Yeniköy bahçeleri kuruyor

Bahçeler kuruyor Mazanlar mevkiindeki bahçe sahiplerinin düzensiz dere suyu kullanımı ve dere yataklarına açtırdıkları su kuyuları ile dere göletlerine atılan su pompaları yüzünden dere sularının kuru

Bahçeler kuruyor

Mazanlar mevkiindeki bahçe sahiplerinin düzensiz dere suyu kullanımı ve dere yataklarına açtırdıkları su kuyuları ile dere göletlerine atılan su pompaları yüzünden dere sularının kuruduğunu iddia edildi. Yeniköy bahçe sahipleri suyu kuruyan dereden dolayı bahçelerini sulayamadıklarını söyleyerek yetkililerden yardım istediler.

Yeniköy bahçeleri kuruyor

Mazanlar mevkiindeki bahçe sahiplerinin düzensiz dere suyu kullanımı ve dere yataklarına açtırdıkları su kuyuları ile dere göletlerine atılan su pompaları yüzünden dere sularının kuruduğunu iddia edildi. Yeniköy bahçe sahipleri suyu kuruyan dereden dolayı bahçelerini sulayamadıklarını söylediler.Daha önce Mazanlar mevkiinde bulunan bahçe sahipleri ‘İt Büveti’ denilen yerden akan suyu arığa tutmadıkları için dere yatağı kurumuyordu. Bu sayede derenin aşağısında bahçeleri bulunan Yeniköy sakinleri bahçelerini sulamada su sıkıntısı çekmiyorlardı.

Devletin göndermiş olduğu sulama suyu borusunu Mazanlar Köprüsü altından yani suyun kaynağından döşenmesi gerekirken daha aşağıdan eski arıklardan döşendiğini ve bu şekildeki bir su döşemesinde de aşağıda bahçeleri bulunan vatandaşların derenin kurumasından dolayı yaz aylarında su sıkıntısı çektiği ifade edildi.

Derelere su kuyuları kazıldığını ve su göletleri oluşturularak su motorları ile bahçelerine su taşıyan Mazanlar’daki bahçe sahipleri nedeniyle Yeniköy Mahallesi bahçe sahiplerinin susuzluk çektiği ve ağaçlarının susuzluk yüzünden kurumaya başladığı aktarıldı.

BÜYÜKŞEHİR’DEN YARDIM BEKLİYORUZ

Yeniköy Mahalle Muhtarı Celal Tokaç’a bu durumun iletildiği ancak bir sonuç alamadıklarını belirten mahalle sakinleri,  “Bu sorunun çözülmesi için Büyükşehir Belediyesinin yetkili birimlerinden yardım bekliyoruz. Böyle giderse bahçelerimizdeki diktiğimiz ağaçlar da kuruyacak. Devletin artan boruları da burada kullanılması gerekiyordu. Bu boruların fazlası köy meydanında halka açık bir yerde olması gerekirken nerde olduğu belli değil. Yaz aylarında yaşanan bu su sıkıntısının adaletli şekilde dağıtılmasını istiyoruz.

Mazanlar köprüsünün altından döşenmesi gereken su projede olmayan yere döşendiğini ve Yeniköy muhtarının su borularını döşemesi gereken yerden değil de farklı bir yerden döşemesi sonucu bizlere bu şekilde bir mağduriyet oluşturdu. Yeniköy mahallesinin eski Muhtarı Ali Tokaç, projenin Mazanlar köprüsünün altından olması gerektiğini her seferinde dile getirse de bir sonuç alamadı” dediler.

TAHLİYE SULARI İÇİN ASAT DEPO YAPSIN

Köylüler ayrıca, mahalle depolarının tahliyesinden akan suların boşa aktığını ifade ederek “Bu suları da bahçelerine yakın olanlar kullanırken uzakta olanlar kullanamıyor. Bu tahliyeden boşa akan suyun da verimli kullanılması ve değerlendirilebilmesi için ASAT havuz yapıp herkesin sırayla kullanımına verebilir. Sularımız da boşa akmamış olur. Bu tür tahliyeden akan birçok mahallenin suyu var” dediler

Ayrıca yaz aylarından bahçe sahiplerinin düzensiz ve aşırı su kullanımı yüzünden derelerin kurumasından dolayı doğal ortamda yaşamını sürdüren sazan balıklarının ölümüne yol açtığını, yengeç, sincap ve derelerden suyu ile beslenen kuşların doğal ortamının etkilendiğini özellikle belirttiler. – Mesut Uygur

 



fake taxi