Uykusuzluğa, Sıkıntılara Kedi Otu Kökü

Uykusuzluğa, Sıkıntılara Kedi Otu Kökü Kedi otu kökü yapılan araştırmalara göre, kedi otu çayı başta uyku problemleri, uyuyamama, gece sık sık uyanma ve derin uyuyamama, sinirlilik, huzursuzluk, sinir

Uykusuzluğa, Sıkıntılara Kedi Otu Kökü

Kedi otu kökü yapılan araştırmalara göre, kedi otu çayı başta uyku problemleri, uyuyamama, gece sık sık uyanma ve derin uyuyamama, sinirlilik, huzursuzluk, sinirsel mide ve bağırsak ağrıları ve kalp rahatsızlıkları, gerginlik, korku, stres ve telaş gibi rahatsızlıklarda kullanılır.
Kedi Otu Kökü Nedir, Kedi Otu Nerede Yetişir?
Dünyada 300 türü olan ve Türkiye’de 10 türünün varlığı bilinen kedi otu kökü, ülkemizde Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde kendiliğinden yetişir.

Kedi Otunun Diğer isimleri

Kedi otu,
Kokar kök
Şifalı kedi otu
Hayvan otu
Cadı otu
Hayvan otu
Kokar kök

Bulunduğu Bitki Ailesi : Valeriane radix

Yetiştirilmesi: Mart veya Nisan aylarında tohumları seralara ekilir ve mayısta ise fideler bahçe veya tarlalara ekilir.

Toplanması: Kedi Otu Kökleri eylül ve ekim aylarında sökülerek temizlenir ve kurutulur, nem ve ışıktan uzakta muhafaza edilmelidir. Kedi otu kökü kurutulurken içeriğindeki eter türevi yağların uçmaması için sıcaklığın 40 C°?nin altında olması gerekir.

Kedi Otu Kökü Faydaları
Kedi Otu Kökü Etkileri: Teskin edicidir, uykusuzluk problemlerine iyi gelir, krampları çözücüdür. Aynı zamanda korku ve sıkıntı önler, sinirleri kuvvetlendirir, damarları daraltır.

Araştırmalar: Yapılan araştırmalarda kedi otu kökü bileşimindeki maddelerden eter yağları, valepotriatlar velignanlar maddelerinin tek başına değil hepsinin birlikte etki gösterdiğini ve fayda sağladığını belirtmişlerdir.

1) Vorbach ve Arnold’un 1995? yılında 121 hasta üzerinde yaptıkları dört haftalık araştırmada, 61 hastaya kedi otu kökü ekstresi (Sedonium Dragees), 60 hastaya ise Plasebo ( hiç etkisi olmayan ilaç ) verilmiştir. Deney sonunda kedi otu kökü ekstresi alanlarda uyku rahatsızlıklarında belirgin iyileşme görülmüştür. (ZP.1.98.53, ZP.4.98, ZP.3.97.152, NM.1.96.35, Nhp.8.99.1252)
2) Başka bir araştırmada ise 225 hastaya 15 gün süre ile kedi otu kökü hapı verilmiştir. Bu hap kedi ot kökü, şerbetçi otu kozalağı ve melisa ( oğul ) otu yaprak ekstrelerinden oluşmuştur. İki hafta süre ile bu hapı kullanan hastalarda görülen uyuyamama, geceleri sık uyanma, sinirsel huzursuzluk, stres-sıkıntı gibi rahatsızlıklarda %80 oranında iyileşme görülmüş Hastalardan %96,4?ü ve doktorları %96,9?u bu kompleksi drajeyi pasif olarak değerlendirmişlerdir. Deneye katılan hastalardan %98’i bu hapların hiçbir yan etkisi olmadığını söylemişlerdir. (ZP.3.95.147). Bilindiği gibi kimyasal uyku ilacı alanlarda gün boyunca halsizlik, sersemlilik gibi durumlar olur.

Kedi Otu Kökü Kullanım Alanları

1) Kedi otu kökü yapılan araştırmalara göre başta uyku problemleri, uyuyamama, gece sık sık uyanma ve derin uyuyama, sinirlilik, huzursuzluk, sinirsel mide ve bağırsak ağrıları ve kalp rahatsızlıkları, gerginlik, korku, stres ve telaş gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

2) Halk arasında ise yatakta iken nefes daralması, nefes alamama hissi ve nefes tıkanması gibi duygulara karşı, titreme, hafif depresyon hali, korku, kabus, sinirlilik gibi rahatsızlıklara karşı da kullanılır.

3) Histeri ve nevrasteni gibi durumlarda doktor tavsiyesi ile kullanılabilir. Kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalp atışını tanzim eder, hafif derecede tansiyonu düşürür, göğüs ve karın ağrılarına iyi gelir, rahim tutukluğuna ve epilepsi-sara gibi hastalıklarda faydalı olduğu iddia edilir. Erkeklerde sperm miktarını artırır ve cinsi arzuyu tahrik eder, ishal yapıcı etkisinden dolayı kabızlığa iyi gelir, kadınlarda aybaşı öncesi asabi gerginliği gidermede faydalıdır, idrar yollarında biriken artıkları temizler.

Not: Destekleme ve önleme amaçlı kullanabilirsiniz ancak herhangi bir rahatsızlığa karşı kullanmanız mutlaka uzman doktor tavsiyesi gerekmektedir. Bitki çayları uzun süreler ve aşırı miktarda alınmamalıdır.

Kedi Otu Kökü Çayı Tarifi ve Kullanılışı: 1 bardak kadar kaynar suya, 6-8 gr ince kıyılmış kök ve saplardan eklenir ve 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 bardak ve günde toplam 3 bardak aç karna içilir. Kedi otu çok kötü kokulu olmasıyla ünlüdür. Bu yüzden içimi zordur.

Sağlıcakla Kalınız…