VALİ DEVREDE

VALİ DEVREDE HES projeleri ile yok olma tehlikesi yaşayan, köylülerin korumak için hukuk mücadelesi verdiği, bakımsızlığı ile içleri sızlatan doğa harikası Uçansu Şelalesi Antalya Valisi Münir Karaloğ

VALİ DEVREDE

HES projeleri ile yok olma tehlikesi yaşayan, köylülerin korumak için hukuk mücadelesi verdiği, bakımsızlığı ile içleri sızlatan doğa harikası Uçansu Şelalesi Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun gündemine girdi. Vali, 11 Haziran Salı günü Gündoğmuş’a gelerek bölge halkı ile buluşacak.


BAKIMSIZLIK ZİYARETÇİLERİ KIZDIRDI
Alternatif turizm için önemli kaynaklardan biri gizli cennet Uçansu Şelalesi, yazın gelmesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Kışın yoğun kar yağışı nedeniyle kaybolan şelale, muhteşem manzarası ile yaza merhaba dedi. Manzaranın muhteşemliği kadar alanın bakımsızlığı ise ziyaretçileri kızdırdı. 2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘dünyanın en yaşanabilir alanı’ seçilen Alara Çayı Havzası ve şelale bölgesinin eko turizme kazandırılması için çalışma yapılmasına karşın bölge, son yıllarda kaderine terk edilmiş halde.


KARALOĞLU, GÜNDOĞMUŞ’A GELİYOR
HES projeleri ile de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan ve köylülerin korumak hukuk savaşı verdiği bir doğa haritası Uçansu Şelalesi Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun gündemine geldi. Vali, 11 Haziran Salı günü Gündoğmuş’ta ilçe sakinleri ile hizmetleri değerlendirme toplantısı yapacak. Toplantının ardından Karaloğlu, Uçansu şelalesine doğa yürüyüşü gerçekleştirecek. Bölge halkı, Vali Karaloğlu’ndan ulaşımın yapıldığı yollar, şelale yolunun iyileştirilmesi, şelaleye sosyal donatı alanlarının oluşturulması gibi talepleri iletecek. 

Dünya biliyor, biz korumuyoruz

Alternatif turizm için önemli kaynaklardan biri gizli cennet Uçansu Şelalesi, yazın gelmesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Kışın yoğun kar yağışı nedeniyle kaybolan şelale, muhteşem manzarası ile yaza merhaba dedi. Manzaranın muhteşemliği kadar alanın bakımsızlığı ise ziyaretçileri kızdırdı.

Akdeniz’i İç Anadolu’dan ayıran Toros Dağları’nın güneyindeki gözelerden çıkan akarsular, geçtikleri sarp ve dik bölgelerde inanılmaz güzellikte şelaleler oluşturuyor. Bunlardan biri de Alara Çayı üzerindeki Uçansu Şelalesi. Alara Çayına hayat veren ana kaynak olan şelale Alanya’ya yaklaşık 70 kilometre mesafede ancak, içindeki bungalov, restoran ve diğer sosyal donatıların yıkılması ile kaderine terk edilmiş halde. Bölgenin tercihten uzak kalmasının en önemli nedeni ise yolunun bakımsız ve yetersiz olması.
Orta Toroslar’ın en yüksek zirvelerinden 2 bin 800 metrelik Geyikdağ ve 2 bin 500 metrelik Akdağ ve Delikli Dağlarının karlarıyla beslenen Alara Çayına hayat veren ana kaynak olan şelale bir kaya havuzundan çıkarak yaklaşık 85 metreden dökülmekte.
2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından “dünyanın en yaşanabilir alanı” seçilen Alara Çayı Havzası ve şelale bölgesinin eko turizme kazandırılması için çalışma yapılmasına karşın bölge son yıllarda kaderine terk edilmiş halde.
Uçansu Şelalesi'nin suyu, ulu çınarlar ve el değmemiş ormanın içinden yaklaşık 80 kilometrelik bir yolcukla 12 köye hayat vererek Alanya – Manavgat sınırından Akdeniz'le buluşuyor. Şelale ve Alara havzası tüm bakirliği ile ziyaretçileri beklerken son dönemde havzaya yapılmak istenen HES, çakıl ve kum ocakları nedeniyle de bölge halkı rahatsız.
1992 yılında birinci derece doğal SİT alanı ilan edilen Uçansu, Akdağ ve Geyik dağlarının karlarının erimeye başlamasıyla birlikte şu günlerde en görkemli görünümüne kavuştu. Şelale suyundan faydalanan bölgede ki çok sayıda alabalık tesisi ise ürettiği milyonlarca balık ile özellikle turizm tesislerin bu konudaki ihtiyacını karşılıyor. 

Vali Gündoğmuş’a geliyor

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 11 Haziran Salı günü Gündoğmuş’a gelerek kaderine terk edilen doğa harikası Uçansu Şelalesi’ni ziyaret edecek. Vali, ASAT binasında ilçe sakinleri ve mahalle muhtarları ile istişare toplantısı da yapacak.

HES projeleri ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan ve köylülerin korumak hukuk savaşı verdiği bir doğa haritası Uçansu Şelalesi Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun gündemine geldi. Vali, 11 Haziran Salı günü Gündoğmuş’ta ilçe sakinleri ile hizmetleri değerlendirme toplantısı yapacak. Toplantının ardından Karaloğlu, Uçansu şelalesine doğa yürüyüşü gerçekleştirecek. Bölge halkı, Vali Karaloğlu’ndan ulaşımın yapıldığı yollar, şelale yolunun iyileştirilmesi, şelaleye sosyal donatı alanlarının oluşturulması gibi talepleri iletecek. – Mesut Uygur