TARAFGİRLİK HASTALIĞI VE TEHLİKELERİ.   

'GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER

“GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER.”

TARAFGİRLİK HASTALIĞI VE TEHLİKELERİ.   

Dünya değişiyor, toplum ve buna bağlı olarak değerler de zamanla değişiyor. Bu değişimde menfi yönde birçok değerimizi de kaybediyoruz maalesef. Fakat tekrar kazanmak zorunda olduğumuz değerler vardır.

Ülkenin son senelerde içine düştüğü; “aşırı siyasi tarafgirlik, ötekileştirme, siyasi başkanların üslup yanlışlığı ve adalet mekanizmasının da” buna alet olması kamuoyunda büyük bir tedirginlik oluşturdu. Toplumun değer yargılarında ciddi bir aşınma meydana geldi. İktidara endeksli, devleti önceleyen farklı ve onur almaz bir tarafgirliğe saplanmışlık hayra alamet görünmüyor. Kamuoyunda bu konuda ciddi bir endişe ve tereddüt var.

Bunun en canlı örneklerinden bir tanesi de bir tıp fakültesi talebesi olan Enes Kara’nın intiharında otaya çıktı. Olayın temelini, detayını, gencin bulunduğu ruh haleti, ailesinin durumu, arkadaş çevresi tam olarak bilinmeden hemen aşırı bir “tarafgirlikle” olay Dini Cemaatlere yöneltilmeye yanlışlığına fatura edilmeye çalışıldı.

Hepimiz şunu bilmeliyiz ki; insan demek, hata, kusur, günah, kabahat demektir. Bizler melek değiliz! Bu gencimizin hayatına kıymasında da ailesinin, çevresinin, okulunun, arkadaşlarının, şahsi sıkıntı ve mizacının yanında bulunduğu ortamdaki insanların da az veya çok hatası, ihmali olabilir. Ama bütün bunları görmezden gelerek, masum cemaatleri suçlayıp linç etmeye çalışmak insaf ve vicdanla asla bağdaşmaz.

Unutmayalım ve tarihimizi inceleyelim ki, dünyanın en uzun ömürlü tek devleti olan Osmanlı Devletinde dört yüz sene tarikat ve cemaatlerin topluma kazandırdığı, ahlâk, fazilet, şefkat, yardımlaşma, muhabbet, asayiş ve kardeşlik vardır.

Maalesef bu acı olayda yine kötü niyetli, radikal, aşırı tarafgir mihraklar bu olayı sadece “Dini Cemaatlere” odaklamak ve oradan siyasi rant elde etmeye götürmeye çalışmaktadırlar. Bu asla kabul edilemez! Çünkü:

Tarafgir inatçılar, rakip gördüklerine üstünlük kurmak isterler.

Tarafgirane düşmanlık etmek, şefkatin esasına zıttır.

Tarafgirane düşmanlık etmek, binlerce masuma zulüm etmektir.

Tarafgir bir siyasetçi; fasık siyasetçi arkadaşını, dürüst bir dindara haksız yere tercih eder.

Tarafgirane davranmak, toplumun temel dinamitlerine ve adalete tamamen zıttır.

Tarafgirane düşmanlık etmek toplumda kutuplaşma meydana getirir.

Tarafgirane aşırı muhalefet, dine aleyhtarlık meyli uyandırmaya kadar gider.

Tarafgirane aşırı muhalefet, toplumun manevi değerlerine karşı bir tahribattır.

Tarafgirlik eğer hak namına olsa, haklılara bir sığınak olabilir.

Fakat şimdiki gibi garazkârâne, nefis hesabına olan tarafgirlik, haksızlara yol vermektir. Onlara destek olmaktır.

Menfi, aşırı tarafgirliğe şu anda “sosyal medya” tam alet olmakta ve tehlikeli boyutlara sürüklemektedir.  Bu platformu çok dikkatli kullanmak aklın ve vicdanın gereğidir.

Haksız tarafgirlik hastalığı, akraba, komşuluk ve dostluk bağlarına en bürük darbedir.

Menfi, ve tahripçi, tarafgirlik” konusunda en yanlış ve tehlikeli olanı:" manevi değerleri, siyaseti, ilişkileri bunun üzerine oturtmaktır.

Bütün hayatı boyunca buna şiddetle karşı çıkan Bediüzzaman hazretleri Sünûhat adlı eserinde din adına tarafgirâne siyaset yapanların dine ne denli zarar verdiklerine dikkat çekip " Din namına meydana çıkmanın, bu yolu tercih etmenin, yani; siyasetçilik veya tarafgirliğin tehlikelisine dikkat çekerek  bu konuda isabet de etseler mes'uldür" tespitini yapmıştır.

Hakkın tarafında, adalet ve hukukun yanında olup aklı selim ve vicdanla yaşayabilmek ümit ve temennisiyle.

NEJAT EREN