TALAN MI BAKIM MI

TALAN MI BAKIM MI Uzun zamandır HES tehdidiyle gündemde olan Uçansu Şelalesi'ni cazibe merkezi yapmak için kolları sıvayan Gündoğmuş Belediyesi'nin alandaki çalışmalarına tepkiler sürüyor

TALAN MI
BAKIM MI

Uzun zamandır HES tehdidiyle gündemde olan Uçansu Şelalesi’ni cazibe merkezi yapmak için kolları sıvayan Gündoğmuş Belediyesi’nin alandaki çalışmalarına tepkiler sürüyor. Çevreciler, sit alanına betonlu yapı yapılmasına ‘talan’ derken Belediye Başkanı Özeren ise daha önceki açıklamasında ‘bakım’ olarak nitelemişti.

BETONA TEPKİLER SÜRÜYOR
Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, belediye tarafından 49 yıllığına kiralanan Uçansu Şelalesi’ne ilginin artması için yaptığı çalışmalar ülke gündemde yer buldu. Belediye tarafından yapılan çalışmalar ve 1. derece doğal sit alanına beton dökülmesine gelen tepkiler, birçok internet haber sitesinde yayınlandı. Son olarak tepkisini dile getirenlerden Mevlüt Güven, “Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almadan çivi dahi çakılmaması gereken alanda ciddi bir tahribat yapılmış. Şikâyetimiz üzerine gündüzleri jandarma nöbet tutsa da akşamları talan sürüyor. HES yapımını engellediğimiz için sevinirken, AKP’li belediyenin talanı ile karşı karşıya kaldık” dedi.
ÖZEREN MÜJDE OLARAK DUYURMUŞTU
Belediye Başkanı Özeren ise daha önce yaptığı bir açıklamada Uçansu Şelalesi’nin 49 yıllığına belediye tarafından kiralandığını ve belediye olarak şelalenin çehresini değiştirip cazibe merkezi yapmak için kolları sıvayacaklarını söylemiş ve belediyenin şelale için yapacaklarını da şöyle sıralamıştı: “Önce 1 km’lik yolu genişleteceğiz. Otopark alanını genişleteceğiz. Yeni bir peyzaj çalışması yapacağız. Bir restoran, bir mescit, 10 adet çardak ve kameriye inşa edeceğiz. WC’yi yenileyeceğiz. Şelalenin çıkış noktasına yürüyüş merdiveni yapacağız. Düzenleme bittikten sonra başına bir zabıta görevlendirip, adam gibi kullanmayanların canını acıyacağız. Genişlettiğimiz 1 km’lik yolu kilitli parke taşıyla kaplayacağız.” 

Ülke gündemine taşındı

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, belediye tarafından 49 yıllığına kiralanan Uçansu Şelalesi’ne ilginin artması için yaptığı çalışmalar ülke gündemde yer buldu.
Belediye tarafından yapılan çalışmalar ve 1. Derece doğal sit alanına beton dökülmesine gelen tepkileri ilk Oda TV’den Yusuf Yavuz’un gündeme getirmişti. Şelale alanında çalışmaların devam etmesi üzerine birçok haber sitesi konuya yer verdiler. Birgün gazetesinden Burcu Cansu'nun haberine göre bir kaç koldan dökülerek, Alara Çayı’na hayat veren Uçansu Şelalesi’nin bulunduğu alandaki kayalar parçalandı. Alara Çayı’nın giriş alanında yol genişletme çalışmasının da başlaması ile şelalenin çevresi şantiye alanına döndü. Uçansu Şelalesi’ne giden yol üzerindeki bitki örtüsü tahrip edildi. Koruma altındaki yaban gülleri söküldü.
HES’E DİRENİRKEN BELEDİYE TALAN ETTİ
Bölgedeki yaşam savunucularından Mevlüt Güven, “Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almadan çivi dahi çakılmaması gereken alanda ciddi bir tahribat yapılmış. Şikâyetimiz üzerine gündüzleri jandarma nöbet tutsa da akşamları talan sürüyor” dedi.
Uçansu Şelalesi’nin 1992 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Koruma Kurulu tarafından 1’inci derece doğal sit alanı ilan edildiğini anımsatan Güven, şunları söyledi: “Bölge halkı olarak 12 yıldır HES’lere karşı direniyoruz. Kazandığımız hukuk mücadeleleri sonucu HES yapımını engellediğimiz için sevinirken, AKP’li belediyenin talanı ile karşı karşıya kaldık. Uçansu Şelalesi’ne piknik alanı ve seyir terası projesi hukuksuzdur. Yol genişletmesi yapılıyor, alandaki bazı kayalıklar parçalandı.”