YİNE GELİYORLAR

YİNE GELİYORLAR Doğal güzellikleri ile dünyada yaşanılabilir 100 yerden birisi olan Alara Vadisi'ne HES yapmak için yeniden keşif yapılacak

YİNE GELİYORLAR

Doğal güzellikleri ile dünyada yaşanılabilir 100 yerden birisi olan Alara Vadisi’ne HES yapmak için yeniden keşif yapılacak. Defalarca çevrecilerin kazandığı davalara rağmen bir kez daha keşif yapılmasına tepki gösteren Alara HES’e Hayır Grubu, 25 Ocak 2019 tarihinde yapılacak olan Alara’nın geleceğini belirleyecek keşfe duyarsız kalınmamasını vurguladı.



HES İÇİN YENİDEN KEŞİF
2008 yılında UNESCO tarafından açıklanan ‘dünyada yaşanabilir 100 yerden biri’ listesinde ilk sıralarda gösterilen ancak HES projesi ile tehdit altında bulunan Alara Vadisi için 25 Ocak Cuma günü yeniden keşif yapılacak. Defalarca davaları çevreci köylülerin kazandığı HES projesinde son iptal kararının bozulması ile 16 Mart 2018’de de keşif yapılmıştı.
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Bilirkişinin keşif yaptığı alana toplanan köylüler ve çevreciler HES istemediklerini bir kez daha haykırıp doğal güzelliklerin korunmasından yana olduklarını göstermişlerdi. Son keşfin üzerinden bir yıl bile geçmeden yeniden keşif yapılacak olması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Alara HES’e Hayır Grubu’ yapılacak olan keşfe karşı bir açıklama yaparak vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.



