Tarihi köprü üstüne beton köprü rezil ediyor

Tarihi köprü üstüne beton köprü rezil ediyor Gündoğmuş'ta Anadolu Selçuklu Sultanı 1

Tarihi köprü üstüne beton köprü rezil ediyor

Gündoğmuş’ta Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat döneminde yapılan Selçuklu Kemer Köprüsü üzerine yapılan beton köprü "yabancı turistlere karşı ülkemizi küçük düşürüyor" denilerek tepkilere yol açtı.

Konya –Alanya ulaşımını sağlamak için 13'ncü yüzyılda yapılan köprü Gündoğmuş’ta yer alıyor. Umutlu Köyü sınırları içindeki Selçuklu şaheseri Kemer Köprüsü üzerine karayollarının beton köprü yapması hem tarihe ihanet ve görüntü kirliliği oluşturuyor. Turist Rehberi İlkay Özen, “Köprünün izlerinin ve kitabesinin kaybedilmesi bizi turistlere karşı mahçup ediyor. Selçuklu şaheseri alan Kemer Köprü kurtarılarak restore edilmelidir” dedi.
Turist Rehberi İlkay Özen, şunları söyled: “Güney-doğu, kuzey-batı yönünde uzanan köprü, Alara Çayı’nı aşan ve bir kanyonun karşılıklı iki yakasındaki kaya formasyonları üzerine oturtulmuş, takribi 15 metre açıklığındaki  bir sivri kemer gözünden ibaret, güney cephesinin doğu kanadında tahfif işlevi gören yuvarlak kemerli küçük bir gözün bulunuyor. Köprünün düzgün kesme taş örgülü kemer ayakları ile sivri kemer profili günümüze ulaşabilmek ile birlikte, tabliyesi zamanla bütünüyle ortadan kalkmış.
Halen, üzerine sonradan ilâve edilen beton bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Köprünün kitâbesi yoktur. Cumhuriyet döneminde Selçuklu eseri üzerine beton köprü yapmak jeep safari turlarıyla çıktığımız Toroslardaki Selçuklu eserlerini tanıma turlarında bizi Alman, İngiliz, Hollandalı, Belçikalı ve İskandinav ülke turistlerine mahçup düşürüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü Kemer Köprü’yü restore etmeli 35 yıl önce yapılan beton köprü yıkılarak Selçuklu şaheseri alan Kemer Köprü kurtarılılmalı.”