YETER ARTIK!

YETER ARTIK! Gündoğmuş'ta dünyaca ünlü Uçansu Şelalesi'nin olduğu bölgede inşa edilmek istenen HES için yapılmak istenen ÇED toplantısı bastonlarıyla direnen köylülerin protestosu nedeniyle iptal edil

YETER ARTIK!

Gündoğmuş’ta dünyaca ünlü Uçansu Şelalesi’nin olduğu bölgede inşa edilmek istenen HES için yapılmak istenen ÇED toplantısı bastonlarıyla direnen köylülerin protestosu nedeniyle iptal edildi. Yıllardır köylülerin sürdürdüğü mücadelenin haklılığı hukuken de kanıtlanmış ancak her defasında proje revize edilerek yeniden önlerine sunulmuştu. Doğayı her pahasına koruyan vatandaşlar, yeter artık dedi.

YILLARDIR SÜREN MÜCADELE
Gündoğmuş’un Kayabükü Mahallesi’nde Alara ve Küçükçay üzerinde yapılması planlanan Hayat 1-2 Regülâtörü ve HES projesinin ÇED toplantısı köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı. 2010 yılında Antalya Valiliği’nin HES projesi için verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı köylüler dava açmış, yapılan bilirkişi incelemesinin ardından hazırlanan rapora dayanan Antalya 1. İdare Mahkemesi ise köylüleri haklı bularak Valiliğin verdiği kararı 2013’te iptal etmişti. Projeyi revize ederek yeniden ÇED süreci başlatan yüklenici firmanın başvurusunu kabul eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 8 Mayıs’ta Kayabükü köyünde halkı bilgilendirme toplantısı yapılacağını duyurdu.


BİZİ YOK SAYAMAZLAR
Toplantı saatinden önce Kayabükü köyü cami önünde toplanan yöre köylüleri, HES projesinin insanı ve doğayı yok saydığını öne sürerek toplantının yapılmasını engelledi. Jandarma eşliğinde köylüleri bilgilendirmeye gelen ÇED kuruluşunun ve ilgili kamu kurumlarının yetkilileri köylülerin protestosuyla karşılaşınca geri çekildi. HES’le ilgili yapıların inşa edileceği alanın bir kısmının Uçansu Şelalesi’ni de içeren doğal sit alanı olduğunu dile getiren köylülerden Musa Şanlı, “Sit alanı olduğu için vatandaş buraya çivi bile çakamıyor ama HES için santral binaları yapılacak. Proje sahasında insan yaşadığını unutmuşlar ama biz onlara burada insanların yaşadığını göstereceğiz. Bizi yok sayamazlar, biz halkız ve burada yaşıyoruz” diye konuştu. 

HES İSTEMİYORUZ

UNESCO Dünya Sağlık Örgütü 2016 yılında dünyanın yaşanabilir 100 alanından biri ilan ettiği, Gündoğmuş’un Alara Çayı Uçansu Şelalesi’nin başı yıllardır HES’le dertte. Daha önce de protesto edilen HES bilgilendirme toplantısı yeniden yapılmak istendi ancak köylülerin katılmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi. Toplantı yapmak isteyen uzmanlar, köylülerin protestosu ile karşılaşınca bölgeden ayrıldı.

Gündoğmuş’ta doğan ve ortasından aktığı vadiye de adını veren Alara Çayı üzerinde yapımı planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmek istendi. Toplantı, vatandaşların protesto gösterileri nedeniyle gerçekleştirilemedi. Kayabükü Mahallesi’nde yapılmak istenen toplantıya tepki gösteren mahalleliler ve doğaseverlere jandarma ekipleri müdahale etti. Vatandaşlar adına konuşan CHP eski Alanya İlçe Başkanı Mevlüt Güven, yeni bir şirketin HES projesiyle karşılarında olduğunu belirterek, 10 yılı aşkın süredir HES’le mücadele ettiklerini söyledi. Vatandaşın yok sayıldığını söyleyen Güven, vatandaşları avukat ve muhtarların bilgisi dışında HES’le ilgili hiçbir evraka imza atmamaları konusunda uyardı. – Mesut Uygur