HES’e karşı birlik çağrısı

2008 yılında UNESCO tarafından açıklanan ‘dünyada yaşanabilir 100 yerden biri’ listesinde 19. sırada gösterilen ancak HES projesi ile tehdit altında bulunan Alara Vadisi için 25 Ocak Cuma günü yeniden keşif yapılacak. Defalarca davaları çevreci köylülerin kazandığı HES projesinde son iptal kararının bozulması ile 16 Mart 2018’de yeniden keşif yapılmıştı. Bilirkişinin keşif yaptığı alana toplanan köylüler ve çevreciler HES istemediklerini bir kez daha haykırıp doğal güzelliklerin korunmasından yana olduklarını göstermişlerdi.
Son keşfin üzerinden bir yıl bile geçmeden yeniden keşif yapılacak olması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Alara HES’e Hayır Grubu, yapılacak olan keşfe karşı bir açıklama yaparak vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.
HES’E HAYIR GRUBUNDAN AÇIKLAMA
Alara HES’e Hayır Grubu, şu açıklamayı yayınladı: Yaklaşık on yıldır Alara çayı üzerine sözde enerji üretimi adı altında HES projeleri uygulanmaya çalışılmaktadır. Başta Kayabükü ve Köprülü Mahalleleri olmak üzere çevre köylerden duyarlı vatandaşlarımızla bu sonu karanlık projelere karşı gücümüze güç katarak demokratik mücadelemizi sürdürmekteyiz. Malan koyağının sonunu getirecek olan bu oyunu bozmak için mücadelemizde de başarılı olduk ama bunu yeterli bulmamıza fırsat da verilmiyor.
Mahkemede her defasında haklılığımız ortaya konulurken, HES şirketlerinin Alara üzerindeki iştahları bir türlü sona ermedi. 2018 Yılı Mart ayında yapılan keşfin üstünden bir yıl geçmeden 25 Ocak 2019 tarihinde bir keşif daha yapılması istenmektedir. Her keşif bizi biraz daha zorlasa da mücadelemizi kıramayacağına inanıyoruz.
MADDE MADDE GEREKÇELER
Bizi üzen durum ise bazı vatandaşlarımızın ve mahallelerin duyarsız, seyirci ve alaycı bakış ve davranışlarıdır. Her iki ayağının HES gelince çukura düşeceğini bile bile inatlarını sürdürmeye çalışmaları duyarlı vatandaşlarımızı ve çevre dostlarını derinden üzmektedir. Gerçeği görmeyen görmek istemeyenlerin gözlerinin içine baka baka diyoruz ki:
1-HES gelince sen Malan koyağında yaşayamayacaksın. (HES şirketlerinin projelerinde senin için başka iskan alanları düşünüldüğünden bahsediliyor.)
2-En küçük su kaynakları çeşmeler, gözeler, dereler HES şirketlerinin kullanımında olacak. Bir yudum suyu içmenin bir bedeli olacak.
3-Ekip diktiğin bağın bahçen istimlak edilecek senin toprağın yok pahasına elinden alınacak. (Malan koyağı köylerinde toprağın rayiç bedelinin çok düşük olduğu düşünülürse elimize geçecek para bir cep harçlığı kadar bile olmayacak.)
4-On binlerce lira harcayarak yaptığımız villa görünümlü saray yavrularını yaptırmalarına rağmen HES konusunda uzakta duranların eyvah diyecekleri fakat iş işten geçmiş olmasının yüreklerinde bırakacağı üzüntüyü yaşamalarını görmemek için işi ciddiye almanın önemini bilmeleri gerekmektedir.
5-Başka iskan yerlerine taşınan Malan koyağı halkının kabirlerinin akıbetini düşünmeleri, dirisine ve ölüsüne sahip çıkmanın önemine bir daha varmaları gerekmektedir.
6- Doğa harikası, havası, suyu, verimli toprakları ile dünya çevre örgütü tarafından dünyada yaşanabilir ilk on yedi yer arasında olan Malan koyağı havzasının başkalarının işletmesi için onlara verilmesi ile burada yaşayanların havzadan uzaklaştırılmasının bizde bırakacağı etkiyi aklıselim herkesin bir daha düşünmesi gerekmektedir.
7-Alara Çayı’nın suyu gibi güzellikleri olan Alara susamuru, karaleyleği, ördekler, yengeçler, kurbağalar ve alabalığının yaşama şansını kaybetmesi bizleri bir daha düşünmeye sevk etmelidir.
8-Borular içerine alınmış suyunu göremediğimiz bir Alara çayını düşünerek, başta insanlar olmak üzere Malan koyağı havzasındaki yaklaşık 30 kilometrelik bölümünde tüm hayvanların, böceklerin, arıların, hatta hatta mantarların bile bozulan düzenden etkileneceğini yok olacağını bir daha düşünerek, varsa yanlışlarımızdan dönmemiz gerekmektedir.
9-Atalarımızın ‘Bir elin nesi var iki elin sesi var’ dediği gibi birlik olalım. Ufak tefek kırgınlıklarımızı, hırslarımızı, kavgalarımızı bir tarafa bırakarak, gelebilecek tufana karşı birlikte hareket etmek gerektiği lüzumuna inanmamızın bizi başarıya götüreceğini unutmayalım.
10-HES ile birlikte yapılacak olan, çakıl ocakları ve çimento tesisleri ve tünel açmak için her seferde patlatılacak olan 500 kg dinamitin çevreye vereceği tahribatın ve bu patlamaların Ermenek fay hattının geçtiği Malan koyağı köylerinde bir depremi tetikleyeceğini ihtimal dışı bırakılamayacağı unutulmamalıdır.
11-Yukarıda bahsedilen olumsuzluklardan yalnızca Malan koyağı köyleri değil Alanya ilçemizin Alara, Avsallar, Yeşilköy, Okurcalar, Çakallar vb. ile Manavgat ilçemizin Karakaya, Odaönü, Boztepe, Yalçıdibi, Örenşehir vb. yerleşim alanlarının da etkileneceği unutulmamalıdır.
25 Ocak 2019 tarihinde yapılacak olan Alara’nın geleceğini belirleyecek keşfe duyarsız kalmamanın bir insanlık görevi olduğunu asla unutmayalım. – Mesut Uygur