TOPLUM VE ÇEVREYLE OLAN MÜNASEBETLERİN ÖNEMİ

  'GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER

 

“GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER.”  

TOPLUM VE ÇEVREYLE OLAN MÜNASEBETLERİN ÖNEMİ

              İnsan, yaşantısında farklı konum ve davranışlar ortaya koyan bir yaratıktır.

              Dengeli bir hayat; şahsi ve toplum hayatının fıtratına uygun bir tarzla mümkündür.

  İnsan, hemcinsleriyle birlikte yaşama özelliğine sahip bir canlıdır. Medeni dünya, binlerce ihtiyacı olan insanların yaşadığı bir alan. Bu ihtiyaçlarını dünyanın her köşesindeki “hemcinslerinden” karşılayan insanın mecburi irtibat ve paylaşımlarını gerekli kılan kaçınılmaz bir hayat şartları ve yaşantı var.

  Bu anlayış ve hükümlerin en güzelleri Kur’an’da, İslâmiyette var olduğu açıktır. Bunu en mükemmel tatbik eden öğreten son peygamber Hz Muhammed (ASM) gereceği var.

              Hayatının her anında Kur’anı ve sünneti tavizsiz tek rehber edip ona uygun hareket eden ve asra damgasının vuran bir Bediüzzaman gerçeği var. Bir müçtehid, alim, müfessir, hoca, üstad, ülema unvanları ile anılmasına rağmen, yaşadığı devirde ve ortamda sosyal hayata katkısının harika yaşayan Bediüzzaman Said Nursî de bunun en güzel öneklerini görmekteyiz. Mektuplarındaki tespitler en güzel örneklerdir.

              Muhataplarına, onların aile fertlerine, imana, İslâmi hizmetlere katkı yapanlara karşı, o tatlı, nazik, candan ve hasbi hitaplar! Verilen değer, takdir, müjde ve tebrikler, insanî boyutu hatırlatan harika vesikalar!

                 Meselâ, Hıristiyanlık dünyasının dini lideri papadan, tutun da Türkiye sınırları içerisinde her kademedeki siyasetçisinden, bürokratına, köylüsünden esnafına, kadınından, çocuğuna bebeklere kadar bizzat alakadar olan, eserlerinin her yerinde bütün insan guruplarına en samimi duygularla hitap edip rehberlik ve önderlik yapan bir “dehanın” davası için yaptıklarını onun yolunda olanlar bu mesajların tatbiki yönüne de bakıp uygulamak zorunda olmalılar. 

              Belli bir zaman bölümünde, akraba ve dostlarımızdan başlayarak, sosyal fiili hizmeti yapmak. Resmi ve özel kuruluş, esnaf ve dost ziyaretleri. Çeşitli şahıs ve kuruluşların sohbet ve faaliyetlerine katılıp veya onları kendi mekânlarımıza davet ederek kaynaşma ve irtibatı sağlamak. Her zemin ve zamanda müspet manada fikir ve düşüncelerimizi onlarla paylaşmak çok önemli ve faydalı bir faaliyet ve hizmettir.

              Bu ülkenin bir vatandaşı olarak sorumlu olduğumuz şahsi hizmet faaliyetlerinin dar sınırlarından öteye, sosyal münasebetleri de asla ihmal etmemeliyiz.

Sokağın baskı ve yanlışlarından kendimizi, ailemizi, yakınlarımızı ve insanların bir kısmını bile kurtarabilmek için, siyasî, dünyevî, şahsî menfaat ve düşüncelerden uzak, İmanî i medenî ve manevî faaliyetlere şiddetle ihtiyacımız var.

              Bu; “İslâmiyeti Kübra olan İslâmiyetin” özüdür. Manevi cihaddır. Peygamber yolu olan sünneti seniyyenin tatbikatıdır!  Nefsi dairedeki tatmin olma tecrübelerinin cemiyet ve toplumla paylaşmanın önemli bir yoludur. İki günümüzü eşit olmaktan çıkarıp, yepyeni açılımlar, gayretler, himmetler, aşk ve şevkle Allah yolunda insanlığa yardımcı olmak için çalışmanın hazzına ulaşmaktır.

               Menfiliklerden hem uzak kalmak hem de kötülüklerin önünü almak için bu gönül faaliyetleri devam etmelidir.                Şahıs olarak kendimizi geliştirmek Allah’a karşı kulluk borcumuzdur. Sosyal bir varlık olarak sorumluluğumuz, toplumla alâkadar olma, ilişki kurmamız lazımdır ki gerçek kulluğu ifa edebilelim.

Bu konuda değerli mütefekkirlerin bir kaçının düşüncelerini de paylaşalım.

            Yaşadığın dünyaya bak. Yüce Allah hangi eserini sevginin kucağında büyütmemiş? Neden okşamak ve kucaklamakla gidilecek yere, tekme ve tokatla erişmeyi tercih edersin. (Mevlana)               Başkaları ile ilgilenirsen iki ay içinde birçok dostlar kazanabilirsin. Başkalarının seninle ilgilenmesini beklersen, iki yılda bile tek dost kazanmazsın.(Dale Carnegie)               Kötülüğün hakim olmaması için tek şart, iyilerin gayret göstermeleridir.(Kelam-ı kibar)               Dertlerini dökecek dost bulamayanlar, kendi yüreklerini kemirirler. (Bacon)               Sana nasıl davranılmasını istiyorsan sen de başkalarına öyle davran. Fakat ilk davranışı sen yap.  (David Hume)

NEJAT EREN

 


güvenilir bahis siteleri -
güvenilir iddaa siteleri -
bahigo -


.gobpe{text-align: center; display: table-column;}