere ihaleye çıktı

SATILIK TARİH

Gündoğmuş Belediyesi ilçede bulunan tarihi Han ve arazisini satmak üzere ihaleye çıktı. Tartışmalarla başlayan ihale iptal oldu.

MECLİSTE TARTIŞILDI
Büyükşehir yasası ile Gündoğmuş Belediyesi’ne geçen tarihi Han’ın da içinde bulunduğu alanı satmak üzere alınan ihale kararı ilçede tartışma yarattı. Satışa muhalefet meclis üyeleri karşı çıktı.
ÜZERİNDE ŞERH VAR
4 Şubat 2022 tarihinde yapılan meclis toplantısında itirazlar üzerine satış kararı iptal edildi. Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren de açıklamasında üzerinde şerh olduğu için alanın satılamayacağını söyledi.
VATANDAŞ TEPKİLİ
Gündoğmuş halkı da satış kararına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Mesajlarda tarihi alanların korunması istendi. Vatandaş sosyal medyadan ‘Satılacak tek yer han mı?’ diye sordu.

TARİHİ ALAN İPTEN DÖNDÜ

Gündoğmuş Pembelik Mahallesi Gelesandra Mevkiinde bulunan içerisindeki tarihi 300 yıllık Han'ın satışı için karar alan belediye itirazlar üzerine geri adım attı.

Daha önce Kültür Bakanlığına verildiği bilinen Tarihi Han’ aynı tapu içerisinde olduğu için ihale ile satılmak istendi. Tarihi Han'ın içerisinde bulunduğu ihale düzenlenirken gözden kaçan bu durum 4 Şubat Perşembe günü yapılan meclisin gündemine geldi ve satış geri çekildi.
İHALE İPTAL EDİLDİ
İhalenin iptal gerekçesini Belediye Başkanı Mehmet Özeren açıkladı. 04 Aralık 2022 tarihinde toplanan Gündoğmuş Meclisi Pembelik Mahallesi Gelesendra Mevkii'ndeki yerin satışına karşı çıkan İYİ Parti'li Meclis üyelerinin itirazı üzerine Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, satışa çıkardıkları yerin üzerinde şerh olduğu için satılamadığını belirtti ve ihalenin iptal olduğunu söyledi. Aynı toplantıda Narağacı Mahallesi'nde bulunan belediyeye ait bir arsa daha satışa çıkartıldı. Mecliste komisyona havale edilen satışla ilgili Başkan Yardımcısı Ali Gülen ‘burası belediyeye yararlı bir yer değil. Bu nedenle ise satışa çıkarılmasını öneriyoruz’ dedi.

