YARPUZ

Toplanması ve Saklanması Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur

Toplanması ve Saklanması

Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

Yarpuzun Bilinen Yararları

Balgam söktürür. Mide bulantısını giderir. İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Vücudu rahatlatır ve ferahlık verir. Mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürür.
Bedende oluşan spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri giderir. Mideyi kuvvetlendirici ve nefes darlığını giderici etkilere sahiptir. Kadınlarda rahmin büzülmelerini güçlendirerek
aybaşı dönemini kolaylaştırıp rahatlatır. Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna fayda sağlar. sifalibitkileriniz Adet görmeyi kolaylaştırır, fakat hamilelerde
düşüğe sebep olabileceği için gebelikte kullanılmamalıdır.

Uyarı: Fazla yenirse göz kararması ve baş dönmesi yapar. Düşüğe neden olabileceği için gebelikte yarpuz alınmamalıdır. Böbrek sorunu olanlar da yarpuz almaktan kaçınmalıdır.


NANENİN FAYDALARI NELERDİR?(1)
Nane taze haliyle de kurutulmuş haliyle de birçok kişi tarafından severek tüketilir. Hemen hemen herkesin evinde bulunmasının yanında nanenin faydaları da çoktur. Mide bulantısına
iyi gelmesi, ağız kokusunu gidermesi, anne sütünü arttırması ve öksürüğe iyi gelmesi nanenin faydaları arasındadır.
NANENİN FAYDALARI NELERDİR?
Birçok çorbaya, yemeğe kuru yada taze olarak eklenen nanenin faydaları şöyledir:

Nane, hafif acı tadı ve kokusuyla iştah açar, sindirim sistemini rahatlatır, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazlarını giderir, mide ağrılarına karşı fayda sağlar.
Özellikle nane limon çayı mide bulantılarına karşı halk arasında oldukça iyi bilinen ve mide bulantısı durumlarında yapılan bir çaydır.
Ağız kokusu kimsenin hoşlanmadığı bir durumdur. Ağız kokusu için de yarar sağlar. Yapraklarını ağızda çiğnemekle, ağız kokularını yok eder.
Safra akışını düzenlenmesi, bağırsak solucanlarını, kurtlarını düşürmesi, kalbe iyi gelmesi, kalp hastalıklarına engel olması da diğer faydaları arasındadır.
Kas ağrılarını gidermeye yardım eder.
Özellikle emziren kadınların tüketmesi faydalıdır. Çünkü anne sütünü arttırarak emziren kadınlarında direnç kazanmasını sağlar.
Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi durumlarda da limon ile birlikte hazırlanan çayı tüketilebilir. Bronşları ve akciğerleri rahatlatarak öksürük için de fayda sağlar.
İdrar söktürücü bitkiler arasındadır. Vücuttan ödem atılmasına yardım eder.
Özellikle ilkbahar aylarında sık sık görülen ve tekrar eden astım ile alerjik reaksiyonların iyileşmesine fayda sağlar.
Kışın oluşan burun tıkanıklığını açmak için de nane çayı solunabilir.
Ayrıca bu çayın solunmasıyla sinüzitler de açılır, fayda görür.
Boğazın kurumasını, gıcık yapmasını önler.
Heyecan ve el ayak titremesi gibi durumlarda fayda sağlar.
Nane yağı ile sivilcelerin geçmesi sağlanabilir.
NANE YAĞI İLE BAŞ AĞRILARINA ELVEDA!
Şiddetli baş ağrıları, migren, uykusuzluk, stres, yorgunluk gibi durumlarda da fayda sağlar. Regl (adet) dönemlerinde de düzenleyici ve ağrı kesici olarak kullanılabilmesi de yararları
arasındadır. Şiddetli baş ağrılarına karşın yağı ile baş ovulabilir, bu durumda baş ağrısı giderilmiş olur.

NANE ÇAYI İLE RADYASYONA KARŞI KORUNUN!
Son zamanlardaki yapılan araştırmalara göre, bu şifalı bitkinin çayının tüketilmesi radyasyona karşı da koruma sağlıyor. Özellikle aktardan alınan hazır nane çayı değil de, pazardan yada
marketlerden alınan taze nanelerin kurutulup çay yapılması büyük fayda sağlar. Cep telefonları, televizyon ve bilgisayarlar artık hemen hemen herkesin evinde var. Dolayısıyla herkes bir
şekilde radyasyona mazur kalıyor. İşte nane çayı ile radyasyona karşı korunmak mümkündür. Düzenli olarak bu şifalı çaydan tüketin ve radyasyondan korunun.