UZUN ÖMRÜN 22 ŞİFRESİ

UZUN ÖMRÜN 22 ŞİFRESİ Ömrünüz Uzun Olsun köşesinin sevgili okuyucuları, Sağlıkla ilgili yaptığım araştırmaları sizlerle bu köşede paylaşıyorum

UZUN ÖMRÜN 22 ŞİFRESİ

Ömrünüz Uzun Olsun köşesinin sevgili okuyucuları,

Sağlıkla ilgili yaptığım araştırmaları sizlerle bu köşede paylaşıyorum.Amacım sizlere faydalı olmak sizlerde bir farkındalık oluşturmaktır.

       Bugünde Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi VURAL dan ömrünüze ömür katmak için altın önerileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Haftada 1100 kalori yakacak kadar egzersiz yapın,karın bölgesinde yağ birikmesini engeller.

Yılda 1 defa ‘’Diyabet tahlili’’ yaptırın,şikayeti olsun veya olmasın 20 yaşın üzerinde olan herkesin yılda 1 defa Diyabet testi yaptırması gerekir.

Günlük öğününüze 250 mg lık bir magnezyum hapı ekleyin.Kanlarında yüksek miktarda magnezyum bulunan erkeklerin düşük olanlara kıyasla herhangi bir sebepten ölme riskini %40 oranında düşürmektedir.

Günde 4 fincan Türk Kahvesi için.Kalp hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini %53 oranında azaltmaktadır.

Her gün en az 7 saat uyuyun.Sağlıklı bir yaşam için günde 7 ile 9 saat arası uyumak gerekir.Uyku vücudumuzda her şeyi düzene koyar.Uyku sırasında büyüme hormonu ve Melatonin salgılanır.

Günde 2 ila 3 Litre su için.Tüm organların ve hücrelerin yaşaması için bu şarttır.Ağırlığınız 60 ile 70 kg arasında ise 2 Litre,90 k g iseniz 3 Litre su içmeniz gerekir.

30 Dakikalık şekerleme yapın.30 dakikalık bu kısa uyku kalbimize zarar veren stresi hafifletmektedir.Koroner ölüm riskini %37 oranında düşürmektedir.

Kırmızı et 3 ü geçmesin.Kırmızı eti haftada 3 defadan az tüketin.Kırmızı etin DNA üzerindeki kanserojen etkisine vücudumuz daha az maruz kalır.

En az 15 saniye el yıkayın.Bulaşıcı hastalıklar elle temas sonucu bulaşır.Korunmanız için ellerinizi ılık su ve sıvı sabunla en az 15-20 saniye yıkayın.

VKİ’niz 24.9 u geçmesin. Kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok hastalıktan korunmak için ideal kilonuzu koruyun.Vücut Kitle İndeksi’niz(VKİ) 18,5 ile 24,9 arasında olmalıdır.Vücut Kitle İndeksi,vücut ağırlığının boyun karesine bölünmesi ile elde edilir.Örneğin kilonuz 70 kg ,boyunuz 1,60 m ise VKİ niz 1,60*1,60=2,56 boyun karesi    70/2,56=27,34 olur.

Vücut Kitle İndeksi niz :

-18 in altında ise çok zayıf,

-19 ile 20 çıktı ise normal kilolu,

-24 ile 30 arasında çıktı ise fazla kilolu,

-30 ile 40 arasında çıktı ise  aşırı kilolu,

-40 tan fazla ise morbid obez(hastalıklı şişmanlık) diye adlandırılır.

      11-Belde  sınır 88 cm .Bel çevreniz kadınsanız 88 cm yi,erkekseniz 98 cm yi geçmesin. Geçerse vücudunuzda yağlanmalar oluşur.Metabolizmanızda ciddi değişikliklere sebep olur.Kalp ve damar hastalıkları,kolesterol,diyabet ve hipertansiyon riski artar.

      12-15 Dakika gülme molası:günde en az 15 dakika gülün .Komedi filmi izleyin,rahmetli Kemal SUNAL filmi izleyin.Gülmek kalbinize giden kan akışını %50 arttırır.Damar hastalıklarına yakalanma riskiniz azalır.

13-  Kilo başına 1 gr protein .Güçlü kemiklere sahip olabilmek için her kilo başına 1 gr protein almanız gerekir.Yani 60 kg iseniz 60 gr protein almanız tavsiye edilmektedir.

14-2 küçük parça çikolata .Kalp sağlığımız için günde 2 küçük parça çikolata yeyin.Hollanda da 15 yıllık bir çalışma sonucunda günde  4 gr kakao tüketen erkeklerin kalp krizi geçirme riskinin %50 oranında azaldığı tespit edilmiştir.

     15- Her gün yeşil sebze :Yeşil yapraklı sebzeleri her öğünde tüketin.Kıvırcık lahana, asma yaprağı,brokoli,ıspanak,marul,dereotu,semizotu vb.gibi

     16-15 dakika güneşlenin.Büyüklerimiz ‘’Güneş iki ucu keskin kılıç gibidir’’ derler.Fazlasının cilt kanserine sebep olduğu unutulmamalıdır.Vücudumuzun D Vitamini ihtiyacı için gereklidir. Her gün 10 ile 15 dakika güneşlenin. Sabah güneşe çıkarsanız ,gece rahat uyumanıza yardımcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.

     17-Ben leri kontrol ettirin:Ben lerin ölümcül bir kanser türü olan (melanon) riski taşıdığı için cildinizi yılda 1 defa Dermatoloji uzmanına gösterin.

     18-25 gr Posa yeterli: Günde 20 ile 25 gr posa sağlıklı beslenmeniz açısından önemlidir.Tam tahıllı ekmekleri,kepekli besinleri,baklagilleri,sebze ve meyveleri kabuklarıyla tüketin.

     19-Düzenli kalsiyum alın: Gün boyunca 2 su bardağı süt veya yoğurt,2 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeniz gerekir.Yaşınız ilerledikçe az yağlı sütü tüketmeniz tavsiye edilmektedir.Menopozdaki kadınlarımızın günde 1200 mg kalsiyum alması gerekmektedir.

     20-Kemik ölçümü yaptırın.Ailenizde kemik erimesi varsa kemik ölçümü mutlaka yaptırın erken teşhiste,ileriki yaşlarda karşılaşacağınız yaşamsal problemlere sebep olabilecek kırıklıkların oluşmasını engeller.

     21-50 den sonra PSA testi şart : Prostat kanserini erken teşhis edebilmek için 50 yaşından itibaren yılda 1 defa PSA testi yaptırın.

  22- 40 tan sonra Check -Up :40 yaşından itibaren yılda 1 kez kardiyolojik Check-Up yaptırmanız kalp sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.

            Tavsiye etmek  bizden,uygulamak sizden.

            Ömrünüz Uzun Olsun

            Haftaya görüşmek dileğiyle…

Ahmet YAMAN                                                                                      ayaman0732@gmail.com