ÜLKEMİZ VE İNSANIMIZ, İNANÇ VE KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞİŞEN ŞARTLAR

'GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER ÜLKEMİZ VE İNSANIMIZ, İNANÇ VE KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞİŞEN ŞARTLAR Pandemi musibeti bütün insanlığı ve ülkenin gündemini meşgul etti

“GÜZLE KÖŞKÜNDEN ESİNTİLER
ÜLKEMİZ VE İNSANIMIZ, İNANÇ VE KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞİŞEN ŞARTLAR
Pandemi musibeti bütün insanlığı ve ülkenin gündemini meşgul etti. Millet olarak biz de bu musibetten bir şekilde nasibimizi aldık.
Fakat bizim şu bahtiyarlığımız var ki: Müslüman bir ülkede, Müslüman ana babadan doğmuşuz. Elimizde fıtratın ve insan hayatının her kademesinin, her derdinin, her probleminin anahtar ve çözümü olan manevi bir kaynak olan Kur’an’ı Kerim ve onu tefsir eden binlerce müfessir ve ilim adamına sahibiz. Bunlardan birisi de Risalei Nurlardır. Ve onun muazzez müellifi, vehbi ilim sahibi Bediüzzaman’dır. Bu değerler bize Allah‘ın bahşettiği en büyük bir ihsan, ilahi bir nimettir.
Yıllardan beri Anadolu’nun bağrında ve dünyada sırf Allah rızası ve yakın dostlarla hasbihal edip, irtibat kurmak ve hem hal olmak için yapmış olduğumuz hizmet seyahatlerinde bunun çok güzel örneklerini yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Asaleti, misafirperverliği, cömertliği, hasbiliği ve nükteleriyle tarihe mal olmuş değerli dostların bu asil hasletleri, gelenekleri, görenekleri ve duyguları bize büyük enerji ve zevk veriyor.
Bir grup can dostuyla üç haftaya süren Anadolu seyahatimizde Allah‘ın bir ihsanı olan çok güzel manzaralarla, hizmet hatıralarıyla yolculuğumuz sona erdi.
İzmir’den başlayan bu seyahatimiz on yedi il: Aydın, Muğla, Fethiye, Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adana, Mersin ve yol güzergahındaki otuzdan fazla ilçeye uğrayıp muhabbet etmekle geçti.
Kayseri’de: “Kayseri. 4. Kitap Fuarının Açılışının” Fuarın açılış merasimine katıldık. Meşhur yazar ve şairler, siyasetçiler, düşünür ve fikir adamları vardı. Güzel konuşmalar oldu. İstifade ettik.
Kayseri’de 200 yayın kuruluşunun katıldığı bu kitap fuarında konuşan Kayseri valisi: bu konuda Kayseri’nin biraz geç kaldığını ifade eti. Bir güzel tevafukla bize de aynı zaman yazarı ve Yönetim Kurulu olduğum YENİ ASYA GAZETESİ VE NEŞRİYATI Standını açmak da nasip oldu. 200 Yayınevinin içinde asrın manevi Kur’an tefsiri olan ve insanlığın bütün dertlerine çözüm üreten, Risalei Nurların teşhir edildiği tek stant medar iftiharımız Yeni Asya Neşriyatın standıydı.
Kitapların insan hayatındaki yeri inkâr edilemez. Ama sosyal medyanın devreye girmesi ile okuma alışkanlığı maalesef büyük sekteye uğradı. Bilhassa gençlerimizin beyinleri; akıllı telefon, tablet, laptop gibi modern aletlerin esiri haline geldi. Bu derin boşlukla ilgili tedbir almayan millet ve toplumları istikbalde büyük felâketler bekler.
Kültür hayatımızın dejenere olması bu millet çok şeyler kaybettirdi. Bunu telâfi etmemiz lazım. İnşallah baştaki başlar akıllarına başlarına alır ve bu önemli araya parmak basarlar.
Okumak, ilimle uğraşmak, ahlâk ve manevi değerlere sahip çıkma k hepimize düşen çok veballi ve sorumu bir iş.
Ekonomik şartların bozulması kültür hizmetlerine de büyük bir darbedir. Günlük gazete almak, kitaba ücret ödemek, ailelerin en büyük dertlerindendir. Genç beyinlerimizin yetişmesi ve gelişmesi de inanç ve kültürle çok yakından ilgilidir.
Cehalet en büyük insanlık ve medeniyet, hakkaniyet düşmanıdır. Hiçbir bahaneye takılmadan inanç, kültür, maneviyat, ahlâkî değerlerimizi yaşamak, yaşatmak ve sürdürmek mecburiyetindeyiz. Bu en büyük insanlık vebali ve borcumuzdur.
Yine de iman, inanç , kültür ve kitaplara sahip çıkan, hizmet eden herkese teşekkür ediyorum. Bilhassa gençlerimizi ve evlerimizi kitapsız ve okumadan yoksun bırakmayalım. NEJAT EREN