SEVDİĞİMİZ ŞEYLERDEN VAZGEÇİP FEDAKARLIKTA BULUNABİLME

  Kıymetli Okurlarımız! Gün geçmiyor ki İslam dünyasındaki Müslüman kardeşlerimizin başına musibet gelmeden rahat bir nefes alsınlar

 

Kıymetli Okurlarımız!

Gün geçmiyor ki İslam dünyasındaki Müslüman kardeşlerimizin başına musibet gelmeden rahat bir nefes alsınlar. Bütün dünya sözleşmiş gibi Müslümanlara hücum ediyor, güzel dinimizi karalamaya çalışıyor, mensuplarını barbar terörist olarak göstermeye çalışıyor. Ayrıca ülkenize demokrasi getireceğiz diyerek ülkeyi talan ediyor binlerce müslümanı evsiz barksız ve binlerce kadını dul çocukları yetim bırakıyor. Bizde Müslümanlar olarak sadece seyirci kalmakla ve de beddua etmekle yetiniyoruz. Bu gün İslam dünyasındaki Müslüman kardeşlerimiz her zamankinden daha çok yardıma ve ilgiye muhtaçtır. Dualarımız yanında özellikle maddi yardımda bulunduğumuzda yaralarına merhem olabilmekte ve Rabbimizin bizlere emanet ettiği Müslüman kardeşlerimize sahip çıkıp çıkmadığımız hususunda hesap verebilir konumda bulunabiliriz. İslam dünyası bize atalarımızın bir emanetidir. Onlar o müminleri nasıl gözetip kolladılarsa bizde aynı yolda devam etmek zorundayız. Bu bağlamda bu sayıdaki makalemizde Kuran-ı Kerim’in:  ”Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz”.(Al-i İmran,92) ayetini ele alalım istedik.

Allah Teâla’nın bir sıfatıda “Cevad”dır. Yani cömerttir. Kulları istesede verir, istemesede verir. İteat edenede verir, isyan edenede verir. Vermek; ne güzel bir kelime, kulak vermek, gönül vermek,karşılıksız vermek,Allah yoluna hayatını vermek,ne veriyorsak onun adına vermek.Verirken güzelleşiyor ,seviniyor,mümin olduğunu anlıyor insan.Vermemek, elindeki nimeti kendinden bilmek,kendine ait olduğunu zannetmek cimriliktir.Efendimiz(sav),cömertliğin zirvesinde bir insandı.Onun hayatını dikkatlice okursak bunu çok iyi anlarız.Kutlu nesil Sahabede onun yolunu takip ettiler ve cömertlikte destan yazdılar.

Cömertlik; insanın sahip olduğu imkânlardan, muhtaçlara meşru ölçüler dairesinde ve Allah rızası dışında bir gaye gütmeden iyilik ve yardımda bulunmasıdır. Cömertlik yalnızca varlıklı kimselerin özelliği değildir. Çünkü sevaplar verenin gücüyle orantılıdır. Verilen şeyin miktarından çok, kişinin fedakârlık derecesi önemlidir. Cömertlik, imandan gelen bir merhametin mahsulüdür. Merhamet ise başkalarının mahrumiyetini telafi için onların yardımına koşmadır. Müminler, Cenab-ı Hak`kın cömetliğinden ilham alarak, merhametli ve zengin gönüllü olmalıdırlar. Cimri olanı ne Allah nede kullar sever. Cömertlik insanı güzelleştirir. Rabbimiz bize cömert olmamızı emrederek şöyle buyuruyor:” Ey iman edenler! ne alışveriş ne de bir dostluk bulunan kıyamet günü gelip çatmadan önce size verdiğimiz nimetlerden cömertce infak edin..(Bakara,254) )Diğer bir ayette de:``Siz hayır için ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir” buyurmaktadır.(Sebe,39)Efendimiz(sav)`de:``Malını infak et,sayıp durma,Allah`da sana karşı nimetini sayıp esirger.Paranı çömlekte saklama,Allah`da senden saklar”,buyurarak ümmetini cömertliğe teşvik etmiştir.(Müslim,Zekat,88)

Cömertlik, bazen muhtaç kimseye uzanan yardım eli, bazen kırık bir gönüle ferahlık veren tesellidir. Kimi zaman bilgilendirme, kimi zaman hastaya sunulan bir ilaç, bazen affetme, bazende içten gelen bir tebessümdür. Kendi ihtiyacımız varken cömert davranabilmek çok önemlidir. Rahmet elçisinin, yardımlaşma ve paylaşma konusundaki tutumu ortadayken, ihtiyaç sahiplerini görmezlikten gelmek, malın mülkün esiri olmak üzücü bir durum değilmidir? Bu anlayışın sonucu olarak dünya, kendisiyle ahiretin kazanılacağı bir imtihan yeri değil, sadece mal ve menfaat elde etme yeri olarak görülür. Günümüzde cömertliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. İslam dünyasındaki kardeşlerimizin halini görüyoruz. Elimizden gelen tek şey onlar için dua ve maddi yardımlardır. Gün hamasi nutuk atma zamanı değildir. Gün icraat günüdür. Bu kardeşlerimize yardım ulaştıran kurumları bulup onlara yardım ulaştırma zamanıdır. Şu an bizim dudak büktüğümüz nimetler onlar için lüks sayılmaktadır. Bizim ihtiyacımızın sınırı yoktur. Rabbimizden gönlümüze cömertlik duygusunu vermesini, verene daha çok vermesini, vermek isteyipte bulamayana imkânlar vermesini dileyerek sizleri Allah’a emanet ediyorum. Başka bir sayıda buluşmak dileği ile….  Sinan ÇETİN -  Gündoğmuş İlçe Müftüsü