Türbeyi ziyaret ettiler

Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, Bedanlılar ile Alanya'nın Mahmuyseydi Mahallesi'ni ziyaret etti



Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren, Bedanlılar ile Alanya’nın Mahmuyseydi Mahallesi’ni ziyaret etti. Özeren ve bir grup Bedanlı, ziyarette Mahmuyseydi Türbesi’ne de giderek dua okudular.
1460-1471 yılları arasında Karamanoğlu Beyliğinin başında bulunan Kılıçaslan Bey Şeydi Mahmut'a olan hayranlığından dolayı onun adına bir mescit, bir türbe ve o zamanki adı onas olan bu köyün adını Mahmut Şeydi olarak değiştirmiş köyün tamamını bir vakıfname ile bu büyük zaata vakfeder.
Alaaddin Keykubat'tan sonra yok olmaya kadar giden Anadolu Selçuklularından sonra Mevlana'nın son günlerinde 1270 - 1340 yılları arasında Horasandan Alaiye Merkez, şimdiki Mahmutseydi ve Şıhlar köyleri ve çevresine büyük ilim adamları ve büyük mutasavvıflar gelir, işte bunlardan birisi de Şeydi Mahmut'dur. İşte bu büyük zat adına yapılan türbenin çocuğu olmayanlar başta olmak üzere çeşitli istek ve adaklarda ziyaret edildiği bilinir.
MAHMUT SEYDİ KİMDİR
Mahmut Seydi’nin Horasan’dan bölgeye gelen yedi evliyadan biri olduğu söylenmektedir. Mahmut Seydi bölgeye gelerek eski adı Onas olan köye yerleşmiş ve zaviyesini kurmuş burada İslam’ı yaymıştır. Seyyid Harun Veli’nin öğrencisi ve ahfadından olduğu söylenmektedir. Yaşadığı dönem ve ölüm tarihi bilinmemesine rağmen 1461 yılında Mahmut Şeydi adına düzenlenmiş vakfiyesi kayıtlarda görülmektedir. Köylüler soylarının Mahmut Seydi’den geldiğini söylemektedirler. Mahmut Seydi Konya Hadim İlçesi Dedemli Kasabasında medfun olan Seyyid Bayram’ın kızı ile evlenmiştir. Deretürbelinas Köyünde medfun olan Mahmut Yusuf Narabi Mahmut Seydi’nin kardeşidir.
Türbenin Durumu: Türbe üç bölümden oluşan, dikdörtgen planlı, yığma moloz taştan inşa, çatısı kiremit örtülü bir türbedir. Türbe mutfak, ibadet odası (eskiden zaviye yeri olarak kullanılmış) ve sandukanın bulunduğu üç bölümden oluşmaktadır. Mahmut Seydi’nin asası sandukaya dayalı olarak durmaktadır. Türbeyi Hamdullah Emin Paşa yaptırmıştır. – Dursun Kayacı