KİM NE DEDİ?
Mehmet Özen Pembelik Köyünden,
TAKİPCİSİ OLACAĞIZ
Gündoğmuş'un Pembelik Köyü Gelesandra Mevkiindeki han ve çevresinde bulunan çeşme, önündeki park alanı olan yaklaşık 3700 metre kare alanın satılacağını duyduk. Oranın Doğa Koruma Vakfına ait olduğunu, Sit alanına girdiğini biliyoruz. Burası tarihi 300 yıllık han olarak geçiyor. Buradan her yıl binlerce kişi yararlanıyor. İnsanlar burada gelip oturuyor. Burası insanların ortak bir yaşam haline gelmiş bir alanıdır. Bizler Pembelik Köyü halkı olarak buranın satışına tamamen karşı olduğumuz söyledik. Cimer, İçişleri Bakanlığına, Büyükşehir Belediyesine ve ilgili kurumlara şikayette bulunduk. Buranın da takipçisi olacağız.
KÖY HALKI TAMAMEN KARŞI
Gündoğmuş Belediye Başkanı'nın kendisini aradığını söyleyen Mehmet Özen, "Özeren bize Restaurant kısmının satışa çıktığını söyledi. Restaurant kısım ortalama 100 metre kare bir alan. Belediye'nin ihaleye çıkardığı resmi evrakta ise 3700 metre kare bir alan var. Yani burası Tarihi han'ın bile arkasına geçiyor" dedi. Belediye Başkanı Özeren söylediği ile evrakta yazanla çeliştiğini belirten Pembelik Köyü sakinlerinden Mehmet Özen, "Biz ihaleye çıkardığı evrağa mı bakaçağız yoksa söylediğiniz söze mi inanacağız dedim sayın başkana. Başkan Özeren burada kendisiyle çelişmiş oluyor. Ve köy halkı buranın satışına tamamen karşı"dedi.
BURASI 50 YILLIK ÇOÇUK PARKI
Gündoğmuş Pembelik Mevki Gelesandra Mahallesinden Mustafa Doğaner'de tarih Han'ın satışı ile ilgili şunları söyledi: "Burası 50 yıllık çocuk parkı. Milletin dinlenme alanı. 300 yıllık tarihi Han olarak geçiyor. Buradaki geçmişteki ve bizlerin tarihi anılarımızı yok edecek bir çalışma ile satışa çıkarmasını doğru bulmuyoruz. Köyümüzden herhangi bir yerin asla satılmasını istemiyoruz. Eğer bu satış durdurulmasaydı köylüler olarak hep beraber belediyeye kadar gidip tepkimizi gösterecektik. Satışının durduğunu duyduk. Mutluyuz."
HAN BİZİM TARİHİ DOKUMUZ
Antalya CHP Partisi İl Başkan Yardımcısı ve Güneyyaka Mahallesi sakini Zeki Doğan, Gündoğmuş Gelesandra’daki satışı yapılacak yer ile ilgili görüşlerini belirtirken "Gündoğmuş'un faydasına olacak bütün işlerde siyaset üstü düşündüğümüzü halkımızın bilmesini isterim." Doğan, "Gelensandra'daki Han bizim tarihi dokumuz. Oraya sahip çıkmamız gerekir. Köy tüzel kişiliğinden çıkarılan yerleri belediye korumak zorundadır. Tarihi Han'mızın tarihi dokusu korunarak onarılıp bölgeye kazandırılması gerekir. Çalışma yapılması için bizde bura hazırız. Yayla dokumuzun bozulmaması önemlidir" dedi.
SATIŞA ÇIKARILMASI BENİ GERÇEKTEN ÜZDÜ
Bir dönem Gündoğmuş'lular Derneği Başkan Yardımcılığı da yapan Tapu'dan emekli ve Pembelik Mahallesi'nden olan Necmettin Özen, Gündoğmuş'a güzellik katacak her şeyi korumak zorunda olduklarını söylerken "Tarihi bir değeri olan Gündoğmuş, Alanya ve Manavgat’ın kullandığı aynı zamanda bir çok yöre halkının geçtiği yol üzerindeki tarihi Han'ın korunması gerekirken satışa çıkarılması beni gerçekten üzdü. Toplum yararlanması gerekirken bir kişinin yararlanmasına neden izin verilsin" dedi.
BİZ DE BU SATIŞIN KARŞISINDAYIZ
Gündoğmuş İYİ Parti İlçe Başkanı Emir Ali Çatalkaya, Gündoğmuş'a ait tarihi hanın ihaleye çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Parti olarak biz de bu satışın karşısındayız. Köylüler ile görüştük. İptal kararını öğrenen Pembelik Mahallesi halkı çok sevindi. Mehmet Özeren giderayak satmadık yer bırakmıyaçak gibi."

-SOSYAL MEDYADAN TEPKİ
Tarihi Han'ın satılacağını duyan vatandaşlar da sosyal medya üzerinden Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren'e tepki gösterdi. İşte o sözler.
Mehmet Özen
T.C. Mümine Körük Özen / MALESEF AKP ZİHNİYETİ BÖYLE TARİHİ HANLARI ÇEŞME LERİ MESİRELİK YERLERİ SATIŞA ÇIKARIYOR PEMBELİK KÖYÜNDE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI . VEBALİ VE AHI BÜYÜK OLUR ER GEÇ RABBİM TECELLİ EDER İNŞALLAH. ATALARIMIZ O TOPRAKLARI KORUMUŞ LAR BUNLAR SATIP PİS BOGAZLARINA LOKMA EDİYORLAR. TARİHİN YÜZ KARALARI.
Güzide Es
Önceki muhtar önce sattı zaten ona oda şimdi başkalarına satsın her yeri yazık oralar bizim ata toprağımız yazık kemikleri sızlar
Halit Uçan
Satış listesine konulan Pembelik'le ilgili bölümdeki ada-parsel bildirilerek CİMER'e e-devlet üzerinden veya Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden acilen şikayette bulununuz. Veya düşürebilirseniz telefonla şikayet ediniz. Tarih ve doğamızın satışına ve giderayak birilerine peşkeş çekilmesine karşı çıkmak hem vatandaşlık ve hem de hemşerilik görevinizdir. Ne gereği vardı, Köyün gözünün önündeki iki karış yerin satılması Gündoğmuş belediyesi onunla zengin mi olacak? Mehmet Bey hiç olmadı, sana kimse yakıştıramadım. Bu kadar sevenin varken hepsini bir çırpıda bitirdin.
Mehmet Özdemir
Yazık. Tarih, doğal doku ne bulurlarsa paraya çeviriyorlar. Ya da toplumun belleklerini yok edip karanlıklarına gömüyorlar. Yobazlık ve faşizm.
Fatma Doğaner
Yazıklar olsun tarihimizi yiyecekler yedirmeyeceğiz boğazlarına takılı kalacak.

 

Haber (Mesut Uygur)